Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/02.0094 Vzdělávací program:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Advertisements

Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Z ADLUŽENÍ A E XEKUCE Antonín Toman. E XEKUČNÍ PRÁVO – OBECNÝ ÚVOD Vykonávací řízení – „druh“ civilního soudního řízení ( x nalézací řízení.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Vztah předpisů na ochranu osobních údajů a předpisů k právu na informace Odborný seminář STMOÚ 23. – 25. říjen 2011 Špindlerův mlýn.
Pracovní právo. Pohovor
Nový občanský zákoník - co přinese NNO JUDr. Hynek Pečinka XIV. krajský sněm Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje Olomouc /
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Mgr. Karel Šimek Registrační řízení 2. Obecně k nalézacímu řízení 3. Tvrzení daně 4. Stanovení daně 5. Lhůta pro stanovení daně Registrace.
N AŘÍZENÍ O EVROPSKÉM PLATEBNÍM ROZKAZU (EPR) Prezentace 2016.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. října 2015.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Subjekty správy daní Petr Mrkývka. Subjekty správy daní  Správa daní je účelový správní proces (postup) k zjištění a stanovení daní a zabezpečení jejich.
OBČANSKÉ PRÁVO PROCESNÍ Kristýna Mazaná, Petra Morávková.
Zajištění závazků 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Daň z nabytí nemovitých věcí
Tisková konference, 29. března 2017
Zahájení a průběh správního řízení
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Pojem přeměna obchodní společnosti
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Stipendijní řád MU Jiří Nantl 17. května 2006.
Správa daní 26. října 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Občanské soudní řízení I.
Mimořádné opravné a dozorčí prostředky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Občanské právo procesní
Právo sociálního zabezpečení
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Řádné opravné prostředky
Právo sociálního zabezpečení
Charakteristika daňové evidence
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti  
Správa sociálního zabezpečení
Správa daní AVR Současné daňové předpisy
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Roční zúčtování záloh na daň a daňového zvýhodnění za rok 2017
Občanské soudní řízení
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Výkon přenesené působnosti úředníky územních samosprávných celků v kontextu jejich financování Mgr. Martin Stark tajemník městského úřadu v Horním Slavkově.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Finanční arbitr 25. dubna 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Agenda služebního poměru předmětem přezkumu ve správním soudnictví
„Vymáhání pohledávek obcí (vč. místních poplatků)“
Exekuční řízení v ČR Exekuční titul 25. dubna 2017 JUDr. Ing
Občanské soudní řízení I.
Řádné opravné prostředky
Občanské soudní řízení I.
Školení obcí Olomouckého kraje
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Komunikace při správě daní
Návrh na daňové zvýhodnění u zaměstnavatelů – plátců mzdy, kteří provádí výkon rozhodnutí nebo exekuci srážkami ze mzdy formou možnosti uplatnění odčitatelné.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Návrh na daňové zvýhodnění u zaměstnavatelů – plátců mzdy, kteří provádí výkon rozhodnutí nebo exekuci srážkami ze mzdy formou možnosti uplatnění odčitatelné.
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 23. října 2017
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Transkript prezentace:

Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program: právní aspekty insolvence pro lektory EXKURS DO PRACOVNÍHO PRÁVA EXEKUCE JUDr. Ing. Světlana Semrádová Zvolánková

PROCESNÍ NÁSTROJE K VYMÁHÁNÍ POHLEDÁVKY -procesními nástroji k vymožení práva, které nebylo splněno dobrovolně jsou: 1) Výkon rozhodnutí, který je upraven zákonem č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád 2) Exekuce vedená soudním exekutorem dle zákona č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád) 3) Insolvenční řízení dle zákona č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon)

EXEKUČNÍ ŘÍZENÍ Od nalézacího řízení se vykonávací řízení (exekuční řízení) liší především jiným účelem, kterým je vymožení plnění, k němuž opravňuje titul a které nebylo plněno dobrovolně. Druhy výkonu rozhodnutí: 1)Civilněprávní výkon rozhodnutí/exekuce (dle OSŘ, EŘ) 2)Trestněprávní výkon rozhodnutí (dle TŘ) 3)Správněprávní exekuce (SŘ) 4)Daňová exekuce (DŘ)

-Výkon rozhodnutí představuje povinnost státu vynutit splnění povinnosti uložené vykonatelným rozhodnutím za pomoci prostředků státního donucení -Jedná se o řízení fakultativní, které vždy navazuje na řízení nalézací -Výkon rozhodnutí a řízení o výkon rozhodnutí jsou upraveny v občanském soudním řádu -Nesplní – li tedy povinný dobrovolně, co mu ukládá vykonatelné rozhodnutí, může oprávněný podat návrh na soudní výkon rozhodnutí -Obecně je příslušným k nařízení výkonu rozhodnutí soud povinného -Účastníci řízení se označují jako oprávněný a povinný CIVILNĚPRÁVNÍ VÝKON ROZHODNUTÍ DLE O.S.Ř.

