Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vitamíny rozpustné ve vodě

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vitamíny rozpustné ve vodě"— Transkript prezentace:

1 Vitamíny rozpustné ve vodě

2

3 Obecné informace Vitamíny rozpustné ve vodě (hydrofilní) představují rozsáhlou skupinu látek, jejichž metabolizmus je na rozdíl od vitamínů rozpustných v tucích (lipofilní) velice rychlý Tělo tyto vitamíny spotřebovává přímo a je třeba zajistit jejich pravidelný stálý příjem. Vitamíny B komplexu se částečně ukládají v játrech.

4 Obecné informace Tato vlastnost má za následek, že vitamíny jsou velmi brzy vyloučeny z organizmu, a jejich zásoby tak v těle vystačí maximálně na několik týdnů. Proto je důležité vitamíny rozpustné ve vodě průběžně doplňovat, abychom se vyhnuli jejich nedostatku.

5 Obecné informace Vitamíny rozpustné ve vodě slouží většinou jako kofaktory enzymů v organismu, umožňují a optimalizují některé biochemické reakce. U většiny vitamínů rozpustných vodě a při dávkách přesahujících potřebné množství je nadbytečný vitamín bez užitku odveden močí a vylučovacím ústrojím ven z těla.

6 B-komplex Vitamín B1 (thiamin nebo aneurin)
Thiamin je důležitý při metabolismu sacharidů a aminokyselin. Je nezbytný pro dobrou přeměnu sacharidů z potravy v energii.

7  Nedostatek vitamínu B1
Thiamin se v lidském těle neukládá a jeho zásoba vydrží jen na 4-10 dní. Konzumace kávy a černého čaje snižuje množství vitamínu B1 v těle.  Nedostatek vitamínu B1 V přijímané potravě se projevuje jako nemoc beri-beri. V našich zeměpisných šířkách je nedostatek vitamínu B1 vzácný.

8 Dále se nedostatek vitamínu B1 může projevit únavou, obvykle ztrátou chuti k jídlu, svalovou slabostí, závratěmi, bolestmi v kloubech, poruchami růstu, zrychlením srdeční činnosti ….  Předávkování Tento vitamín je rozpustný ve vodě a vylučujeme jej močí. Z tohoto důvodu je předávkování téměř vyloučeno. Jsou však zaznamenány ojedinělé případy alergické reakce na ústní podání většího množství tohoto vitamínu.

9  Zdroje Pšeničné klíčky, celozrné pečivo a produkty, sušené fazole, mořské plody, pivovarské kvasnice, med a ořechy.  Poznámka Je rozpustný ve vodě, je narušován teplotou nad 120° C, ničí se konzervováním, prudkým varem, opakovaným rozmrazováním a zmrazováním, ale zachovává se při vaření piva.

10 Vitamín B2 (riboflavin)

11 Riboflavin je důležitý pro dobrý stav kůže, očí, funkce srdce a dalších orgánů.
Jelikož má významný vliv na metabolismus cukrů, tuků a aminokyselin, ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organismu Vitamín B2 se podílí téměř na všech oxidoredukčních procesech probíhajích v buňkách lidského organismu.

12 Léčebně se používá také u zánětu jazyka, u kožního onemocnění, u rozsáhlých popálenin, u dlouhotrvajících horečnatých stavů, při zánětech ústních koutků a při rekonvalescenci po zánětlivých chorobách.  Nedostatek Nedostatek tohoto vitamínu způsobuje chorobné změny na sliznicích hltanu a hrtanu, křehkost a lámavost nehtů, chudokrevnost, choroby oční sítnice, trhlinky ústních koutků.

13  Zdroje Zdrojem riboflavinu je pivovarské a pekařské droždí, mléko, vejce, kakao, tvaroh, vepřové, hovězí a telecí maso, ořechy, brambory, ryby.  Poznámka Riboflavin je sice tepelně stálý a potraviny vydrží například smažení bez ztráty účinnosti tohoto vitamínu, ale rozkládá se působením světla.

