Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Zasklívání oken. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Zasklívání oken. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Zasklívání oken

2 Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 04_03_32_INOVACE_12

3 ZASKLÍVÁNÍ OKEN Předmět: Stavební truhlářství Ročník: ND3 Jméno autora: Ing. Petr Fusek Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Petr Fusek. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace: Prezentace obsahuje stručný odborný výklad učiva kapitoly způsoby zasklívání oken s jejich charakteristikou i schematickými obrázky. Klíčová slova: Zasklívání, sklo, okenní křídlo, vzduchotěsnost, vodotěsnost, dilatace, polodrážka, tmel, hřebíček, ocelový trojúhelníček, kyt, pryžový profil, drážka, pokos, izolační sklo, polypropylenová páska, dvojsklo, trojsklo, silikonový tmel.

4 ZASKLÍVÁNÍ OKEN  Při uchycení skla do okenního křídla je důležité zajistit spáru vzduchotěsnosti a vodotěsnosti s umožněním dilatace.  Sklo se vkládá do polodrážky na vyrovnávací vrstvu a zajistí se vhodným způsobem.  Vhodné zasklení ovlivňuje velikost a tloušťka skla, druh stavby a konstrukce okna.

5 1. ZASKLENÍ DO TMELU  Způsob používaný v minulosti, kdy se sklo zajistilo hřebíčky nebo ocelovými trojúhelníčky a zatmelilo fermežovým tmelem (sklenářským kytem).  Nevýhodou je stárnutí tmelu, jeho praskání a vypadávání.  Způsob se dnes již nedoporučuje používat.

6 Obr. 1 Zasklení do tmelu

7 2. ZASKLENÍ DO PRYŽE  Používalo se dříve v průmyslové výrobě pro svoji jednoduchost a rychlost provedení.  Pryžové profily se zatláčela do drážek ve vlysech křídla a v rozích se spojovaly na pokos.  Provedení rohových spojů má vliv na rosení okenních skel.

8 Obr. 2 Zasklení do pryže

9 3. ZASKLENÍ IZOLAČNÍHO SKLA  Do polodrážky se nalepí průběžná samolepící polypropylenová páska a vloží se dvojsklo nebo trojsklo, které se podloží distančními plastovými podložkami.  Izolační sklo se zajistí dřevěnou lištou a z obou stran se spáry uzavřou trvale pružným silikonovým tmelem s přilnavostí ke sklu i dřevu.

10 Obr. 3 Zasklení izolačního skla

11 Zdroje: KOČÍ, Ivan. Okna. 1. vydání. Praha: Grada Publishing s. r. o., 2000. Kapitola 8, s. 45 – 48


Stáhnout ppt "STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Zasklívání oken. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google