Česká republika ve světle trendů digitální ekonomiky Petr Knap, Partner, Consulting EY Česká republika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Celosvětová síť IoT BLUE CELL Konference Smart Life 2016 SimpleCell Networks a.s. Jan John Pavel Sodomka Make Things Come Alive.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Lidská společnost digitálního věku
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Centrum energeticky efektivních budov Základní informace o projektu.
Inf Význam IT pro veřejnou sféru. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
MÁTE VE SVÝCH DATECH NEJVĚTŠÍ BOHATSTVÍ. Stávající datový sklad Pasivní homologace adresy Identifikátory subjektu IČ, jméno, příjmení, domácnost (první.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Obchod, trh Základy hospodaření.
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
model fungování a praxe
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Josef Středula, předseda ČMKOS
Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Inovace a regionální rozvoj
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Inovační potenciál České republiky
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Ekonomika– národní hospodářství
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Makroekonomie E 7 - otázky.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Digitální učební materiál
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
GPRS, EDGE, CDMA, WiFi, vytáčené připojení, linka euro ISDN, ADSL
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Rozvoj portálů cestovního ruchu
Inovativní řešení postavená na síti LoRa
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Prodeji produktu nebo služby
Organizace práce na prodejně
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Praktické přínosy WEP pro české podniky
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
Život bez střeva , Praha.
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-8)
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
Inovační strategie ČR a nástroje podpory MPO
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Transkript prezentace:

Česká republika ve světle trendů digitální ekonomiky Petr Knap, Partner, Consulting EY Česká republika

Strana 2Česká republika ve světle trendů digitální ekonomiky Identifikovali jsme 6 navzájem provázaných megatrendů, které utváří globální podnikatelské prostředí. Megatrendy jsou rozsáhlé vývojové tendence, které budou ovlivňovat naši budoucnost.

Strana 3 Provázanost megatrendů Česká republika ve světle trendů digitální ekonomiky Více provázané Méně provázané 5 Využívání přírodního bohatství 6 Nová koncepce zdravotnictví 3 Globalizovaný trh 2 Vzestup podnikání 4 Rozšiřující se města 1 Digitální budoucnost Celosvětový vzestup podnikatelských aktivit vyžaduje vstřícnější podnikatelské prostředí. Důsledkem pokračujícího přesouvání ekonomické síly do jihovýchodního regionu je objevování nových obchodních a investičních modelů. Klíč ke konkurenceschopnosti a udržitelnosti městských aglomerací spočívá v efektivních investicích do infrastruktury a odpovědném plánování. Rostoucí poptávka a měnící se nabídka jsou hnací silou inovací v energetickém průmyslu a zpracování přírodních zdrojů. Ojedinělá transformace péče o zdraví ve světle technologického a demografického vývoje. Dopad technologií na podnikání je všudypřítomný, přináší nejen řadu příležitostí, ale zároveň četné výzvy.

Strana 4 Digitální budoucnost Vybrané aspekty Česká republika ve světle trendů digitální ekonomiky Digitální transformace mění podnikatelské a firemní modely 1 Rozšíření dat zásadně mění vztah se zákazníky a konečnými spotřebiteli 3 Klesá využívání PC a roste míra používání mobilních přístrojů (mobile first) 2 Digitální rozvrat (disrupce) mění strukturu, pravidla a fungování trhu a konkurence ve většině odvětví 4 Je stále náročnější ochránit firemní a klientská data, duševní vlastnictví a osobní informace (cybercrime) 5 Pracovní návyky a způsoby zapojení lidí se v digitálním světě stávají pružnější 6 Digitální technologie a robotika rostoucí měrou doplňují a budou nahrazovat pracovní sílu 7

Strana 5 Příklady úspěšné digitalizace v ČR SIGFOX Nová bezdrátová síť pro „Internet věcí“ v ČR ► T-Mobile a SimpleCell Networks ► Ekonomický a energeticky úsporný přenos malých datových objemů na dlouhé vzdálenosti (periodické odesílání GPS lokace, naměřených hodnot atd.) ► Instalace na standardní mobilní vysílače ► Velmi dlouhá životnost baterie (až 10 let) ► Dostupnost sítě v zahraničí ► Úspěšný pilotní provoz – obrovský dosah signálu, velmi dobrý průnik do budov, spolehlivost doručení zpráv, vysoká odolnost proti rušení ► Plánované spuštění v r. 2016, pokrytí celé ČR Česká republika ve světle trendů digitální ekonomiky ► Praktické využití Sledování železničních vagónů Monitoring parkovacích míst Smartmetering – voda/plyn/elektro Elektronická plomba Kouřové detektory Zabezpečovací autonomní jednotky Teplotní a vlhkostní čidla Systémy podpory domácí péče

