8. Pojem vládnutí. Globální krize jako krize vládnutí. Zdroje: Dror, Y.: The Capacity to Govern. London, Frank Cass 2001. Governance for Human Development.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Základy veřejné politiky Kombinované studium Website kursu: Garant kursu a přednášející:
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Jsou venkovské školy horší než městské?
Mise BLOM Návrhy efektivního prosazování v záležitostech nad provinčního zájmu Soudržnost a spolupráce v prosazování Prosazovatelná nařízení Společné stanovování.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Komplexní systém hodnocení
Úřad práce České republiky
Regionální politika Mgr. Oldřich Hájek.
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Integrace cizinců v Brně
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Koordinační výbory Národního strategického referenčního rámce
Téma 11: Finanční plánování
Náměty pro činnost Národního fóra
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
RIZIKO.
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Gymnasium Jižní Město Praha
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Základy sociální politiky - sociální reforma - sociální doktrína, Evropská sociální charta, Lisabonská strategie sociální statistika Mirka Wildmannová.
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Pozemkové úpravy.
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
5. Veřejná politika jako struktura a proces
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
RIZIKO.
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti
Koncepce rozvoje činnosti AV ČR
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Národní akční plán čisté mobility
Život bez střeva , Praha.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Diagnostika dítěte předškolního věku
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

8. Pojem vládnutí. Globální krize jako krize vládnutí. Zdroje: Dror, Y.: The Capacity to Govern. London, Frank Cass Governance for Human Development. UNDP FRY, December Perri 6: Holistic Governance. London, Demos Paper No. 7. Potůček, M.: Konceptuální základy strategického vládnutí. Pražské sociálně vědní studie, řada Veřejná politika a prognostika PPF-009, Karlova univerzita Potůček, M. (ed.): Capacities of Governance in the Czech Republic. Praha, Matfyzpress Potůček, M. a kol.: Strategické vládnutí a Česká republika. Praha, Grada

2 Témata 1. Pojem vládnutí 2. Multidimenzionální přístup a dimenze strategického vládnutí 3. Globální krize jako krize vládnutí 4. Reflexe pokusů o uplatnění strategického vládnutí v české veřejně politické praxi

3 1. Pojem vládnutí Vládnutí je „kolektivní schopnost ovlivňovat budoucnost k lepšímu.“ (Dror 2001:xi) „Vládnutí je systém hodnot, veřejných politik a institucí, pomocí nichž společnost spravuje své hospodářské, politické a společenské záležitosti interakcí uvnitř a mezi státem, občanskou společností a soukromým sektorem. Funguje na všech úrovních lidského snažení.“ (Governance 2000) Nesporné změny forem a způsobů vládnutí jako společenského procesu v moderních společnostech možná naznačují, že jádro tohoto konceptu je spojeno s procesuálností, pluralitou aktérů a komplexností.

4 Holistický přístup k vládnutí Hlavním paradoxem soudobého vládnutí je skutečnost, že od vlád je požadováno řešení stále náročnějších a složitějších úkolů ve stále více vzájemně provázaném světě za neustálého úbytku jejich přímých mocenských a kontrolních mechanismů. Jedinou racionální reakcí na toto pnutí je rozvoj takových nástrojů veřejné akce, které budou účinnější a budou méně podléhat přímé kontrole a zásahům, například pořádání veřejných diskusí o důležitých otázkách veřejného života, určování priorit, vzájemné poznávání, podněcování a podpora, implementace obecných regulatorních rámců a spoléhání na interaktivní sítě, a víceúrovňové vládnutí. Užití všech těchto přístupů je životně závislé na správné koordinaci, vycházející z holistického konceptu reality … a veřejné akce. Klíčovým problémem vlád je skutečnost, že z minulých století zdědily organizační modely, strukturované podle funkcí a služeb, nikoliv modely zaměřené na řešení problémů. Základní odpovědí na tyto problémy je „komplexnější“ vláda, organizovaná spíše podle výsledků než podle struktur a institucí. (Perri : 9, 37, 49)

5 2. Multidimenzionální přístup a dimenze strategického vládnutí Multidimenzionální přístup umožňuje identifikovat veškeré relevantní aspekty složitého jevu, který zkoumáme, a později rozhodnout, které z nich je nutno brát v potaz v přístupu ke konkrétnímu poznávacímu problému. Dimenze vládnutí –Víceúrovňové vládnutí –Regulátory 3 + 1: trh, stát, občanský sektor a média –Sítě a síťování aktérů Aspekty strategického vládnutí –Globální etika –Zdroje poznání (včetně vzdělávání) –Institucionální zdroje a nástroje –Sociální kapitál –Anticipace –„Volba společnosti“ –Vynořující se nové strategie

6 3. Globální krize jako krize vládnutí Disproporce mezi globální regulační silou trhu a absencí globální úrovně správy; cestu vpřed ukazují organické integrační tendence v Evropě, představované především Evropskou unií, a podobné snahy na úrovni světových organizací a summitů. Nedostatečná koordinace mezi globální, národní, regionální a místní úrovní správy; pomoci mohou sítě podpořené moderními informačními technologiemi a podpora nových režimů správy, založených na sdílení odpovědnosti.