CIVILNĚPRÁVNÍ VÝKON ROZHODNUTÍ DLE EXEKUČNÍHO ŘÁDU Právní úprava zakotvena v zákoně č. 120/2001 Sb., exekuční řád → ve vztahu k občanskému soudnímu řádu je speciálním zákonem Účastníci se označují jako oprávněný a povinný Exekuční řízení nemůže být zahájeno bez návrhu Výběr exekutora je v rukou oprávněného Exekuční řízení je zahájeno dnem, kdy byl soudnímu exekutorovi doručen exekuční návrh oprávněného O způsobu provedení exekuce rozhoduje soudní exekutor

VÝKON ROZHODNUTÍ NA PLNĚNÍ PENĚŽITÁ Podle OSŘ Podle EŘ Srážky ze mzdy a z jiných příjmů Přikázání pohledávky Zřízení soudcovského zástavního práva k nemovitostem Prodej movitých věcí a nemovitostí (včetně prodeje zástavy a prodeje spoluvlastnického podílu) Postižení podniku Správou nemovitosti Srážky ze mzdy a z jiných příjmů Přikázání pohledávky Zřízení exekutorského zástavního práva Prodej movitých věci a nemovitostí Postižení podniku Správou nemovitosti Pozastavením řidičského oprávnění

VÝKON ROZHODNUTÍ NA PLNĚNÍ NEPENĚŽITÁ PODLE OSŘ PODLE EŘ VYKLIZENÍ ODEBRÁNÍ VĚCI ROZDĚLENÍ SPOLEČNÉ VĚCI PROVEDENÍ PRACÍ A VÝKONŮ VYKLIZENÍ ODEBRÁNÍ VĚCI ROZDĚLENÍ SPOLEČNÉ VĚCI PROVEDENÍ PRACÍ A VÝKONŮ

- Právně upravena zákonem č. 141/1961 Sb., trestní řád, jehož ustanovení § 343 odst. 3 uvádí, že při správě placení peněžitého trestu se postupuje podle daňového řádu TRESTNĚPRÁVNÍ EXEKUCE

-Právně upravena v zákoně č. 500/2004 Sb., správní řád -Exekuci lze provést na základě vykonatelného správního rozhodnutí nebo vykonatelného smíru, tzv. exekučního titulu -Existují 2 druhy správních exekucí a) na peněžitá plnění b) na nepeněžitá plnění SPRÁVNĚPRÁVNÍ EXEKUCE

- Právně upravena v zákoně č. 280/2009 Sb., daňový řád -K daňové exekuci se přistupuje v případě, že má daňový subjekt u správce daně evidován nedoplatek na dani, který ve stanovené lhůtě dobrovolně nezaplatil -Daňovou exekuci zahajuje správce daně z úřední povinnosti -Exekuční řízení je zahájeno vydáním exekučního příkazu, exekučním titulem je např. výkaz nedoplatků sestavený z údajů evidence daní DAŇOVÁ EXEKUCE

EXEKUČNÍ TITUL a) vykonatelné rozhodnutí soudu nebo exekutora, pokud přiznává právo, zavazuje k povinnosti nebo postihuje majetek, b) vykonatelné rozhodnutí soudu a jiného orgánu činného v trestním řízení, pokud přiznává právo nebo postihuje majetek, c) vykonatelný rozhodčí nález, d) notářský zápis se svolením k vykonatelnosti sepsaný podle zvláštního právního předpisu, e) vykonatelné rozhodnutí orgánu veřejné správy včetně platebních výměrů, výkazů nedoplatků ve věcech daní a poplatků a jiných rozhodnutí, jakož i vykonatelný smír, f) vykonatelné rozhodnutí a výkaz nedoplatků ve věcech nemocenského pojištění a sociálního zabezpečení, g) jiná vykonatelná rozhodnutí a schválené smíry a listiny

ZÁKLADNÍ ROZDÍL MEZI INSOLVENČNÍM A EXEKUČNÍM ŘÍZENÍM Řízení o výkon rozhodnutí a exeku ční řízení lze charakterizovat jako řízení, kterými se věřitel domáhá výkonu svého individuálního práva, které mu bylo přiznáno soudním rozhodnutím nebo je založeno jiným exekučním titulem. X Insolvenční řízení je řízení, které slouží k uspořádání majetkových poměrů dlužníka a jeho věřitelů a má vést k co nejvyššímu a v zásadě poměrnému uspokojení pohledávek přihlášených věřitelů zákonem stanoveným způsobem v situaci, kdy je zjištěn dlužníkův úpadek. PRÁVNÍ ÚPRAVA insolvenční řízení – občanský soudní řád (podpůrně), insolvenční zákon výkon rozhodnutí (exekuce) – občanský soudní řád, exekuční řád ZAHÁJENÍ ŘÍZENÍ + NÁLEŽITOSTI - výkon rozhodnutí – obligatorně – exekuční titul (pravomocné a vykonatelné rozhodnutí) - insolvenční řízení – i pohledávky splatné a nesplatné, o kterých nebylo rozhodováno v rámci soudního řízení - od okamžiku, kdy bylo zahájeno insolvenční řízení, může být exekuce nařízena, nelze jí však provést, exekutor je povinen vydat do majetkové podstaty insolvenčnímu správci všechny věci i práva, které exekutor zjistil CHARAKTER POHLEDÁVKY - výkon rozhodnutí (exekuce) – peněžité, nepeněžité - insolvenční řízení – pouze peněžité USPOKOJENÍ VĚŘITELE - insolvenční řízení – poměrně - exekuční řízení – v pořadí v jakém byly přihlášeny

Děkuji za pozornost JUDr. Ing. Světlana Semrádová Zvolánková