Zákon č. 204/2015 Sb., kterým se mění zákon o přestupcích, zákon o Rejstříku trestů a některé další zákony účinnost od 1. 10. 2015 a od 1. 10. 2016 Návrh.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 3. dubna 2014.
Návrh zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Právo na informace Zák. č. 106/1999 Sb.,o svobodném přístupu k informacím.
Právní důsledky užívání alkoholu a jiných návykových látek v silničním provozu Tisková konference BESIP a ŘSDP Mgr. Michael Židův Ministerstvo.
Vládní návrh zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich Mgr. Jiří Kaucký Správní řád v praxi krajských úřadů – X. konference 17.–18. března 2016.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Metodická porada zpracovatelů přestupkové agendy
Zpřístupňování a zveřejňování osobních údajů ze zasedání orgánů obce a orgánů kraje Igor Němec Předseda Úřad pro ochranu osobních údajů.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VÝCHOVA K OBČANSTVÍ _18.MOC SOUDNÍ TEMA: MOC SOUDNÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Přestupky – zákonná právní úprava  Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů  I. část.
Správní trestání. Tzv. správní trestání (správněprávní odpovědnost) - správní trestání v případech přestupků, - správní trestání v případech tzv. jiných.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Zahájení a průběh správního řízení
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Zákon o sociálním podnikání
Státní organizace.
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Název vzdělávacího materiálu
Občanské soudní řízení I.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Název materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Právní odpovědnost a její druhy
Odpovědnost za poškození životního prostředí
Správní právo trestní JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
přednášející: JUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D.
Řádné opravné prostředky
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Právo sociálního zabezpečení
Obecné výklady o důkazech
Správní trestání III Řízení o přestupcích.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Pozemkové úpravy.
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Správa sociálního zabezpečení
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Zvláštní odborná způsobilost
Občanské soudní řízení
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Trestní právo Prezentace.
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Agenda služebního poměru předmětem přezkumu ve správním soudnictví
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Návykové látky v silničním provozu ( novela zákona 361/2000 Sb. ,) plk
Občanské soudní řízení I.
Řádné opravné prostředky
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Průběh trestního řízení část první – Přípravné řízení trestní
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Transkript prezentace:

Zákon č. 204/2015 Sb., kterým se mění zákon o přestupcích, zákon o Rejstříku trestů a některé další zákony účinnost od a od Návrh zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich (tzv. kodex správního trestání), sněmovní tisk č. 555, účinnost navrhována od XXXI. setkání vodohospodářů v Kutné Hoře JUDr. RNDr. Jitka Jelínková, Ph.D.

Deliktní odpovědnost (= odpovědnost za protiprávní jednání) 1) trestněprávní odpovědnost: odpovědnost za trestné činy 2) správněprávní odpovědnost: - odpovědnost za přestupky (subjektivní – předpokladem zavinění) - odpovědnost za správní delikty právnických osob a fyzických osob při výkonu podnikatelské činnosti (objektivní – za porušení právní povinnosti bez ohledu na zavinění)

prameny právní úpravy trestání přestupků: 1) zvláštní zákon (např. vodní zákon, zákon o ochraně ovzduší, zákon o ochraně přírody a krajiny) 2) zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích (obecná část: základy odpovědnosti za přestupek, zvláštní část: skutkové podstaty některých přestupků, řízení o přestupcích: zvláštní procesní ustanovení vůči obecné úpravě správního řízení) 3) subsidiárně správní řád na přestupkové řízení

prameny právní úpravy trestání tzv. jiných správních deliktů (právnických osob a fyzických osob při výkonu podnikatelské činnosti): 1) zvláštní zákon (např. zákon o odpadech, vodní zákon atd.) 2) správní řád V důsledku absence právní úpravy vzniká řada nejasností: např. analogické použití přestupkového zákona na trestání jiných správních deliktů (např. zásada absorpční při ukládání sankce za sbíhající se správní delikty x zásada kumulativní /přesněji: více samostatných pokut za jednotlivé delikty/)