14 Vitamín B3 (niacin) Niacin je nutný pro uvolňování energie z potravy.
Niacin někdy nazývaný nikotinamid - kyselina nikotinová může být používána ke snižování hladiny cholesterolu v krvi.

15 Napomáhá při likvidaci některých složek cholesterolu a tuků v těle
Napomáhá při likvidaci některých složek cholesterolu a tuků v těle. Bez niacinu v podstatě nemůže vůbec pracovat mozek. Funkce niacinu - je součástí důležitých koenzymů v metabolismu sacharidů, mastných kyselin a aminokyselin. Udržuje normální tělesný růst a přiměřenou zásobu energie .

16  Nedostatek vitamínu B3
Lehký nedostatek niacinu se projevuje mnoha nespecifickými symptomy, např.: nespavost, ztráta chuti k jídlu, váhový úbytek, bolestivost jazyka a sliznice ústní dutiny, bolesti břicha, atd. Příznaky většího nedostatku - pelagra (kožní záněty, průjem, postižení sliznic, depresivní psychóza, demence)

17  Předávkování  Zdroje
Příznakem předávkování pak může být zarudlá kůže, pocity horka, bolesti břicha nebo snížení krevního tlaku.  Zdroje Dobrými zdroji niacinu jsou pivovarské kvasnice, játra, tuňák, krůtí maso, semena slunečnice, fazole a hrách. Je přítomen v mléce, vejcích, listové zelenině, brokolici i mrkvi.

18  Poznámka Nikotinamid, který je spolu s kyselinou nikotinovou součástí vitamínu B3, by mohl uchránit pacienty s roztroušenou sklerózou a před těžšími následky tohoto onemocnění.

19 Vitamín B5 (kyselina pantothenová)
Kyselina pantotenová je přítomna ve všech tělesných tkáních. Je totiž součástí velmi důležitého koenzymu A, který se zúčastňuje biologicky důležitých reakcí při metabolismu cukrů a tuků.

20 Kromě toho je tento vitamin důležitý pro tvorbu mastných kyselin, steroidních látek, porfyrinů, vitaminů a aminokyselin v těle a je zodpovědný za metabolismus rychle se obnovujících buněk kůže a sliznic. Lokálně se tento vitamin používá na urychlení hojení ran, při likvidaci zánětlivých procesů sliznice.

21  Nedostatek vitamínu B5
Kyselina pantothenová musí být neustále dodávána v potravě, ale její nedostatek je vzácný, vyskytuje se totiž prakticky ve všech potravinách. Nedostatek se projevuje křečemi v nohách, nechutenstvím a nespavostí, depresemi a sníženou odolností vůči infekcím.

22  Zdroje Kyselina pantothenová je obsažena především ve vejcích, rybách, mléku a mléčných výrobcích, cereáliích a celozrnném pečivu, zelenině, zejména košťálovinách (zelí, kapusta) i dalších potravinách, které jsou zdrojem B vitaminů.  Poznámka Zajímavostí je, že vůbec nejbohatším zdrojem vitamínu B5 je tzv. mateří kašička, která je potravou pro vyvíjející se včelí larvu.

23 Vitamín B6 (pyridoxin) Vitamín B6 je společné označení pro tři pyridinové deriváty, pyridoxol (pyridoxin), pyridoxal a pyridoxamin. Všechny tyto látky, společně se svými fosfáty, jsou účinné jako vitamíny, jejich deriváty se účastní metabolismu aminokyselin a sacharidů.

24  Nedostatek vitamínu B6
Je svými vlastnostmi nezbytný pro syntézu nukleových kyselin (DNA – deoxyribonukleová kyselina a RNA – ribonukleová kyselina) čímž je následně velice důležitý pro celkový správný růst a rozmnožování buněk v těle.  Nedostatek vitamínu B6 Mezi vážnější projevy nedostatku vitamínu řadíme záněty jazyka, rtu, nervů a strnulost a mravenčení v končetinách, které může u dětí přerůst až v křeče.

25  Předávkování Po vysokých dávkách vitaminu B6 se mohou objevit zvýšené hladiny jaterních transamináz, u citlivých osob alergické kožní reakce nebo neurologické problémy. K předávkování pravidelným užíváním by ale nemělo dojít, protože nevyužitý vitamín B6 se z těla vylučuje ledvinami.

