11 ČLFA a SDA – „kulatý stůl“ k legislativním, ekonomickým a dalším překážkám rychlejší obměny vozového parku Připravované změny v legislativě (ČR, EU)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Silniční daň. Předmětem daně jsou vozidla, kterým je přidělena státní poznávací značka a jsou používaná nebo určena k podnikání Předmětem daně jsou vozidla,
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
11 ČLFA a SDA – „kulatý stůl“ k legislativním, ekonomickým a dalším překážkám rychlejší obměny vozového parku Očekávaný vývoj technologií, očekávané změny.
Zadávání veřejných služeb v přepravě cestujících Ondřej Michalčík, František Vichta Ministerstvo dopravy Kroměříž, 29. září 2015.
Právní regulace pojišťovnictví POJIŠŤOVNICKÉPRÁVO JUDr. Petr Mrkývka, Ph.D (upravila JUDr. Dana Šramková, Ph.D.)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Centrální registr zbraní – změna právní úpravy. Harmonogram novely červenec 2012 rozeslání novely do meziresortního připomínkového řízení předložení.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
EGonovi tluče srdce!!!. Revoluce ve veřejné správě! Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů.
Žadatel je povinen při výběru dodavatele projektu postupovat dle závazných podmínek v kapitole 9. Zadávání zakázek žadatelem/příjemcem dotace před podpisem.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
REGULACE LÉKOVÉHO TRHU A POTŘEBNÉ LEGISLATIVNÍ ZMĚNY – DISPENZAČNÍ POPLATEK ZA VÝDEJ LÉKU V LÉKÁRNÁCH Mgr. Marek Hampel – Předseda představenstva Grémium.
05/10/2010 Mnichovo Hradiště Mgr. Jaroslav Gramel Veřejné zakázky spolufinancované z ROP Střední Čechy Jak předejít chybám?
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
1 Setkání představenstva ČLFA s vedoucímí představiteli členských společností ČLFA 1. říjen 2015 Aktuální legislativní projekty významné pro ČLFA  vládní.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
2 Marketingové koncepce
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Základní registry- základní informace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Efektivní úřad 2011 MěÚ Uherské Hradiště
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Základní informace o poskytovateli
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Daň z příjmů právnických osob
Katedra finančního práva a národního hospodářství
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_41_828 Projekt.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Plnění asociačních priorit v legislativní oblasti
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Financování členských a pobočných spolků FAČR pro rok 2018
■■ ■■ Zlínský kraj Program RP18-18 na úpravu lyžařských běžeckých tras ve Zlínském kraji Katarína KOŇAŘÍKOVÁ Odbor strategického rozvoje kraje.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Financování členských a pobočných spolků FAČR pro rok 2018
1.
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
INFORMACE TAJEMNÍKA PROFESNÍCH UNIÍ
Aktuální změny daňových zákonů
Komunikace při správě daní
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
– pojištění ve financování
Národní akční plán čisté mobility
Transkript prezentace:

11 ČLFA a SDA – „kulatý stůl“ k legislativním, ekonomickým a dalším překážkám rychlejší obměny vozového parku Připravované změny v legislativě (ČR, EU) relevantní pro prodeje a financování automobilů (výklad ČLFA) Kulatý stůl ČLFA-SDA k překážkám rozvoje prodejů a financování aut 28. března 2013

22 Negativní dopady daňového režimu  vyšší efektivní zdanění „jiných finančních institucí“ (nemožnost tvorby daňových opravných položek)  dopady prodloužení minimální „daňové“ doby leasingu  ručení za odvod DPH  Novela zákona o dani z příjmů a DPH (dopad na finanční leasing)  Nová pravidla IFRS (dopad na finanční i operativní leasing)  Daně – spotřební na paliva, silniční, mýto – očekáváme změny do roku 2020, jaké bude využití těchto prostředků ? ČLFA a SDA – „kulatý stůl“ k legislativním, ekonomickým a dalším překážkám rychlejší obměny vozového parku Kulatý stůl ČLFA-SDA k překážkám rozvoje prodejů a financování aut 28. března 2013

33 Financování spotřebitelů  Novela zákona 145/2010 Sb.  Přiměřené zajištění  Zákaz směnek  Snížení dostupnosti úvěru pro spotřebitele  RPSN a celkové náklady x akce „sleva“, „benefity“  Snahy o limitování RPSN, vymezení lichvy ČLFA a SDA – „kulatý stůl“ k legislativním, ekonomickým a dalším překážkám rychlejší obměny vozového parku Kulatý stůl ČLFA-SDA k překážkám rozvoje prodejů a financování aut 28. března 2013

44 Právní prostředí = Posilování regulace 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, záměrem je  centrální registr, zrušení „polopřevodů“, evidence „skutečného vlastníka“,…  konstitutivní zápis provozovatele  provozovatelem silničního vozidla je osoba, která je v registru silničních vozidel zapsána jako vlastník tohoto vozidla, není-li jako jeho provozovatel v registru silničních vozidel zapsána jiná osoba.  registr vozidel jako neveřejný seznam, nahlížení  poskytne na žádost údaje z registru silničních vozidel fyzické nebo právnické osobě, která prokáže právní zájem na poskytnutí údajů; právní zájem neprokazuje vlastník nebo provozovatel silničního vozidla, jedná-li se o údaje k tomuto vozidlu ČLFA a SDA – „kulatý stůl“ k legislativním, ekonomickým a dalším překážkám rychlejší obměny vozového parku Kulatý stůl ČLFA-SDA k překážkám rozvoje prodejů a financování aut 28. března 2013

