Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 7. Stát a jeho funkce Název sady: Občanská nauka Ročník: 1. – 4.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Česká republika a její sousedé N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 1. Vývoj a rozvoj člověka Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Kožní soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU (právní úprava v EU a její implementace do právního řádu ČR)
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Clo a celní politika. Celní politika je součástí zahraničně-obchodní politiky státu kontroluje a eviduje oběh zboží s cizinou chrání ekonomické zájmy.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Bezpečnostní systém ČR
4. Ústavní pořádek ČR a jeho základní ustanovení
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ I.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Mgr. Rostislav Navláčil 13. Rodinné právo Občanská nauka 1. – 4.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
19. Kreslení závitových spojů Technická dokumentace pro 1. ročník
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Anotace Žák se seznámí s problematikou teorie státu Autor
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název projektu: Moderní škola
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Rostislav Navláčil 20. Vznik, význam, vývoj a cíle EU
Organizace veřejné správy blok č. 1
Ing. Veronika Dostálková MBA
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
13. Růst lidské populace, demografie
Správa sociálního zabezpečení
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výchova k občanství Státní správa a samospráva
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_VO.9.A.02 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.02_typy_a_formy_statu.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
17. Tolerance a drsnost na výkrese
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Stát – co to je? Výchova k občanství základní znaky státu
Transkript prezentace:

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 7. Stát a jeho funkce Název sady: Občanská nauka Ročník: 1. – 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

ANOTACE Záměrem výukového materiálů s názvem Stát a jeho funkce je poskytnout souhrn učiva z oblasti organizace života ve státě a systému řízení společnosti Jednotlivé DUMy v této sadě popíší tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Občanská nauka

Stát nejvyšší forma uspořádání lidské společnosti vyznačující se sdružením obyvatel v jeden právní celek nejvyšší forma uspořádání lidské společnosti vyznačující se sdružením obyvatel v jeden právní celek státní moc je nezávislá a neodvozená od žádné jiné státní moc je nezávislá a neodvozená od žádné jiné své vnitřní i vnější záležitosti si každý stát řeší sám (omezen pouze mezinár. právem) své vnitřní i vnější záležitosti si každý stát řeší sám (omezen pouze mezinár. právem) pojem stát poprvé použit v 15. století v Itálii (stato = status, ústava, úřad) pojem stát poprvé použit v 15. století v Itálii (stato = status, ústava, úřad)

Prvky ze kterých se stát skládá území – suchozemský prostor, plocha vnitřních i vnějších pobřežních vod, podzemní prostor, vzdušný prostor území – suchozemský prostor, plocha vnitřních i vnějších pobřežních vod, podzemní prostor, vzdušný prostor obyvatelstvo – obyvateli státu jsou lidé, kteří mají státní občanství (narozeni na území, přijali státní občanství – nepřetržitý pobyt na území ČR po dobu 5 let, bezúhonnost, znalost českého jazyka) spadají pod státní moc a obývají určité území obyvatelstvo – obyvateli státu jsou lidé, kteří mají státní občanství (narozeni na území, přijali státní občanství – nepřetržitý pobyt na území ČR po dobu 5 let, bezúhonnost, znalost českého jazyka) spadají pod státní moc a obývají určité území

organizace státní moci – moc zákonodárná, výkonná, soudní - hierarchické uspořádání státních orgánů organizace státní moci – moc zákonodárná, výkonná, soudní - hierarchické uspořádání státních orgánů státní suverenita = nezávislost státní moci, omezená pouze prostorově (státním územím) státní suverenita = nezávislost státní moci, omezená pouze prostorově (státním územím) vnitřní – nezávislost státní moci na jiném politické subjektu uvnitř státu; vnější – právo uzavírat mezinárodní dohody apod. vnitřní – nezávislost státní moci na jiném politické subjektu uvnitř státu; vnější – právo uzavírat mezinárodní dohody apod.

