HMOTNÁ ODPOVĚDNOST PRACOVNÍKŮ HMOTNÁ ODPOVĚDNOST - jde o odpovědnost za schodek na svěřených hodnotách, které je zaměstnanec povinen vyúčtovat - schodek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OKO – občanské kompetence občanům registrační číslo : CZ.1.07/3.1.00/
Advertisements

„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
Pracovní právo Mgr. Klára Holubová zpracováno 10/2015.
VY_32_INOVACE_LID_19 Ukončení pracovního poměru. Obsah Způsoby ukončení pracovního poměru Dohoda Výpověď Okamžité zrušení Zrušení ve zkušební lhůtě Uplynutí.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Komanditní společnost - osobní obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Pracovní právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Pracovní právo. Pohovor
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.17 Ročník2. ročník.
Pracovní právo Pracovní právo je souhrnem právních norem upravujících pracovněprávní vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli, podmínky vzniku, trvání.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.02 Ročník2. ročník.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Personální politika a pracovní právo ve zdravotnictví
Pracovní právo ve veřejné správě Podzim 2015
Dohoda o náhradě škody.
Autor: Ing. Sikorová Renata
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pracovně právní vztahy
Pojem přeměna obchodní společnosti
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Místní rozpočtové jednotky
Slovní úlohy o společné práci
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
Název vzdělávacího materiálu
Příjmy z kapitálového majetku
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Jednoduché účetnictví
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Občanské soudní řízení I.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Vznik pracovního poměru
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Právo sociálního zabezpečení
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G
Slovní úlohy o společné práci stejný čas
Právo sociálního zabezpečení
Obecné výklady o důkazech
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Pracovněprávní minimum…
zpracovaný v rámci projektu
Slovní úlohy o společné práci
zpracovaný v rámci projektu
DUM - Digitální Učební Materiál
Právo sociálního zabezpečení
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
Roční zúčtování příjmů poplatníka Je určeno pro zaměstnance, kteří nemají povinnost podat daňové přiznání. Poplatník žádá svého zaměstnavatele o roční.
Přednáška č. 19 Dohoda o hmotné odpovědnosti JUDr. Eva Dandová
– pojištění ve financování
Podvojné účetnictví VY_32_INOVACE_44_878
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Zákoník práce 2 – Vznik a zánik pracovního poměru
Slovní úlohy o společné práci − 3
Transkript prezentace:

HMOTNÁ ODPOVĚDNOST PRACOVNÍKŮ

HMOTNÁ ODPOVĚDNOST - jde o odpovědnost za schodek na svěřených hodnotách, které je zaměstnanec povinen vyúčtovat - schodek = rozdíl mezi skutečným stavem svěřených hodnot a údaji účetního stavu - tento zpřísněný druh odpovědnosti předpokládá, že pracovník musí sám prokázat, že žádnou škodu nezavinil

HMOTNÁ ODPOVĚDNOST - je zvláštním případem odpovědnosti za škodu na straně zaměstnance, která vzniká na základě sjednané Dohody o hmotné odpovědnosti

DOHODA O HMOTNÉ ODPOVĚDNOSTI - tato Dohoda musí být uzavřena písemně, jinak je neplatná! - dohodu může uzavřít jen zaměstnanec, který dovršil plnoletosti (18. rok věku) - obsahem dohody je převzetí odpovědnosti za majetkové hodnoty svěřené zaměstnanci k obhospodařování (aby s nimi nakládal) jako jsou hotovosti, ceniny, zboží, zásoby materiálu a jiné hodnoty, které je zaměstnanec povinen vyúčtovat - jde o hodnoty určené k oběhu a obratu.

DOHODA O HMOTNÉ ODPOVĚDNOSTI - za hodnoty, které nejsou určeny do oběhu jako např. pracovní nástroje, pomůcky, ochranné pracovní prostředky apod., odpovídá zaměstnanec podle ustanovení o odpovědnosti za ztrátu svěřených předmětů - zaměstnanec, který odpovídá za schodek, je povinen případný schodek nahradit v plné výši - zaměstnanec se zprostí odpovědnosti zcela, popř. zčásti, jestliže prokáže, že schodek vznikl bez jeho zavinění ( např. živelní událost nebo protiprávní jednání třetí osoby - vykradení skladu apod.)

UKÁZKA DOHODY

UKÁZKY LITERATURY

ZÁNIK DOHODY O HMOTNÉ ODPOVĚDNOSTI - Dohoda o hmotné odpovědnosti zaniká dnem skončení pracovního poměru nebo dnem odstoupení od této dohody - pracovník může od dohody odstoupit, je-li převáděn na jinou práci, zařazován na jiné pracoviště, překládán, nebo pokud zaměstnavatel v době do jednoho měsíce od obdržení jeho písemného upozornění neodstraní závady v pracovních podmínkách, které brání řádnému hospodaření se svěřenými hodnotami ( např. nedostatečně zabezpečený sklad materiálu )

ZÁNIK DOHODY O HMOTNÉ ODPOVĚDNOSTI Taková skutečnost by současně byla i důvodem ke zproštění odpovědnosti při zjištění schodku. Odstoupení od dohody je třeba zaměstnavateli oznámit písemně. V zájmu pracovníka se provádí inventarizace při uzavření dohody o hmotné odpovědnosti, při jejím zániku, při převedení zaměstnance na jinou práci nebo na jiné pracoviště, při jeho přeložení nebo při ukončení pracovního poměru.

ČLENĚNÍ HMOTNÉ ODPOVĚDNOSTI A) INDIVIDUÁLNÍ – pracovník má odpovědnost za majetek sám B) KOLEKTIVNÍ – jde o společnou hmotnou odpovědnost, kterou uzavírá více pracovníků současně a všichni odpovídají společně - pracovník od ní může odstoupit, pokud přijde na pracoviště nový pracovník nebo jiný vedoucí

Odkazy : M.Novotný : Obchodní provoz

Odkazy : …