Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pojetí nákladů a výnosů v účetnictví. Základní otázky podnikatelského procesu Je výše oběti racionální (odpovídající) získanému prospěchu? Podnikatelský.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pojetí nákladů a výnosů v účetnictví. Základní otázky podnikatelského procesu Je výše oběti racionální (odpovídající) získanému prospěchu? Podnikatelský."— Transkript prezentace:

1 Pojetí nákladů a výnosů v účetnictví

2 Základní otázky podnikatelského procesu Je výše oběti racionální (odpovídající) získanému prospěchu? Podnikatelský proces (transformace) vynaložené zdroje realizované výkony Je hodnota zdrojů vynaložených v podnikatelském procesu vyvážená ve vztahu k hodnotě výkonů, které podnik prodává zákazníkům?

3 Podnikatelský proces (transformace) Přispěl podnikatelský proces k přiměřenému zhodnocení vynaloženého objemu a struktury zdrojů (nákladů) prostřednictvím dosažených (realizovaných) výnosů? 1. 2. 3.

4 Základní otázky řízení a měření výkonnosti 1.Jak měřit a hodnotit výkonnost podnikatelského procesu ? 2.Jak vymezit a členit vstupy (náklady) a výstupy (výnosy) ? 3.Jak zajistit vhodné informace pro řízení výkonnosti ?

5 Efektivnost vrcholové kritérium výkonnosti podnikatelského procesu činnost podnik je efektivní pokud naplňuje svůj základní cíl  v podnikatelské oblasti – kritéria (měřítka) efektivnosti …… ROE ROA, ROI …… EVA kritéria efektivnosti jsou syntetická kritéria

6 Nákladové účetnictví - účetnictví pro řízení podnikatelského procesu, o jehož parametrech již v zásadě bylo rozhodnuto. Výchozí (rozhodnuté) parametry dlouhodobé financování podniku (kapitálová struktura) produkční kapacita podniku (určena zejména kapacitou dlouhodobých zdrojů) cílová teritoria prodeje, zákaznické segmenty a distribuční kanály a ve vazbě na ně:  nabízený sortiment základních výkonů („nabídkový katalog produktů“)  základní ceny výkonů („ceník“) struktura sortimentu a objem výkonů Předmětem řízení je: optimalizace využití zdrojů při tvorbě výkonů  řízení nákladů  řízení čistého pracovního kapitálu zajištění plánovaného vývoje výnosů

7 Ekonomická účinnost srovnání výnosů z objemu a struktury prodaných výkonů a nákladů vynaložených na tyto výkony kritérium ekonomické účinnosti  (rozdílový ukazatel)  (relativní ukazatel) centrum pozornosti zisk z … činnost(i), která vytváří pověst podniku váže většinovou část podnikových zdrojů představuje hlavní podíl na tržbách podniku měla by přinášet zisk lze očekávat její pokračování v dalších obdobích - odlišné cíle a faktory řízení než u výsledku z finanční činnosti činnost zajišťující využití volných zdrojů podniku je součástí řízení solventnosti a likvidity

8 Hospodárnost … kritérium hospodárnosti  průměrné náklady na jednotku výkonu formy hospodárnosti (způsoby dosažení hospodárnosti)   Kritéria ekonomické účinnosti a hospodárnosti jsou vždy podřízená základnímu (vrcholovému) kritériu !!!

9 Základní otázky řízení a měření výkonnosti 1.Jak měřit a hodnotit výkonnost podnikatelského procesu ? 2.Jak vymezit a členit vstupy (náklady) a výstupy (výnosy) ? 3.Jak zajistit vhodné informace pro řízení výkonnosti ?

10 Náklady ve finančním a nákladovém účetnictví - příklady 1. Firma poskytla dar ve výši 50 000 Kč dětskému domovu v Nymburce. 2. Firma pořídila v roce 1996 strojní zařízení v částce 80 000 Kč s předpokládanou dobou životnosti 8 let. Ke konci roku 2003 byl stroj plně odepsán. Firma předpokládá jeho další využití ještě v letech 2004 a 2005. 3. Firma vyrobila v roce 2004 100 ks nákladních automobilů. Skutečné náklady na výrobu činily 82 mil. Kč. 10 ks automobilů zůstalo ke konci roku na skladě. Předpokládané náklady na 1 ks automobilu byly na začátku roku stanoveny ve výši 800 000 Kč na 1 automobil. 4. Firma uzavřela v roce 2002 velmi výhodnou smlouvu s magistrátem na pronájem výstavní plochy na výstavišti po dobu 10 let. Nájemné bylo sjednáno ve výši 100 000 Kč ročně s 10% ročním navýšením. Nájemné srovnatelné plochy v roce 2004 činí 150 000 Kč.

11 Náklady ve finančním a nákladovém účetnictví Finanční účetnictví Nákladové účetnictví

12 Pojetí nákladů náklad = obětovaný zdroj 1.pojetí daňové  2.pojetí finančního účetnictví  3.pojetí nákladového účetnictví 


Stáhnout ppt "Pojetí nákladů a výnosů v účetnictví. Základní otázky podnikatelského procesu Je výše oběti racionální (odpovídající) získanému prospěchu? Podnikatelský."

Podobné prezentace


Reklamy Google