7 Globální krize jako krize vládnutí Nedostatečná koordinace mezi jednotlivými aktéry; při řešení průřezových problémů bude nutno uplatňovat metody cílového programování, horizontální a maticové řídící struktury. Diferenciace životních podmínek a stylů s sebou nese destrukci organických forem sociální soudržnosti; liberalizace trhu vede k oslabování institucionálních forem udržování podmínek sociální soudržnosti – státu veřejných sociálních služeb. Jediným (leč spíše ústupovým) způsobem odolávání těmto tlakům je rychlé přizpůsobování se neformální pomoci, institucí občanského sektoru a státu veřejných sociálních služeb měnícím se poměrům.

8 Globální krize jako krize vládnutí Přes vznešená hesla o šetrnosti k životnímu prostředí a sledování kritéria udržitelnosti rozvoje se více než ohledy na ostatní formy života a osudy příštích generací prosazují úzké a krátkodobé zájmy jedinců a korporací na maximalizaci zisku. Přivodit obrat v dlouhodobé perspektivě může jen striktní regulace prosazující veřejné zájmy a uvědomělá skromnost jako životní styl. Neodpovědnost politické reprezentace a neodpovědnost občanů ve vztahu k veřejným záležitostem se navzájem posilují. Cesty k přetnutí této negativní vazby tkví ve vzdělávání a ve zrovnoprávnění forem a rámců participativní demokracie a přímé demokracie s tradičně rozvinutější (ale nedostačující) demokracií zastupitelskou.

9 Kapacity vládnutí v soudobém světě Vymezení problému: nedostatečná kapacita vládnutí (insufficient capacity of governance). Lidstvo neumí spravovat svoje vlastní záležitosti – rozpoutalo takovou dynamiku nekontrolovaných civilizačních změn, že za ní zavedené způsoby vlády dost beznadějně zaostávají. To vytváří nebezpečné „kapsy“ konfliktů a tenzí a živí potenciály destrukce a zkázy. Má tento problém řešení? Obecné řešení není známo – a těžko předpokládat, že kdy známo bude. Určující bude právě rychlost proměn, která povede k tomu, že každá změna regulace bude v okamžiku svého zavedení nejspíš už zastaralá. Míříme na neustále se pohybující cíl. Není zaručeno, že nedojde ke katastrofě; jazýčkem na vahách mohou být právě dostačující nebo naopak nedostatečné kapacity vládnutí.

10 Naznačená teoretická východiska umožňují navržení sady klíčových kritérií, vyjadřujících optimální podmínky efektivního uplatnění strategického vládnutí v životě globálních společností. Optimální podmínky uplatnění strategického vládnutí Silná politická podpora strategickému vládnutí. Silná a stabilní vláda, nepřetížená řešením operativních úkolů a disponující administrativní kapacitou schopnou účinně realizovat strategická rozhodnutí. Občanská i odborná veřejnost jsou si vědomy významu strategického vládnutí a účastní se jej. Existence poznávacích kapacit orientovaných na zkoumání budoucnosti. Existence špičkového mozkového centra pro strategické vládnutí na úrovni vlády. 4. Reflexe pokusů o uplatnění strategického vládnutí v praxi

11 Srovnání strategických útvarů na centrální úrovni státní správy : Stát Charakteristika Velká BritánieMaďarskoPolskoČeská republika Název strategického útvaru Strategické centrum předsedy vlády (Prime Minister’s Strategy Unit) Centrum strategických analýz (STRATEK - Stratégiai Elemző Központ) Vládní centrum pro strategická studia (Rzadowe Centrum Studiow Strategycznych) Rada pro udržitelný rozvoj při vládě ČR Další informace uk rk.htm Kdy ustaven (zrušeno koncem března 2006 po parlamentních volbách) 2003

12 Stát Charakteristika Velká BritánieMaďarskoPolskoČeská republika PosláníZlepšovat schopnost vlády při řešení strategických průřezových záležitostí a prosazovat inovace v návrzích politik a v plnění cílů vlády. Zajišťovat tvorbu a realizaci vládních strategií. Podílet se na tvorbě vládních politik v ekonomické a sociální oblasti a v integraci do EU. Rozvíjet strategické programování a prognózování sociálního a ekonomického rozvoje země. Hodnotit důsledky regulací (Regulatory Impact Analysis). Poradní orgán bez exekutivních pravomocí. Poslání: iniciovat, koncipovat, koordinovat, sledovat, vyhodnocovat a podporovat strategické dimenze v řízení státu. Navrhovat opatření ke sladění dlouhodobých záměrů a cílů se střednědobými a krátkodobými cíli a programy v souladu s principy udržitelného rozvoje.

