Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výroba pelet z biomasy v Habrech

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výroba pelet z biomasy v Habrech"— Transkript prezentace:

1

2 Výroba pelet z biomasy v Habrech
v roce 2007 začalo ZOD Habry vyrábět pelety z biomasy, které jsou certifikovány technickým a zkušebním ústavem Praha, s.p. za pracovní týden vyrobí přibližně 192t paliva

3 Schéma výroby pelet svoz odpadů nákladními auty s velkou kubaturou nákladního prostoru ke granulační lince plnění zásobníku na surovinu čelním nakladačem nebo nahrnování suroviny do podúrovňového zásobníku přívod suroviny šnekovým dopravníkem s regulací otáček do granulátoru doprava pelet pásovým dopravníkem na otevřené mobilní přepravníky nebo kapsovým výtahem do provzdušňovaných podjezdových zásobníků

4 Obrázky Linka na výrobu pelet v Habrech Linka na výrobu pelet

5 Manipulace se vstupní surovinou Konečný produkt - pelety
Obrázky Manipulace se vstupní surovinou Konečný produkt - pelety

6 Expedice pelet do spalovny
Obrázky Expedice pelet do spalovny

7 Z čeho se vyrábí Základem pelet jsou rostlinné materiály, které jsou tvořeny převážně odpadem z  čištění semen zemědělských plodin (obilný prach, travní semeno, makoviní, kukuřičný odpad, seno). Plynulým protlačováním vstupní suroviny kanálkem matrice při  určitém tlaku dochází ke vzniku soudržných válečků - pelet, granulí bez nutnosti zvlhčování suroviny a bez použití pojidel, či jiných přísad.

8 GRANULACE matrice rolny granulátor

9 O peletách Pelety jsou vysoce komprimované sypné palivo v granulích do 1,4 kg/dm3. Soudržnost granulí z lisovaných materiálů je dána kombinací jejich složení a vlhkosti. Soudržnost zvyšuje obsah bílkovin např. v zrnu pšenice, žita. Naopak soudržnost snižuje obsah oleje např. v semenech olejnin. Soudržnost klesá s nárůstem vlhkosti lisovaného materiálu.

10 Obrázky Skladovací prostory v Habrech

11 Výhody pelet Pelety mají vysokou výhřevnost (až 18 MJ/kg). Jejich velikou výhodou jsou nízké nároky na skladovací prostory umožňující i automatizaci procesů spalování. Jedná se o obnovitelný zdroj energie, který umožňuje snižování skleníkových plynů na kotlích cca o 10%. Vzhledem k současnému trendu se očekává postupný nárůst množství spalovaných pelet. Jako příklad tohoto trendu uveďme plán firmy ŠKO-ENERGO pro množství spalovaných pelet. V roce 2006 byl předpoklad 3000 t pelet, v roce t pelet a pro rok 2008 byl předpoklad dokonce 40000t pelet.

12 KOTLE NA PELETY plně automatizované
pelety úspěšně odzkoušeny v kotlích zn. Verner, Viadrus, Licotherm

13 Využití Topivo lze úspěšně spalovat i v běžných typech kotlů, popřípadě v krbových kamnech. Lze je využívat i v průmyslové výrobě tepla. ZOD Habry vyrobené palivo prodává mladoboleslavské firmě ŠKO-ENERGO, kde je z pelet vyráběno teplo a elektřina pro domácnosti i firmy. Jakožto výrobce paliva se družstvu vyplatí využít tento materiál i pro svou potřebu. Z pelet jsou vytápěny kanceláře družstva (viz. obrázek automatického kotle VERNER A251.1)

14 Obrázky Kotel, kterým se vytápí kanceláře Násypka kotle

15 Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "Výroba pelet z biomasy v Habrech"

Podobné prezentace


Reklamy Google