Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ROVINNÉ ÚTVARY A JEJICH OBVODY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ROVINNÉ ÚTVARY A JEJICH OBVODY"— Transkript prezentace:

1 ROVINNÉ ÚTVARY A JEJICH OBVODY
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Co jsou to rovinné útvary?
Rovinné útvary jsou takové geometrické útvary, které leží v jedné rovině – to znamená, že je mohu narýsovat na list papíru. Znáš nějaké rovinné útvary? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Co je čtverec? Čtverec je rovinný útvar, který má všechny strany stejně dlouhé . A jeho sousední strany svírají pravý úhel. a a a a Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Co je obdélník? a Obdélník je rovinný útvar, který má protilehlé strany stejně dlouhé . A sousední strany svírají pravý úhel. b b a Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Co je trojúhelník? Trojúhelník je rovinný útvar, který se skládá ze tří vrcholů, tří stran a ze tří úhlů. C b a A B c Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Co je kosodélník? Kosodélník je rovinný útvar, který má protilehlé strany stejně dlouhé, ale sousední strany nesvírají pravý úhel. a b b a Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Co je kosočtverec? Kosočtverec je rovinný útvar, který má všechny strany stejně dlouhé, ale jeho sousední strany nesvírají pravý úhel. a a a a Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Co je lichoběžník? Lichoběžník je rovinný útvar, jehož jedna dvojice protilehlých stran je rovnoběžná a druhé dvě protilehlé strany jsou různoběžné. c d b a a c b d Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Co je kružnice? Kružnice je rovinný útvar složený z bodů, které mají ke středu S stejnou vzdálenost. Této vzdálenosti říkáme poloměr kružnice a značíme ji r. r S x Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
CO JE TO OBVOD? Obvod si představím jako plot, který stavím kolem zadaného rovinného útvaru. Značka pro obvod je o. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
OBVOD ČTVERCE Obvod čtverce vypočítáš, když sečteš délky všech jeho stran. Protože čtverec má všechny strany stejně dlouhé, pak obvod se vypočítá: o = 4 . a Příklad: Vypočítej obvod čtverce o straně 5 cm. o = 4 . 5 o = 20 cm a Měl jsi to správně? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
OBVOD OBDÉLNÍKU Obvod obdélníku získám sečtením všech jeho stran. Protože má vždy protilehlé strany stejně dlouhé, pak se obvod vypočítá: o = 2 . /a + b/ Příklad: vypočítej obvod obdélníku o stranách a = 10 cm, b = 12 cm. o = 2 . / / o = o = 44 cm b a Měl jsi to správně? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

13 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
OBVOD TROJÚHELNÍKU Obvod trojúhelníku získám sečtením všech jeho stran. o = a + b + c Příklad: Vypočítej obvod trojúhelníku, jehož strany jsou a = 9 cm , b = 12 cm , c = 14 cm o = a + b + c o = o = 35 cm b a c Měl jsi to správně? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

14 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
OBVOD KOSODELNÍKU Obvod kosodélníku získám sečtením všech jeho stran. A protože má protilehlé strany stejně dlouhé obvod bude: o = 2 . /a + b/ Příklad: vypočítej obvod kosodélníku a = 19 cm, b = 21 cm o = 2 . / / o = o = 80 cm b a Měl jsi to správně? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

15 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
OBVOD KOSOČTVERCE Obvod kosočtverce získám sečtením všech jeho stran. Protože kosočtverec má všechny strany stejně dlouhé – vzorec pro výpočet obvodu je: o = 4 . a Příklad: Vypočítej obvod kosočtverce o straně a = 14 cm o = o = 56 cm a Měl jsi to správně? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

16 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
OBVOD LICHOBĚŽNÍKU Obvod lichoběžníku získám sečtením všech jeho stran. o = a + b + c + d Příklad: Vypočítej obvod lichoběžníku a = 8 cm, b = 16 cm, c = 6 cm, d = 14 cm o = o = 44 cm c d b a Měl jsi to správně? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

17 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DÉLKA KRUŽNICE Délku kružnice vypočítáme pomocí vzorce o = 2 π . r π = 3,14 /Ludolfovo číslo/ r = poloměr kružnice Příklad: Vypočítej délku kružnice s poloměrem r = 10 cm o = 2 . π . r o = 2 . 3, o = 6, o = 62,8 cm S r x Měl jsi to správně? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

18 Uveřejněné odkazy: Otazník- [cit ] Dostupné pod licencí Creative Commons – na Autor obrázků: Jarmila Hájková


Stáhnout ppt "ROVINNÉ ÚTVARY A JEJICH OBVODY"

Podobné prezentace


Reklamy Google