13 Stát Charakteristika Velká BritánieMaďarskoPolskoČeská republika Příklady výstupůStrategický auditVýstupy z konference „Progressive governance“ (leden 2004) Dlouhodobé strategie regionálního rozvoje Polska a jeho sociálního a ekonomického rozvoje Strategie udržitelného rozvoje ČR Počet pracovníků (údaj za rok 2004) 9331Několik desítek2 Vliv na řízení země ZnačnýMalý (především vzhledem k nejasné formulaci poslání) OmezenýNepatrný Jednou z nutných podmínek funkčního rozvíjení strategického vládnutí je jeho dostačující kapacitní krytí na centrální úrovni státní správy (nejspíše na Úřadu vlády ČR). K tomu se otevírá příležitost v rámci zahájené 3. etapy reformy ústřední státní správy.

14 Následuje výčet základních funkcí podpory a koordinace strategického řízení, příslušný takovému orgánu vlády (včetně jeho výkonného sekretariátu): Zadávání prací na souhrnných vizích a strategiích rozvoje země, jejich zveřejňování a podpora jejich uplatňování především v činnosti centrální státní správy. Příprava a kultivace metodiky tvorby a uplatnění střednědobých koncepcí resortů, koordinace jejich zpracování a uplatňování především v činnosti centrální státní správy. Tvorba podmínek pro zpracování a podíl na tvorbě a realizaci strategických programů a koncepčních materiálů meziresortního, nadresortního a nadregionálního charakteru podle zadání vlády.

15 Příprava legislativních norem souvisejících se strategickou a koncepční činností. Hodnocení hlavních připravovaných politických rozhodnutí vlády v kontextu jejich možných dlouhodobých důsledků. Převzetí odpovědnosti za zpracování projektu přípravy a zajištění subsystému strategického řízení na centrální úrovni státní správy v průběhu její reformy tak, jak se to předpokládá v rámci nadcházející 3. etapy realizace reformy české veřejné správy. Příznivou podpůrnou okolností pro pozitivní změny v dané oblasti představují trvalé nároky na rozvíjení strategické dimenze řízení ze strany Evropské unie, částečně i OSN a dalších vlivných aktérů na nadnárodní úrovni. K negativním faktorům naopak řadíme politicky slabé vlády, nekompetenci úředníků, nezájem politických špiček i mnoha odborníků, ale i nízké povědomí a angažování občanů samotných na tomto poli.

16 Charakteristika vývoje podmínek strategického řízení v ČR Období/ premiér Kritérium P. Pithart V. Klaus M. Zeman Vl. Špidla, St. Gross, J. Paroubek Politická podpora strategickému řízení PrůměrnáŽádnáNadprůměrnáKlesající Silná a stabilní vláda, nepřetížená řešením operativních úkolů a disponující administrativní kapacitou schopnou účinně realizovat strategická rozhodnutí Vypracovány scénáře ekonomické a sociální reformy. Tlak operativy mimořádný. Stabilní vláda, odmítající strategické řízení. V činnosti vlády převažuje operativa. Politická vůle rehabilitovat strategické řízení vysoká. Naráží však na nízkou kompetenci a nepřipravenost centrální státní správy. Operativa stále dominuje. Minimální parlamentní většina činí koaliční vládu slabou. V průběhu období se střídají tři premiéři s odlišnými prioritami a styly řízení. Operativa stále dominuje.

17 Období/ premiér Kritérium P. Pithart V. Klaus M. Zeman Vl. Špidla, St. Gross, J. Paroubek Občanská i odborná veřejnost jsou si vědomy si významu strategického řízení a účastní se jej Neformální prostor pro ovlivnění strategických rozhodnutí vlády ze strany části odborné veřejnosti vysoký. Občanská veřejnost rezervovaná. Intelektuální elity ve věci významu strategického řízení rozpolcené. V občanské veřejnosti roste zájem o účast. Intelektuální elity ve věci významu strategického řízení stále rozpolcené. Existence poznávacích kapacit orientovaných na zkoumání budoucnosti Využíváno potenciálu prognostických zkušeností získaných ve Státním programu ekonomického výzkumu a v ČSAV (Prognostický ústav). Dědictví prognostické kultury přežívá především v činnostech Občanské futurologické společnosti. Založena Rada vlády pro sociální a ekonomickou strategii, později CESES. Postupně se obnovují práce na různých řídících dokumentech strategické povahy. Poznávací báze se dále rozvíjí, především pod tlakem nutnosti zpracovávat koncepční dokumenty v rámci přípravy na vstup a posléze plné uplatnění země v rámci EU. Vzniká Rada pro udržitelný rozvoj při vládě ČR.

18 Období/ premiér Kritérium P. Pithart V. Klaus M. Zeman Vl. Špidla, St. Gross, J. Paroubek Existence špičkového „mozkového centra“ pro strategické řízení na úrovni vlády Ne