55  (první) registrace změny vlastníka a provozovatele  písemný souhlas vlastníka silničního vozidla k zápisu tohoto vozidla do registru silničních vozidel s úředně ověřeným podpisem,  písemný souhlas osoby, která je v žádosti o zápis silničního vozidla do registru silničních vozidel uvedena jako provozovatel silničního vozidla, je-li odlišný od vlastníka, se zápisem údaje o provozovateli silničního vozidla s úředně ověřeným podpisem nebo uznávaným elektronickým podpisem 21),  protokol o evidenční kontrole silničního vozidla, nejedná-li se o nové vozidlo,  Prokazuje-li se zmocnění k zastoupení při zápisu silničního vozidla do registru silničních vozidel písemnou plnou mocí, musí být plná moc podepsána úředně ověřeným podpisem nebo uznávaným elektronickým podpisem 21) zmocnitele.  Sankce 50 tis. Kč při nesplnění lhůty či povinnosti  Skutečně jsou jako vlastníci zapsáni vlastníci vozidel ? (slevové politiky) ČLFA a SDA – „kulatý stůl“ k legislativním, ekonomickým a dalším překážkám rychlejší obměny vozového parku Kulatý stůl ČLFA-SDA k překážkám rozvoje prodejů a financování aut 28. března 2013

66 168/1999 Sb. o pojištění odpovědnosti …  přílepek 56/2001 Sb.  otevřené flotily  registrované vozidlo musí být pojištěné  konec pojištění až zápisem změny vlastníka v registru Změny zákona č. 168/99 prosazované dlouhodobě ČLFA (mimo S.T. 717)  odpovědným je provozovatel, ne vlastník  a/nebo dílčí změny: odcizení, nahlížení do registru pojištěných vozidel  změna úhradové povinnosti (upravit § 24c tak, aby byl pasivně legitimován jen konstitutivně zapsaný provozovatel, ne subjekt registrovaný jako vlastník vozidla ) ČLFA a SDA – „kulatý stůl“ k legislativním, ekonomickým a dalším překážkám rychlejší obměny vozového parku Kulatý stůl ČLFA-SDA k překážkám rozvoje prodejů a financování aut 28. března 2013

77 novela z. č. 38/2004 Sb. o pojišťovacích zprostředkovatelích  Rozšiřování oblasti regulace = omezení nabídky  § 3a) - Rozšiřují činnost, která spadá pod regulaci zákona (individualizovaná rada, obecná informace o pojistných produktech apod.), toto provádějí dealeři např, jen informací o tom, že obchodní akce obsahuje pojištění  Zachování konceptu hromadných pojistných smluv pro pojištění financovaných předmětů leasingovými společnostmi  § 4 odst. 5, kombinace par 4 odst 7; Zprostředkovatel nesmí provozovat činnost zprostředkování pojištění u pojištění, ve kterém je sám zákazníkem a v odst. 7 zákaz nabízet třetím osobám přistoupení k pojištění v němž je pojistníkem leasingová společnost.  Odměňování zprostředkovatele ve vazbě na typ zprostředkovatele  § 6. – výklad; může být zprostředkovatel, který má smlouvu se zákazníkem, odměňován ze strany pojistitele ? (rozpor zákona s důvodovou zprávou) ČLFA a SDA – „kulatý stůl“ k legislativním, ekonomickým a dalším překážkám rychlejší obměny vozového parku Kulatý stůl ČLFA-SDA k překážkám rozvoje prodejů a financování aut 28. března 2013

88  Obecný zákaz pobídek při nabídce pojištění  § 21. Odst.3 – zákaz jakýchkoliv pobídek zákazníkům (svázanost s finanční službou spojenou s poskytnutím benefitu např. pneu zdarma)  Povinnost sdělit informace shodné s pojišťovnou  § 21a) odst.4 – povinnost poj. zprostředkovatele sdělit zákazníkovi shodné informace, jako má pojišťovna (technická proveditelnost tohoto ustanovení)  Informační povinnosti  § 21a) a další se bez dalšího aplikuje i na podnikatele, kteří z principu takovou důkladnou a administrativně náročnou podporu (shodnou se spotřebitelem) nepotřebují a ani jinde nepožívají.  Výpočet „Standardizovaného ukazatele celkové hodnoty nákladovosti“  § 21c) odst. 4 – co to znamená standardizovaný ukazatel, vyjadřující celkovou hodnotu nákladovosti ? ČLFA a SDA – „kulatý stůl“ k legislativním, ekonomickým a dalším překážkám rychlejší obměny vozového parku Kulatý stůl ČLFA-SDA k překážkám rozvoje prodejů a financování aut 28. března 2013

99 Novela zákona č. 111/1994., o silniční dopravě (sněmovní tisk č. 823, PS schválila) § 21a) evidence vozidel taxislužby komplikuje život poskytovatelům operativního leasingu, kteří se registrují jako vlastník totožný s provozovatelem, pokud leasing poskytnou pro taxislužbu. („dopravce je zapsán jako vlastník nebo provozovatel vozidla v registru vozidel“) ČLFA a SDA – „kulatý stůl“ k legislativním, ekonomickým a dalším překážkám rychlejší obměny vozového parku Kulatý stůl ČLFA-SDA k překážkám rozvoje prodejů a financování aut 28. března 2013

10 Děkujeme za pozornost, Vratislav Kejdana, předseda legislativně právního výboru ČLFA Petr Neuvirth, ředitel pro strategii a marketing ČSOB Leasing, a.s. Marta Slažanská, předseda výboru pro financování vozidel do 3,5 t ČLFA a SDA – „kulatý stůl“ k legislativním, ekonomickým a dalším překážkám rychlejší obměny vozového parku Kulatý stůl ČLFA-SDA k překážkám rozvoje prodejů a financování aut 28. března 2013