Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_52_INOVACE_05_23_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_52_INOVACE_05_23_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk."— Transkript prezentace:

1 VY_52_INOVACE_05_23_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0521 Šablona: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Číslo materiálu: VY_52_INOVACE_05_23_LEZB Předmět: Odborný výcvik elektro Téma sady: Elektrotechnika - Základy silnoproudu 1 ( Výroba, bezpečnost, přenos a rozvody el. energie, zkratky, značení, práce tech. dokumentací) Anotace: Rozvody elektrické energie – Kladení vedení 7, 8, 9 Očekávaný výstup: Získání informací na dané téma Druh učebního materiálu: Prezentace

2 ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE VY_52_INOVACE_05_23_LEZB Zbyněk Lecián ZPŮSOBY KLADENÍ VEDENÍ číslozpůsob 1 Pomocí vodičů v trubce pod omítkou (CY) 2 Pomocí kulatých kabelů pod omítkou (CYKY) 3 Pomocí kulatých kabelů v dutinách stěn (CYKY) 4 Pomocí jednotlivých vodičů pod omítkou (CY) 5 Pomocí můstkového vodiče pod omítkou (CYKYLo) 6 Pomocí plochých vodičů pod omítkou 7 Pomocí kabelu na příchytkách po omítce (CYKY) 8 Pomocí vodičů v trubce na příchytkách po omítce (CY) 9 Pomocí vodičů v trubce po omítce (CY) 10 Pomocí kabelu po omítce (CYKY) 11 Pomocí vodičů či kabelů v liště po omítce (CY, CYKY)

3 VY_52_INOVACE_05_23_LEZB Zbyněk Lecián ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE ZPŮSOBY KLADENÍ VEDENÍ ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE Pomocí kabelu na příchytkách po omítce Po zednických pracích (dokončení omítek) je třeba počkat přibližně dva až tři týdny, aby omítky vyschly. Po této době je možné začít s montáží elektrických rozvodů. K rozvodům se používají kabely CYKY-J nebo O, elektroinstalační krabice pro povrchovou montáž a celá řada typů příchytek. Je třeba důkladně vyznačit pozici instalačních a přístrojových krabic, příchytek. Správně odměřit výšku krabic.

4 VY_52_INOVACE_05_23_LEZB Zbyněk Lecián ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE ZPŮSOBY KLADENÍ VEDENÍ ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE Pomocí kabelu na příchytkách po omítce Příchytky a krabice se připevní na stěny pomocí vrutů a hmoždinek nebo jiného spojovacího materiálu, záleží na typu stavební konstrukce. Pokud se rozvody vedou na hořlavém podkladě je nutné místa spojů umístit na nehořlavou podložku. Je třeba důkladně provést upevnění instalačních a přístrojových krabic a příchytek.

5 VY_52_INOVACE_05_23_LEZB Zbyněk Lecián ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE ZPŮSOBY KLADENÍ VEDENÍ ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE Pomocí kabelu na příchytkách po omítce Postupně nataháme jednotlivé kabely a zajistíme je příchytkami. Kabely které se propojují v krabicích odizolujeme tak, aby do krabice vedly jen jednotlivé žíly a byly dlouhé asi 15-17 cm. Po rozvodech kabelů může hned následovat kompletace rozvodů.

6 VY_52_INOVACE_05_23_LEZB Zbyněk Lecián ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE ZPŮSOBY KLADENÍ VEDENÍ ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE Pomocí vodičů v trubce na příchytkách po omítce Po zednických pracích (dokončení omítek) je třeba počkat přibližně dva až tři týdny, aby omítky vyschly. Po této době je možné začít s montáží elektrických rozvodů. K rozvodům se používají kabely CYKY-J nebo O nebo jednotlivě vodiče CY, elektroinstalační krabice pro povrchovou montáž a celá řada typů trubek a příchytek. Je třeba důkladně vyznačit pozici instalačních a přístrojových krabic, příchytek atd.. Správně odměřit výšku krabic.

7 VY_52_INOVACE_05_23_LEZB Zbyněk Lecián ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE ZPŮSOBY KLADENÍ VEDENÍ ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE Pomocí vodičů v trubce na příchytkách po omítce Příchytky a krabice se připevní na stěny pomocí vrutů a hmoždinek nebo jiného spojovacího materiálu, záleží na typu stavební konstrukce. Do příchytek se upevní trubky. Pokud se rozvody vedou na hořlavém podkladě je nutné místa spojů umístit na nehořlavou podložku.

8 VY_52_INOVACE_05_23_LEZB Zbyněk Lecián ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE ZPŮSOBY KLADENÍ VEDENÍ ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE Pomocí vodičů v trubce na příchytkách po omítce Do trubek nataháme vodiče nebo kabely. Pomoci si můžeme pomocí el. péra. Pro dodatečné úpravy rozvodů je vhodné do trubek umístit provázek, pomocí kterého můžeme lehce protáhnout další vodiče. Po natahání vodičů či kabelů můžeme začít provádět kompletaci zapojení.

9 VY_52_INOVACE_05_23_LEZB Zbyněk Lecián ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE ZPŮSOBY KLADENÍ VEDENÍ ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE Pomocí vodičů v trubce po omítce Po zednických pracích (dokončení omítek) je třeba počkat přibližně dva až tři týdny, aby omítky vyschly. Po této době je možné začít s montáží elektrických rozvodů. K rozvodům se používají kabely CYKY-J nebo O nebo jednotlivě vodiče CY, elektroinstalační krabice pro povrchovou montáž a celá řada typů trubek. Je třeba důkladně vyznačit pozici instalačních a přístrojových krabic a trubek. Správně odměřit výšku krabic.

10 VY_52_INOVACE_05_23_LEZB Zbyněk Lecián ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE ZPŮSOBY KLADENÍ VEDENÍ ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE Pomocí vodičů v trubce po omítce Krabice se připevní na stěny pomocí vrutů a hmoždinek nebo jiného spojovacího materiálu, záleží na typu stavební konstrukce a nainstalujeme trubky. Pokud se rozvody vedou na hořlavém podkladě je nutné místa spojů umístit na nehořlavou podložku.

11 VY_52_INOVACE_05_23_LEZB Zbyněk Lecián ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE ZPŮSOBY KLADENÍ VEDENÍ ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE Pomocí vodičů v trubce po omítce Do trubek nataháme vodiče nebo kabely. Pomoci si můžeme pomocí el. péra. Pro dodatečné úpravy rozvodů je vhodné do trubek umístit provázek, pomocí kterého můžeme lehce protáhnout další vodiče. Po natahání vodičů či kabelů můžeme začít provádět kompletaci zapojení.

12 ROZVODY ELEKTRICKÉ ENERGIE VY_52_INOVACE_05_23_LEZB Zbyněk Lecián Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zbyněk Lecián Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Jiné zdroje Obrázky - internet Bezpečnost v elektrotechnice / Doc. Ing. P. Kaláb, CSc., Ing. M. Steinbauer, Ing. M. Veselý / www.souenel.pilsedu.cz http://www.elektromaterialy.cz http://www.kabely-jistice-svitidla.cz http://www.hagard.sk http://www.hager.cz http://www.foxel.cz http://www.kutil.eu


Stáhnout ppt "VY_52_INOVACE_05_23_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk."

Podobné prezentace


Reklamy Google