Teorie vzniku státu k obraně území k obraně území z boží vůle z boží vůle k nadvládě silnějšího nad slabším (totalita) k nadvládě silnějšího nad slabším (totalita) hájení zájmů všech občanů a hlavně slabších hájení zájmů všech občanů a hlavně slabších patriarchální teorie- rozrůstání rodů patriarchální teorie- rozrůstání rodů

Historické typy státu otrokářský otrokářský feudální feudální kapitalistický kapitalistický socialistický socialistický

Dnešní typy státu unitární (jednotný) - vnitřně se nedělí na další republiky, má 1 zákonodárný orgán – tzn. přijaté zákony platí na celém území státu (ČR, Polsko, …) unitární (jednotný) - vnitřně se nedělí na další republiky, má 1 zákonodárný orgán – tzn. přijaté zákony platí na celém území státu (ČR, Polsko, …) složený – rozděluje se na několik samostatných celků – každá má své výkonné a zákonodárné orgány (Německo, USA, …) složený – rozděluje se na několik samostatných celků – každá má své výkonné a zákonodárné orgány (Německo, USA, …)

konfederace – státy jsou mezi sebou vázány pouze smlouvou, každý stát má vlastní měnu, armádu, ústavu ( typic. př.: USA, Švýcarsko – chovají se jako federativní státy) konfederace – státy jsou mezi sebou vázány pouze smlouvou, každý stát má vlastní měnu, armádu, ústavu ( typic. př.: USA, Švýcarsko – chovají se jako federativní státy) federace – 1 ústava, 1 hlavní město, společ. měna, pevnější vztahy mezi státy, federativní orgány – fed. vláda, fed. parlament (Německo) federace – 1 ústava, 1 hlavní město, společ. měna, pevnější vztahy mezi státy, federativní orgány – fed. vláda, fed. parlament (Německo)

Formy státu monarchie - dědičná vláda – absolutní (absolutismus) – v malých islám. emirátech monarchie - dědičná vláda – absolutní (absolutismus) – v malých islám. emirátech - konstituční – panovník se dělí o moc s parlamentem (VB, Španěl., Nizozemí, Monako, Dánsko,...) - konstituční – panovník se dělí o moc s parlamentem (VB, Španěl., Nizozemí, Monako, Dánsko,...) republika – moc ve státě má lid – volí si své zástupce, prosazování jejich názorů republika – moc ve státě má lid – volí si své zástupce, prosazování jejich názorů teokracie = nábožen. stát – prostřednictvím papeže je uskutečňována vůle boží teokracie = nábožen. stát – prostřednictvím papeže je uskutečňována vůle boží

Funkce státu vnější – zaměřena na okolní státy: zahraniční politika, zahraniční obchod, obrana státu vnější – zaměřena na okolní státy: zahraniční politika, zahraniční obchod, obrana státu vnitřní – organizace života ve státě: funkce hospodářská, sociální, kulturní, ochranná- dbá na dodržování zákonů a ochrana občanů vnitřní – organizace života ve státě: funkce hospodářská, sociální, kulturní, ochranná- dbá na dodržování zákonů a ochrana občanů

Ekonomická a hospodářská funkce má zabezpečit dobré fungování ekonomiky státu tak, že se bude rozvíjet, udržovat míru nezaměstnanosti a inflace má zabezpečit dobré fungování ekonomiky státu tak, že se bude rozvíjet, udržovat míru nezaměstnanosti a inflace

Daňová politika musejí být vytvořeny daně, které umožní fungování tržní ekonomiky musejí být vytvořeny daně, které umožní fungování tržní ekonomiky Druhy daní: Druhy daní: a) ) daň z příjmů - fyzických osob a) ) daň z příjmů - fyzických osob - právnických osob - právnických osob b) daň z přidané hodnoty b) daň z přidané hodnoty c) spotřební daň c) spotřební daň

