Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová."— Transkript prezentace:

1 PELAGRA David Soukal 2. HA

2 Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová Je to nemoc způsobená jednostrannou výživou. Pelagra se vyskytuje tam, kde se potrava lidí skládá hlavně z kukuřice

3 Niacin Niacin (vitamín B3) je společný název pro kyselinu nikotinovou a nikotinamid. Je to ve vodě rozpustný vitamín. Niacin se vyskytuje v mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu. Niacin je nutný pro uvolňování energie z potravy. Kyselina nikotinová může být používána ke snižování hladiny cholesterolu v krvi.

4 Projevy onemocnění Záněty kůže Průjmy Psychické poruchy Hubnutí Poruchy zažívání

5

6 Prevence Niacin se vyskytuje v mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu. Dobrými zdroji niacinu jsou pivovarské kvasnice, játra, tuňák, krůtí maso, semena slunečnice, fazole a hrách. Je přítomen v mléce, vejcích, listové zelenině, brokolici i mrkvi.


Stáhnout ppt "PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová."

Podobné prezentace


Reklamy Google