Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Registrační číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Registrační číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 Registrační číslo projektu
CZ / Šablona: III/2 Sada: 6/1 Výstup: VY_32_INOVACE_6FI107 Ověření ve výuce: Technologie Datum ověření: Třída: 2.TR

2 PŘEHLED TECHNOLOGIÍ DŘEVAŘSKÉ PRVOVÝROBY
6. Výroba BIO desek Předmět: Technologie Ročník: 2. Klíčová slova: BIO desky, povrchová a středová lamela, technologie výroby BIO desky Jméno autora Ing. Ladislav Fic Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 ANOTACE BIO desky jsou novým, perspektivním materiálem. Nahrazují spárovky. Proti nim však BIO desky mají mnohem větší tvarovou stálost. Druh učebního materiálu: prezentace, vzorník BIO desek

4 VÝROBA BIO DESEK BIO desky jsou překližované konstrukční desky podobné laťovkám, které slouží jako náhrada spárovek, a proti kterým mají o mnoho větší tvarovou stálost.

5 Technologie výroby obsahuje:
Výrobu povrchových a středových lamel Lepení středů Lisování BIO desek Dokončovací práce

6

7 1. VÝROBA POVRCHOVÝCH A STŘEDOVÝCH LAMEL
Vysušené řezivo se krátí na hrubou délku. Vzniklé přířezy se podélně rozřežou (rozmítají) na jednotlivé povrchové a středové lamely. Pak se ze všech 4 stran ohoblují buď na 4stranné tvarovací frézce nebo se nejprve srovnávají a pak tloušťkují. Lamely se třídí podle vad (nevyhovující se vykracují a používají k výrobě laťovkových středů).

8 Lamely jsou široké 80 – 140 mm. Středové vrstvy mohou být jen 30 – 40 mm. Tloušťka povrchových lamel je 5 – 8 mm. Tloušťka středových je podle požadované výsledné tloušťky desky.

9 2. LEPENÍ STŘEDŮ Nejprve se vyrobí středová deska. Na boční plochy středových lamel se na válcových nanášečkách nanáší lepidlo a lamely se k sobě sesazují a lepí podle pravidla pro lepení spárovek. Vzniklá deska se potom pošle pod válcovou nanášečku, kde se na ni oboustranně nanese lepidlo.

10 3. LISOVÁNÍ BIO DESEK Na boční plochy povrchových lamel se nanese lepidlo. Nejprve se složí na stole spodní vrstva povrchových lamel. Na ni se položí nanesená středová deska. Na závěr se složí z lepidlem nanesených lamel horní povrchová vrstva. Celý tento sendvič se lisuje ve zvláštním hydraulickém lisu (lisuje shora i z boku). Teplota okolo 100 °C. Lisovací čas cca 10 minut (podle tloušťky desky).

11 4. DOKONČOVACÍ PRÁCE Po lisování se desky 24 hodin klimatizují (vyrovnání vlhkosti a napětí). Pak se vyspraví případné vady (suky, smolníky). Následuje formátování a broušení na širokopásových bruskách. Nakonec se balí do balíků.

12 Použití BIO desek Na nábytkové dílce, obložení, podlahy, stavební konstrukce… Vyráběný formát 1830 x 2000 (3000, 4000, 5000, 6000) mm. Tloušťka: 16 – 42 mm.

13 SHRNUTÍ – otázky k opakování
Vysvětli pojem BIO desky. Jaké jsou parametry použitého řeziva? Z jakých kroků se skládá technologie výroby? Jaké je použití BIO desek v praxi?

14 POUŽITÉ ZDROJE Křupalová, Z.: Technologie. 1. vydání, Praha: Sobotáles, 2000, ISBN Obr. 1 Konstrukce BIO desek., Křupalová, Z.: Technologie. 1. vydání, Praha: Sobotáles, 2000, ISBN


Stáhnout ppt "Registrační číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google