Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1"— Transkript prezentace:

1 PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ. 1. 04/5. 1
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ.1.04/5.1.01/B Index pracovní schopnosti jako nástroj práce se stárnoucí pracovní silou doc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D. Masarykova univerzita Ústav pedagogických věd FF

2 Struktura výkladu Kontext: stárnutí, zaměstnanost a age management
WAI: komplexní postižení pracovní schopnosti v životních souvislostech Osvěta a vzdělávání pro aktéry Podmínky práce s WAI

3 Zaměstnanost Gradace problému (např. srovnání s EU)
V míře zaměstnanosti lidí let je ČR na 9 místě v EU. V míře zaměstnanosti u lidí let se ČR propadá až na 17 místo v EU. Česká republika má značné rezervy ve využívání pracovní schopnosti lidí ve vyšším věku.

4 Reforma pracovního života
„Úspěch nového systému závisí na tom, jak lidé vnímají pracovní život a jaké zkušenosti s ním mají. Proto reforma důchodového systému vyžaduje i reformu pracovního života.“ (Ilmarinen, 2008, s. 27).

5 Age management „je zastřešující termín pro dynamický soubor zásad, pravidel, postupů, nástrojů, rezerv a investic týkající se uplatnitelnosti a zaměstnatelnosti jednotlivců, přitom podporuje optimum ekonomické a společenské produktivity v průběhu celého života, a umožňuje pracovníkům všech věkových kategorií vést produktivní, smysluplný a zdravý život, včetně období odchodu do důchodu.“ (Kuperus, Stoykova, & Rode, 2011).

6 Pracovní schopnost Komplexní jev určovaný řadou faktorů
zdraví, odborné znalosti, hodnoty, postoje a motivace zaměstnance Vyvážení s nároky konkrétního pracovního místa.

7 Index pracovní schopnosti WAI
Nástroje komplexně měřícího pracovní schopnost ve všech podstatných parametrech Vytvořen Finským institutem zdraví, používán celosvětově, nyní pilotně ověřen v ČR Kombinuje subjektivní posouzení sebe sama ze strany zaměstnance a objektivní zprávu lékaře pracovně lékařské služby o zdravotním stavu zaměstnance a počtu a závažnosti jeho diagnostikovaných chorob.

8 Struktura indexu pracovní schopnosti WAI
Aktuální pracovní schopnost v porovnání s nejlepším životním obdobím Pracovní schopnosti ve vztahu k požadavkům na fyzickou a duševní práci Počet současných nemocí (vlastní názor x diagnostikováno lékařem) Odhadované snížení pracovní schopnosti v důsledku onemocnění Nemocenská v průběhu minulého roku (12 měsíců) Vlastní prognóza pracovní schopností 2 roky od nynějška Duševní zdroje

9 Podmínky práce s WAI Znalost struktury indexu a významu jednotlivých složek. Plný přístup k výsledkům má pouze zaměstnanec, jehož pracovní schopnost je měřena. Před předáním výsledků zaměstnavateli jsou data anonymizována a zpracována do souhrnných přehledů.

10 Osvěta a vzdělávání Vzdělávací aktivity vytvořené k tématu pracovní schopnosti pro: pracovní lékaře a pracovníky státní správy v oblasti pracovně lékařské péče poradce a zprostředkovatele ÚP zaměstnance nad 50 let věku personalisty lektory vzdělávacích organizací

11 Zkušenosti v využitím WAI
Index poskytuje zaměstnavatelům informace o zaměstnancích, jaké nezískají ze standardních lékařských prohlídek. Zaměstnanci mají možnost strukturovaně posoudit svou pracovní schopnost. Měření stimuluje zájem o faktory podporující pracovní schopnost.

12 Další informace o indexu WAI
Projekt OP LZZ „Implementace Age Managementu v ČR“ CZ.1.04/5.1.01/B

13 Děkuji Vám za pozornost!
Masarykova univerzita, Filozofická fakulta Ústav pedagogických věd doc. Mgr. Petr Novotný, Ph.D.


Stáhnout ppt "PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1"

Podobné prezentace


Reklamy Google