Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Registrační číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Registrační číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 Registrační číslo projektu
CZ / Šablona: III/2 Sada: 6/1 Výstup: VY_32_INOVACE_6FI111 Ověření ve výuce: Technologie Datum ověření: Třída: 2.TR

2 10. Výroba DVD mokrým způsobem
PŘEHLED TECHNOLOGIÍ DŘEVAŘSKÉ PRVOVÝROBY 10. Výroba DVD mokrým způsobem Předmět: Technologie Ročník: 2. Klíčová slova: suspenze vlákniny, pojivo, zušlechťující přísady, technologie výroby DVD mokrým způsobem Jméno autora Ing. Ladislav Fic Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 ANOTACE DVD vyrobené mokrým způsobem tvoří na spodní straně charakteristické síťování. Spodní lisovací desky mají drátěná síta, aby vlhkost mohla z vláknitého koberce snadněji odejít. Druh učebního materiálu: prezentace, vzorník s materiálem

4 Obr. 1 Schéma výroby dřevovláknitých desek mokrým způsobem

5 Výroba Suspenze vlákniny se připravuje stejně jako u DVD vyrobených suchým způsobem. Přidávají se k ní však ještě fenolové pryskyřice jako pojivo a emulze kalafuny a parafínu pro snížení pozdějšího tloušťkového bobtnání. Takto připravená vlákninová suspenze se na papírovém stroji s podélným sítem vrství na vláknitý koberec a stlačuje válci.

6 Při mokrém postupu se vláknité koberce lisují ve vlhkém stavu v patrových lisech.
Aby mohla být odváděná vylisovaná voda, mají spodní plechy drátěná síta. Tato drátěná síta vytvářejí na zadní straně dřevovláknitých desek charakteristické síťování.

7 Tvrdé, středně tvrdé a extra tvrdé dřevovláknité desky mají hladnou svrchní stranu a zpravidla síťovanou spodní stranu. Lze je opracovávat běžnými nástroji a stroji a sbíjet hřebíky, šroubovat a lepit. Přibližně stejná míra sesychání ve všech směrech roviny desky znamená, že na směru opracování nezáleží.

8 Protože dřevovláknité desky mění při výkyvech vlhkosti své rozměry, musí být vlhkost desek přizpůsobena klimatu na místě použití. Běžné tvrdé dřevovláknité desky mají tloušťku 3,0; 3,2; 3,5 nebo 4,0 mm. Objemová hmotnost činí 800 kg/m³ až 1000 kg/m³.

9 Tvrdé dřevovláknité desky mohou být podle účelu použití speciálně připraveny výrobcem.
Prodávají se děrované, ražené s povrchovou strukturou, potištěné dřevěným vzorem, popř. dekorem, lakované syntetickou pryskyřicí nebo kašírované fólií z PVC a laminované.

10 Použití Tvrdé DVD se hodí jako překližky pro velkoplošné nenosné dílce a případně v jednom směru zakřivené dílce. Používají se uvnitř budov pro pláště dělicích příček a dveří a při výrobě nábytku pro menší záda a dna zásuvek.

11 Zpracování Při strojovém zpracování je výhodné použít nástroje opatřené slinutými karbidy. K vzájemnému slepování nebo k obkládání jsou vhodné zejména PVAC lepidla. Plochy lze opatřit krycím nátěrem nebo předýhovat. Před opracováním povrchu by se měly hladké vrchní strany zdrsnit broušením.

12 SHRNUTÍ – otázky k opakování
Co se přidává do vlákniny u DVD vyráběných mokrým způsobem? Jaké je použití DVD? Jaký je postup výroby DVD mokrým způsobem? Jaké jsou vlastnosti DVD ?

13 POUŽITÉ ZDROJE Uhlíř, A., Kafka, A., Koukal, J.: Technologie výroby nábytku I. 1. vydání, Praha: Informatorium, s.r.o., 1993, ISBN Obr. 1 Schéma výroby dřevovláknitých desek mokrým způsobem., Uhlíř, A., Kafka, A., Koukal, J.: Technologie výroby nábytku I. 1. vydání, Praha: Informatorium, s.r.o., 1993, ISBN


Stáhnout ppt "Registrační číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google