Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a svět práce Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_287 Ročník: 6. Sada: Technické činnosti Druh: Učební materiál Autor: Mgr. Jakub Machel Název: Nářadí pro ruční opracování dřeva 3 Anotace: Výukový materiál seznámí žáky s vrtáním, a nástroji potřebnými k této operaci, následně s dlabáním a spojením materiálu. Obsahuje obrázky nářadí, které se k daným operacím používají. Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Nářadí pro opracování dřeva
Popis a druhy nářadí vhodného k opracování dřeva

3 Ruční vrtání, dlabání a spojování materiálu
Kolovrátek Nebozez Vrták Dláto Dřevěná palice Kladivo Hřebíky

4 Ruční vrtání dřeva Účelem vrtání je vytvářet díry válcového nebo kuželovitého tvaru, které slouží nejčastěji ke spojování materiálu. Pokud provrtáme celý materiál, vznikne průchozí díra. V opačném případě se jedná o neprůchozí (slepou díru) Existuje velká řada vrtáků. Některé můžeme použít přímo (nebozez, jiné jsou zakončeny dříkem ve tvaru stopky, které potřebuje nářadí vykonávající pohyb (kolovrátek, vrtačka)

5 Kolovrátek Vykonává pohyb pro vrtáky se se stopkou.

6 Některé druhy vrtáků Nebozez Špulíře Šroubovité vrtáky

7 Dlabání Při dlabání se v materiálu vytvářejí průchozí nebo slepé otvory s ostrými hranami. Využívá se zejména ke spojování materiálů, nebo vytváření otvorů pro zapouštění čepů, dveřních zámků a kování. Při dlabání dochází k přesekávání vláken a jejich odštípnutí dlátem. Pro dlabání je potřeba dláto a dřevěná palice.

8 Spojování materiálu Materiál můžeme mimo dalších možností spojit hřebíky, vruty, nebo lepením.

9 Spojování hřebíky Jde o nejrychlejší způsob spojení. Kovové hřebíky se vyrábí hlavně z oceli a rozeznáváme mnoho druhů. Mezi nejčastěji užívané patří stavební s plochou hlavou, stavební se zápustnou hlavou, do krytiny, kolářský, zámečnický nebo čalounický. Hřebíky se označují dvojčíslím, např. 1,5x30. První číslo značí průměr a druhé délku

10 Kladivo Nejvhodnějším kladivem pro zatloukání hřebíků je truhlářské kladivo, které má rovnou plosku.

11 Štípací kleště Špatně zatlučené nebo ohnuté hřebíky vytáhneme pomocí štípacích kleští.

12 Spojování vruty Při spojování vruty se dosahuje vyšší pevnosti než při spojování hřebíků. Vrut obsahuje hlavu se zářezem pro šroubovák, krček a závit, vyrábí se nejčastěji z oceli nebo mosazi. Hlava bývá zpravidla půlkulatá nebo zápustná. Ke šroubování je potřeba zvolit vhodný šroubovák, nejčastěji plochý nebo křížový Značení se provádí dvojčíslím stejně jako u hřebíků. Označuje tedy průměr a délku. Pro utahování a povolování vrutů se používají šroubováky. Nejčastěji ploché nebo Křížové.

13 Lepení Jedná se o pevný a nerozebiratelný spoj. Na pevnost má vliv vhodný výběr lepidla. Dnes se nejvíce využívají disperzní lepidla, které lze použít bez zvláštních úprav při normální teplotě. (Např. Herkules) Pokud je potřeba zajistit odolnost proti povětrnostním vlivům a vodě, používají se dvousložková lepidla (Umakol B), nebo epoxidová lepidla (Lepox)

14 Zdroje: Mošna, František a kol. Praktické činnosti - Práce s technickými materiály. Praha: Fortuna, 2001, ISBN Archiv autora Fotografie pořízeny autorem


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google