Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŽIVOT IGELITKY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŽIVOT IGELITKY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 ŽIVOT IGELITKY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Víš, co se děje s igelitovou taškou předtím, než si v ní odneseš nákup? PŘEMÝŠLEJ: A co se s ní stane potom, když ji jako použitou vyhodíš?

3 Igelitka bezplatně rozdávaná ve velkých supermarketech nám na cestě mezi obchodem a domovem slouží zhruba půl hodiny. Od její výroby až po zánik však velmi často uplynou desítky až stovky let.

4 A osud igelitové tašky může být mnohdy velmi zajímavý. Začíná u ropných vrtů někde v Asii a skončit může třeba až u australských břehů v zažívacím traktu ptáků.

5 Výroba igelitové tašky Igelitové tašky se vyrábí z ropy. Z různých přísad vznikají granule a z nich následně tašky a sáčky. Jen v prodejnách Albert se ročně rozdá zadarmo 60 milionů takovýchto igelitových tašek. Z čeho se vyrábí igelitové tašky? Dovedeš si takové množství představit?

6 Od výrobce ke spotřebiteli Pro velké řetězce je výhodnější igelitové tašky dovést až z Asie. Vzhledem k jejich vysoké spotřebě se musí do těchto obchodů rozvážet často a pravidelně. Nezdá se ti na tom něco špatně? Dlouhá životnost není jediný problém igelitové tašky!

7 Použití igelitové tašky Jak jednoduché je vzít si u pokladny vždy novou a novou igelitovou tašku. Ale co doma? Kdo je tak pohotový, aby si ji složil na další použití? Málokdo! Vždyť zítra na dalším nákupu dostanu novou a zase zadarmo! Napadá tě nějaké řešení?

8 Kam s nimi? Poté, co si lidé v igelitce odnesou nákup domů, existují tři varianty, co se s ní bude dít dál. Nejčastější variantou je, že končí ve směsném odpadu v popelnicích. Takové tašky se pak již nedají znovu využít! Končí ve spalovnách nebo na skládce!

9 Kam s nimi? Další možnost je nechat tuto igelitku kdekoli ležet – třeba na zahradě nebo v lese. Problém je v tom, že je lehká a volně létá. Velmi často ji pozřou ptáci, kterým tato taška poškodí vnitřnosti a oni umírají. Může se také stát pastí, která je udusí!

10 Kam s nimi? Ideální řešení je odložit použité igelitové tašky do recyklačního kontejneru. Tašky se mohou využít např. k výrobě laviček, protihlukových stěn a zatravňovacích ploch /parkoviště, prostory v kolejích tramvají.../ Jak to děláte u Vás doma?

11 PAMATUJ SI! IGELITOVÁ TAŠKA NÁM SLOUŽÍ DESET AŽ ČTYŘICET MINUT, ALE JEJÍ ROZLOŽENÍ V PŘÍRODĚ TRVÁ 100 AŽ 400 LET! IGELITOVÁ TAŠKA NÁM SLOUŽÍ DESET AŽ ČTYŘICET MINUT, ALE JEJÍ ROZLOŽENÍ V PŘÍRODĚ TRVÁ 100 AŽ 400 LET!

12 Použité zdroje: snímek 1.: [cit.2010-6-3]dostupné pod licencí Clker com na - http://www.clker.com/clipart-12242.htmlhttp://www.clker.com/clipart-12242.html [cit.2010-6-3] dostupné pod licencí Wikimedia Commons. na – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plastiktueten.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plastiktueten.jpg snímek 2.: [cit.2010-6-3] dostupné pod licencí Wikimedia Commons. na – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plastic_shopping_bag_by_jslander_at_Din_Tai_Fung,_Arcadia.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plastic_shopping_bag_by_jslander_at_Din_Tai_Fung,_Arcadia.jpg snímek 4.: [cit.2010-6-3] dostupné pod licencí Wikimedia Commons. na – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oil_well.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oil_well.jpg [cit.2010-6-3] dostupné pod licencí Wikimedia Commons. na – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dead_Bird.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dead_Bird.jpg snímek 5.: [cit.2010-6-3]dostupné pod licencí Wikimedia Commons. na – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:HK_Shek_Tong_Tsui_Des_Voeux_Road_West_7-11_Shop_Plastic_Bag_Newspaper_Retailing_a.jpg snímek 6.: [cit.2010-6-3]dostupné pod licencí Clker com na – http://www.clker.com/clipart-3037.htmlhttp://www.clker.com/clipart-3037.html [cit.2010-6-3]dostupné pod licencí Wikimedia Commons. na – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Worldreligion.pnghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Worldreligion.png snímek 7.: [cit.2010-6-3]dostupné pod licencí Wikimedia Commons. na – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Shoping_Bag_made_of_PLA-Blend_Bio-Flex.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Shoping_Bag_made_of_PLA-Blend_Bio-Flex.jpg snímek 8.: [cit.2010-6-3] dostupné pod licencí Wikimedia Commons. na – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cestino.JPGhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cestino.JPG snímek 9.: [cit.2010-6-3] dostupné pod licencí Wikimedia Commons. na – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Murphy_Oil_Contractor_hosing_oil_out_of_a_canal_in_Chalmette.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Murphy_Oil_Contractor_hosing_oil_out_of_a_canal_in_Chalmette.jpg snímek 10.: [cit.2010-6-3] dostupné pod licencí Wikimedia Commons. Na- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lixo-recicl%C3%A1vel-UFRN.jpghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lixo-recicl%C3%A1vel-UFRN.jpg [cit.2010-6-3]dostupné pod licencí Clker com na - http://www.clker.com/clipart-9912.htmlhttp://www.clker.com/clipart-9912.html Použitá literatura: SUCHOMEL. P., Igelitky ročně zabijí milion ptáků, rozkládají se až sto let. MF Dnes. 18.3.2009


Stáhnout ppt "ŽIVOT IGELITKY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google