Zákon č. 204/2015 Sb., kterým se mění zákon o přestupcích, zákon o Rejstříku trestů a některé další zákony 1) ustanovení nabývající účinnosti § 13 PřestZ: zvýšení pokut v blokovém (z Kč na Kč) a příkazním řízení (ze Kč na Kč) - § 20 PřestZ: přerušení běhu 1roční lhůty pro projednání přestupku zahájením řízení a vydáním rozhodnutí o vině, event. doručením příkazu – počíná běh nové 1roční lhůty, max. však 2 roky! Přísnější úpravu prekluze přestupku lze samozřejmě použít pouze u přestupků spáchaných od

Zákon č. 204/2015 Sb., kterým se mění zákon o přestupcích, zákon o Rejstříku trestů a některé další zákony 1) ustanovení nabývající účinnosti § 57 PřestZ: povinné společné řízení o přestupcích téhož pachatele, jejichž skutková podstata se týká porušení právních povinností vyskytujících se ve stejné oblasti veřejné správy; dále se netýká přestupku, který byl spáchán po zahájení řízení! (tedy zúžení povinnosti vést společné řízení) - § 76 PřestZ: zastavení řízení z meritorních důvodů (např. skutek nebyl obviněnému prokázán) rozhodnutím ve věci a další změny vyvolané potřebami praxe

Zákon č. 204/2015 Sb., kterým se mění zákon o přestupcích, zákon o Rejstříku trestů a některé další zákony 2) ustanovení nabývající účinnosti centrální evidence vybraných přestupků pro účely - přísnějšího postihu opakovaného spáchání přestupků proti veřejnému pořádku, proti občanskému soužití, proti majetku § 91a: přestupek je spáchán opakovaně, je-li spáchán do 12 měsíců od nabytí PM rozhodnutí o stejném přestupku - horní hranice pokut zvýšena o polovinu, u některých sk. podstat též možnost uložit spolu s pokutou zákaz pobytu, nemožnost projednat v blokovém řízení, ukládá-li se vyšší sankce

Zákon č. 204/2015 Sb., kterým se mění zákon o přestupcích, zákon o Rejstříku trestů a některé další zákony 2) ustanovení nabývající účinnosti centrální evidence vybraných přestupků pro účely - posuzování spolehlivosti fyzických osob podle některých zákonů, např. zákona o zbraních, zákona o obecní policii proto se zavádí centrální evidence přestupků též na úseku zbraní a střeliva, na úseku používání výbušnin, na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi, na úseku zemědělství, myslivosti, rybářství, na úseku obrany ČR

Zákon č. 204/2015 Sb., kterým se mění zákon o přestupcích, zákon o Rejstříku trestů a některé další zákony - centrální evidence vybraných přestupků bude vedena Rejstříkem trestů (organizační složka státu podřízená Ministerstvu spravedlnosti) - údaje bude zapisovat správní orgán, který o přestupku rozhodoval v posledním stupni prostřednictvím el. formuláře, nebo el. aplikace spravované Rejstříkem trestů do 5 dnů od nabytí PM rozhodnutí o přestupku - pokuty v blokovém řízení, kde rozhodovala obecní policie, zapíše obecní úřad

Zákon č. 204/2015 Sb., kterým se mění zákon o přestupcích, zákon o Rejstříku trestů a některé další zákony - obrana FO proti nesprávným zápisům v evidenci přestupků: námitkové řízení - stanoven obsah evidence přestupků a doba uchovávání údajů (5 let od nabytí PM rozhodnutí o přestupku) - poskytování údajů z evidence přestupků opis z evidence přestupků bude vydán na základě žádosti (elektronická aplikace, dálkový přístup): - správnímu orgánu oprávněnému projednat přestupek pro účely jeho projednání, orgánům činným v tr.ř., soudům atd.