Celní politika státu stát vybírá cla: daň z vývozu nebo dovozu stát vybírá cla: daň z vývozu nebo dovozu dovozní clo – zvyšuje cenu dovezeného zboží a chrání domácí výrobce dovozní clo – zvyšuje cenu dovezeného zboží a chrání domácí výrobce vývozní clo – platí ho výrobce, má zajistit prodej doma a ne jen vývoz vývozní clo – platí ho výrobce, má zajistit prodej doma a ne jen vývoz

Vymezení veřejné správy správa území, státu, kraje, obce správa území, státu, kraje, obce správa věcí, ke kterým má veřejnost vlastnická práva správa věcí, ke kterým má veřejnost vlastnická práva správa veřejných záležitostí správa veřejných záležitostí správa veřejných financí správa veřejných financí správa užívání veřejných objektů a zařízení správa užívání veřejných objektů a zařízení

Funkce veřejné správy mocenská – realizuje svou moc ve státě prostřednictvím právního řádu a působením státního zřízení mocenská – realizuje svou moc ve státě prostřednictvím právního řádu a působením státního zřízení ochranná (bezpečnostní) – povinnost zajistit a organizovat vnitřní a vnější bezpečnost a pořádek státu ochranná (bezpečnostní) – povinnost zajistit a organizovat vnitřní a vnější bezpečnost a pořádek státu organizační – veřejná správa organizuje záležitosti státní, záležitosti institucí a záležitosti občanů organizační – veřejná správa organizuje záležitosti státní, záležitosti institucí a záležitosti občanů

regulační – tato funkce spočívá v tom, že v demokratické společnosti se vytváří takový systém řízení společnosti, který je založený na politickém pluralismu, solidaritě a toleranci regulační – tato funkce spočívá v tom, že v demokratické společnosti se vytváří takový systém řízení společnosti, který je založený na politickém pluralismu, solidaritě a toleranci služba veřejnosti – jedná se o činnosti poskytované ve veřejném zájmu služba veřejnosti – jedná se o činnosti poskytované ve veřejném zájmu

Státní správa ústřední orgány státní správy na ústřední úrovni s působností pro celý stát ústřední orgány státní správy na ústřední úrovni s působností pro celý stát územní orgány státní správy s místní působností územní orgány státní správy s místní působností ostatní státní orgány (státní fondy apod.) ostatní státní orgány (státní fondy apod.) jiné subjekty oprávněné k výkonu veřejné správy, jimž stát veřejnou moc deleguje, nebo propůjčuje (stanice technické kontroly, veřejná stráž) jiné subjekty oprávněné k výkonu veřejné správy, jimž stát veřejnou moc deleguje, nebo propůjčuje (stanice technické kontroly, veřejná stráž)

Z věcného hlediska se rozlišuje státní správa politická, resp. všeobecná (např. krajský úřad) politická, resp. všeobecná (např. krajský úřad) odborná, resp. specializovaná (např. finanční úřad) odborná, resp. specializovaná (např. finanční úřad) Výkonnou moc zajišťují ústřední úřady s působností pro celý stát. V čele některých ústředních úřadů stojí ministr, těmito úřady jsou ministerstva. Výkonnou moc zajišťují ústřední úřady s působností pro celý stát. V čele některých ústředních úřadů stojí ministr, těmito úřady jsou ministerstva.

Otázky a úkoly Charakterizuj pojem stát Charakterizuj pojem stát Jaká je funkce státu z hlediska zaměření Jaká je funkce státu z hlediska zaměření

Zdroje pro textovou část EMMERTL,F. a kol Odmaturuj ze společenských věd. Nakladatelství DIDAKTIS spol. s r.o.EMMERTL,F. a kol Odmaturuj ze společenských věd. Nakladatelství DIDAKTIS spol. s r.o. DIDAKTIS 2004 DIDAKTIS 2004 ISBN: ISBN: PhDr.HOŘEJŠOVÁ,H.CSc. Občanská nauka. Vydalo Naše vojsko a knižní obchod,s.p.PhDr.HOŘEJŠOVÁ,H.CSc. Občanská nauka. Vydalo Naše vojsko a knižní obchod,s.p. Praha: 1994 Praha: 1994 ISBN: ISBN: