Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tematický okruh: CHEMIE A SPOLEČNOST Název učiva: „ŽIVOT IGELITKY“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tematický okruh: CHEMIE A SPOLEČNOST Název učiva: „ŽIVOT IGELITKY“"— Transkript prezentace:

1 Tematický okruh: CHEMIE A SPOLEČNOST Název učiva: „ŽIVOT IGELITKY“
Předmět: CHEMIE Ročník: 9. Tematický okruh: CHEMIE A SPOLEČNOST Název učiva: „ŽIVOT IGELITKY“ Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Název projektu: Všichni máme stejnou cestu, registrační číslo: CZ.1.07/1.2.08/

2 ŽIVOT IGELITKY aneb stoletá pouť světem.

3 Víte, co se děje s igelitovou taškou předtím, než si v ní odnesete nákup, a poté, co ji jako použitou vyhodíte?

4 Igelitka rozdávaná v obchodech bezplatně slouží zhruba půl hodiny – na cestě mezi supermarketem a domovem. Od její výroby až do zániku však leckdy uplynou desítky let. A její osud může být velmi zajímavý – začíná třeba v ropných vrtech v Asii a končí v útrobách mrtvých ptáků u australských břehů.

5 Výroba igelitové tašky
Igelitové tašky se vyrábí z ropy. Z různých přísad vznikají granule, z nichž se vyrábějí plastové hadice a z nich následně tašky a sáčky. Jen v prodejnách Albert se ročně rozdá zadarmo 60 miliónů igelitových tašek. Na každého Čecha – včetně kojenců – připadá šest.

6 Od výrobce ke spotřebiteli
Zvláště pro velké řetězce je výhodnější igelitové tašky dovést. Především z Asie. Vzhledem ke spotřebě se musí do obchodů rozvážet pravidelně.

7 Použití igelitové tašky
Jak jednoduché je vzít si u pokladny vždy novou a novou igelitovou tašku. Ale co doma? Kdo je tak pohotový, aby si ji složil na další použití? Málokdo! Vždyť zítra, na dalším nákupu, dostanu novou a zase zadarmo!

8 Kam s nimi? Poté, co si lidé v igelitce odnesou nákup domů existují tři varianty, co se s ní bude dít dál. 1. A to je nejčastější varianta – končí igelitové tašky ve směsném odpadu v popelnicích. Takové tašky se pak již nedají znovu využít! Končí ve spalovnách nebo na skládce!

9 Kam s nimi? 2. Je to možnost nechat tuto igelitku kdekoli ležet – třeba na zahradě nebo v lese. Problém je v tom, že je lehká a volně létá. Velmi často ji pozřou ptáci, kterým tato taška poškodí vnitřnosti a oni umírají. Pro jiné živočichy se zase stává pastí, která je udusí!

10 Kam s nimi? 3. Můžeme ji odložit spolu s dalšími do recyklačního kontejneru. Tašky se mohou využít např. k výrobě laviček, protihlukových stěn a zatravňovacích ploch /parkoviště, prostory v kolejích tramvají../

11 !!!! RECYKLACE !!!! Jen malá část igelitových tašek končí ve speciálních popelnicích na plast. Takových kontejnerů je zatím málo, protože igelitové tašky se špatně recyklují – hodí se jen pro výrobu zatravňovacích mřížek, které zpevňují parkoviště nebo plochy mezi kolejemi.

12 PAMATUJ SI! IGELITOVÁ TAŠKA NÁM SLOUŽÍ DESET AŽ ČTYŘICET MINUT, ALE JEJÍ ROZLOŽENÍ V PŘÍRODĚ TRVÁ 100 AŽ 400 LET!


Stáhnout ppt "Tematický okruh: CHEMIE A SPOLEČNOST Název učiva: „ŽIVOT IGELITKY“"

Podobné prezentace


Reklamy Google