Související otázky správního trestání - judikatura: “Pro správní trestání musí platit obdobné principy a pravidla jako pro trestnost trestných činů.“ - vládou schválená koncepce reformy správního trestání (usnesením ze dne ) -kodex správního trestání (nový zákon o přestupcích a jiných správních deliktech) dosud nebyl přijat návrh zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, sněmovní tisk č. 555, účinnost navrhována od

Návrh zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich - pod pojem “přestupek” zahrnut i delikt PO a FOP (proto “kodex správního trestání”) - právní úprava by měla zaplnit mezery současné úpravy správního trestání, např. problém „zadavatel – zhotovitel“ - nově postih účastenství (FO - organizátor, návodce, pomocník - ale bude to muset výslovně stanovit zákon, širší definice PO jako pachatele), odpovědnost právního nástupce PO či osoby, která pokračuje v podnikateslké činnosti FOP - diskutovaná otázka: požadavky na oprávněnou úřední osobu (VŠ vzdělání Mgr. právo nebo jiné VŠ vzdělání alespoň Bc. a zkouška odborné způsobilosti u MV, výjimky po přechodnou dobu)

Správní postih a trestní postih - trestní zákon č. 140/1961 Sb. byl s účinností od nahrazen trestním zákoníkem č. 40/2009 Sb. - zákon o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (zákon č. 418/2011 Sb., účinnost od ) § 2 PřestZ: nejde o přestupek, jde-li o jiný správní delikt postižitelný podle zvláštních předpisů nebo o trestný čin § 20 odst. 4 PřestZ: do běhu prekluzivní lhůty se nezapočítává doba, po kterou se pro tentýž skutek vedlo tr. řízení podle tr. řádu (nutno přesně určit: záznam o zahájení úkonů tr.řízení – PM usnesení o odevzdání n. postoupení věci spr. orgánu k projednání přestupku) § 66 odst. 3 písm. b), § 71 písm. a), § 76 odst. 1 písm. g) PřestZ (Odložení věci, Postoupení věci, Zastavení řízení) Klíčové je posouzení totožnosti skutku! Pro souběžný postih správní a trestní – např. majetkový tr. čin a ekologický přestupek

Přestupek, jiný správní delikt, totožnost skutku - speciální úprava má přednost před obecnou Letitý spor o přestupky podle 53 LesZ (porušení zákazů v rámci obecného užívání lesa, např. jezdit a stát motorovými vozidly) a správní delikt podle § 54 odst. 2 písm. c) („provádí činnosti v lese zakázané“) - rozsudek KS v Brně z zařazený do Sb. NSS): úprava přestupků podle § 53 LesZ je speciální - posouzení „idem“ (totožnosti skutku) Skutek je právní teorií vymezen jako jednání, následek a příčinná souvislost mezi jednáním a následkem. Pro posouzení „idem“, tedy zda jeden skutkový děj = skutek de facto je více skutků de iure, jsou rozhodující odlišné právní následky = porušení či ohrožení různých chráněných zájmů Dobře vysvětluje rozsudek NSS ze dne , Sb. NSS č. 3251, 9/2015

Základy odpovědnosti za přestupek a jiný správní delikt (hmotněprávní otázky správního trestání) - materiální znak deliktu - subjektivní x objektivní odpovědnost - lhůty pro uložení pokuty (zánik odpovědnosti) - delikty dokonavé a trvající, event. pokračující - souběhy deliktů (jednočinné, vícečinné) - zásada ne bis in idem, zásada absorpční - odpovědné subjekty (např. vlastník a nájemce zařízení, zadavatel a zhotovitel prací) - odůvodnění výše pokuty, kritéria

Řízení o přestupku a jiném správním deliktu (procesní otázky správního trestání) -postupy před zahájením řízení (např. kontrola, „terénní šetření“, zajištění důkazu před zahájením řízení - § 138 spr. řádu, podávání vysvětlení, oznámení orgánu policie, jiného státního orgánu, obce, občana, postoupení orgánem činným v tr. řízení...) - zahájení řízení o pokutě, vymezení skutku, změna právní kvalifikace skutku - účastníci řízení o pokutě - dokazování - ústní jednání o přestupku - přerušení řízení, zastavení řízení - náležitosti meritorního rozhodnutí, lhůty pro vydání rozhodnutí