Strana 6 Příklady úspěšné digitalizace v ČR ePokladna Inovativní řešení pro retail a prodejny ► Vodafone ČR ► Plně mobilní řešení dostupné v tabletu nebo mobilním telefonu k elektronické evidenci tržeb ► Ideální pro obchodníky v terénu, například na tržištích ► Možnost akceptace platebních karet Visa, Mastercard Česká republika ve světle trendů digitální ekonomiky ► Služba umožňuje: ► vystavení účtenky přímo z mobilu či tabletu ► evidence zboží ► evidence transakcí ► nastavování cen a DPH ► efektivní práce se zákazníky pomocí zabudovaného CRM ► kompletní správa skladu ► možnost připojit mobilní tiskárnu, platební terminál ► hromadný import položek přes PC

Strana 7 Příklady úspěšné digitalizace v ČR Inteligentní asistent ve výrobě Česká republika ve světle trendů digitální ekonomiky Kooperující robot pro výrobu přímo řazených převodovek (DQ 200) ► ŠKODA AUTO ve Vrchlabí ► Lehký robot KUKA LBR iiwa (Intelligent Industrial Work Assistant) ► Spolupráce člověka a stroje při jednom z nejcitlivějších úkolů ve výrobě převodovek (zakládání pístu řazení) ► Operace prováděna přesněji a bezpečněji ► Díky technické citlivosti robota a nízké hmotnosti (jen 23,9 kg) je možné robota LBR přesně a flexibilně ovládat ► Do března 2016 vzroste denní objem výroby převodovek DQ 200 z až na kusů

Strana 8 Index DESI 2015 Digitální ekonomika a společnost Česká republika ve světle trendů digitální ekonomiky ► Kompozitní index zavedený Evropskou komisí (GŘ CONECT), aby mohla hodnotit pokrok při vzniku digitálních ekonomik a digitální společnosti v členských zemích. ► Soubor ukazatelů sdružených do 5 oblastí: konektivita, lidský kapitál, využívání internetu, integrace digitálních technologií a digitální veřejné služby. ► Česká republika dosáhla při hodnocení indexem DESI 2015 celkového skóre 0,46, což ji řadí z 28 členských států EU na 17. místo.

Strana 9 Integrace digitálních technologií Podnikatelé vs veřejná správa Česká republika ve světle trendů digitální ekonomiky 7 / 0,41 Integrace digitálních technologií ze strany podniků je podle DESI 2015 oblast, ve které si Česká republika vede nejlépe. Její skóre je 0,41, a je tak v EU na 7. místě. 25 / 0,3 V oblasti digitálních veřejných služeb byla ČR ohodnocena známkou 0,3, což ji řadí ze zemí EU až na 25. místo. Z hodnocených oblastí je to nejhorší skóre. Prodej přes internet 1/26% 1/18% Obrat z elektronického obchodování Přeshraniční online prodej 4/12% 9/11% Elektronická fakturace Využití veřejné elektronické správy 23/58 Úplnost online postupů Veřejně přístupné údaje (open data) 19/28 Předem vyplněné formuláře 26/14% 20/290

Strana 10 Závěrem Česká republika ve světle trendů digitální ekonomiky Industrie 4.0 nelze ignorovat a musíme aktivně reagovat. Je to zásadní otázka pro náš průmysl. Technické a flexibilní vzdělání s provazbou na praxi jsou důležitější než kdy předtím. Klíčová je podpora inovací a aplikace výzkumu, a otevřenost světu Rychlý internet je základní infrastruktura. Cílené ESIF investice. Veřejná správa potřebuje udělat další úspěšné projekty z digitálního světa a zaměřit se na občana. Příklady z komerční sféry jako inspirace.

Strana 11 Děkuji za pozornost. OTÁZKY? PTEJTE SE! Petr Knap, EY

EY | Assurance | Tax | Transactions | Advisory Informace o EY EY je předním celosvětovým poskytovatelem odborných poradenských služeb v oblasti auditu, daní, transakčního a podnikového poradenství. Znalost problematiky a kvalita služeb, které poskytujeme, přispívají k posilování důvěry v kapitálové trhy i v ekonomiky celého světa. Výjimečný lidský a odborný potenciál nám umožňuje hrát významnou roli při vytváření lepšího prostředí pro naše zaměstnance, klienty i pro širší společnost. Název EY zahrnuje celosvětovou organizaci a může zahrnovat jednu či více členských firem Ernst & Young Global Limited, z nichž každá je samostatnou právnickou osobou. Ernst & Young Global Limited, britská společnost s ručením omezeným garancí, služby klientům neposkytuje. Pro podrobnější informace o naší organizaci navštivte prosím naše webové stránky ey.com. © 2016 Ernst & Young, s.r.o. | Ernst & Young Audit, s.r.o. | E & Y Valuations s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Tento materiál má pouze všeobecný informační charakter, na který není možné spoléhat se jako na poskytnutí účetního, daňového ani jiného odborného poradenství. V případě potřeby se prosím obraťte na svého konkrétního poradce. ey.com