Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u."— Transkript prezentace:

1

2 Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných stavebních oborů – např. tesař, mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení, apod. Metodický pokyn: Materiál je určen k použití učitelem při výuce – pro větší názornost a atraktivnost výkladu. Materiál si klade za cíl názorně zdůraznit základní fakta k probíranému tématu.

3 Lehký beton - beton lehčený nepřímo Beton lehčený nepřímo se vyrábí z kameniva (plniva) menší objemové hmotnosti, než má hutné (klasické) kamenivo se vyrábí stejným způsobem jako normální beton

4 Beton lehčený nepřímo – dělení dle hutnosti betonové směsi Dle hutnosti betonové směsi: Hutné lehké betony (póry a uzavřené dutiny jen v kamenivu – tj. plnivu) Mezerovité lehké betony (mezery i mezi jednotlivými zrny kameniva)

5 Beton z lehkého kameniva (lehčený nepřímo) a - hutný beton b – mezerovitý beton 1 – lehké kamenivo (s póry a dutinami), 2 – cementová kaše, 3 – vzduchové mezery

6 Beton lehčený nepřímo – vlastnosti Objemová hmotnost Závisí na druhu kameniva (plniva) a na míře zhutnění Závisí na stupni nasáknutí vodou (lehké kamenivo nasákavé), porovnávat jen ve vysušeném stavu U zatvrdlého vysušeného lehčeného betonu 600 až 2000 kg/m 3 Pevnost Závisí na objemové hmotnosti a částečně na stupni nasáknutí Od 3,0 do 20 MPa

7 Beton lehčený nepřímo – výroba Způsob výroby se výrazně neliší od betonu z hutného (klasického) kameniva Potřeba více vody (lehké kamenivo nasákavé) Množství vody závisí na povrchu lehkého kameniva (uzavřený povrch nebo snadno nasákavé)

8 Beton lehčený nepřímo – druhy plniva Vlastnosti zatvrdlého lehčeného betonu závisí na množství cementu (přibližně 300 kg/m 3 ) ALE HLAVNĚ na použitém plnivu (druhu plniva - lehkého kameniva)

9 Beton lehčený nepřímo – druhy plniva Lehké betony se vyrábí z: Látek přírodního původu (lehké horniny) Látek odpadových z průmyslu (škvára, vysokopecní struska, piliny) Látek uměle vyrobených z látek přírodního původu nebo průmyslových

10 Opakování: Z čeho se vyrábějí nepřímo lehčené betony? Na čem zejména závisí objemová hmotnost nepřímo lehčených betonů? V čem se liší hutný a mezerovitý beton z lehkého kameniva?

11 Použité zdroje:  L. Hamák, E. Gregorová, O. Tibitanzl – Stavební materiály II pro 2. a 3. ročník SOU, Praha, SOBOTÁLES,2003,ISBN 80-85920-95-6  K. Pendl, J. Štrop, O. Tibitanzl - Příručka pro zedníka Praha, SOBOTÁLES,1999,ISBN 80-85920-54-9  Není-li uvedeno jinak, je použitý materiál ze zdrojů autora


Stáhnout ppt "Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u."

Podobné prezentace


Reklamy Google