26  Zdroje Dobrým zdrojem vitamínu B6 jsou játra, vepřové maso, makrely, vejce, droždí, banány, brambory, zelí, špenát, kapusta, zelenina, avokádo, mrkev, ořechy, obiloviny a celozrnný chléb.  Poznámka Vitamín B6 je termolabilní – nestabilní při tepelných změnách. V potravinách je ničen konzervováním, mražením, grilováním a celkově varem.

27 Vitamín B9 (kyselina listová)
Kyselina listová je stejně jako ostatní vitamíny B-řady ve vodě rozpustný vitamín nezbytný pro syntézu nukleových kyselin, při krvetvorbě a nepostradatelná je i pro normální růst a vývoj plodu.

28 Nedostatek vitamínu B9
Vitamín B9 je také v organismu využívám k hojení ran, tvorbě červených krvinek a především ve všech procesech, kdy dochází k buněčnému dělení. Nedostatek vitamínu B9 Při akutním nedostatku kyseliny listové se projeví tzv. megablastická anémie, jejímž příznaky jsou průjem, bolestivý rudý jazyk nebo především u dětí nedostatečný růst. Největším nedostatkem vitamínu B9 trpí klasicky alkoholici .

29  Zdroje Kyselina listová je obsažena především v listové zelenině (špenát, brokolice, růžičková kapusta apod.). Z živočišných produktů jsou dobrými zdroji kvasnice a játra. Vařením se ho však zničí až 95 %.  Poznámka Paradoxní je, že nejvyšší obsah vitamínu B9 má pivo, ale sami alkoholici mají nedostatek tohoto vitamínu. Čím to je? To je prosté – vitamín B9 je rozpustný ve vodě a proto při nadměrné konzumaci vlastně veškerý B9 ihned odejde močí bez možnosti vstřebat se.

30 Vitamín B12 (kobalamin)

31 Jedná se o ve vodě rozpustný vitamín, tepelně nestálý, který hraje důležitou roli při krvetvorbě.
Bez tohoto vitamínu by červené krvinky byly příliš veliké a nedokázaly by správně plnit svoji funkci – předávat kyslík buňkám. Nepostradatelný je vitamín B12 také při buněčném metabolismu, zpracování bílkovin, tuků a cukrů.

32  Nedostatek vitamínu B12
Nedostatek kobalaminu se projevuje chudokrevností, hubnutím, zhoršováním paměti, duševní výkonnosti a svalové koordinace.  Zdroje Vitamín B12 je bohatě obsažen hlavně v živočišných produktech. Patří zde především vejce, mléko, sýry, maso, zvířecí vnitřnosti (ledvinky, játra a srdce) a některé mořské řasy. Jako vegetarián můžete vitamín B12 získávat ze zakvašených potravin.

33 Vitamín C (kyselina L-askorbová)
Vitamín C patří mezi nejznámější, nejoblíbenější a terapeuticky nejužívanější vitamín.

34 Jedná se o ve vodě rozpustný antioxidant, tedy látku, která chrání naše tělo před nebezpečnými volnými radikály. Vitamín C pomáhá posilovat vlásečnice a buněčné stěny, pomáhá zmírnit projevy nachlazení a celkově snižuje dobu, kdy pociťujeme projevy nachlazení. Dále je důležitým faktorem při tvorbě bílkoviny kolagenu, čímž napomáhá tvorbě pojivových tkáních.

35  Nedostatek vitamínu C
Mírná hypovitaminóza (se projevuje zpomaleným růstem, zvýšenou kazivostí zubů, narušením stavby kostí (v dětství osteomalacií), krvácením do kloubů a jejich deformacemi, nedostatečnou odolností proti infekcím, zvýšenou únavou, žaludečními problémy, lámavými vlásečnicemi a sníženou tvorbou mléka.

36  Předávkování Zdroje
Vitamín C je vitamín rozpustný ve vodě a jako takový není pro tělo toxický. Jeho vyšší dávky se rozpustí v moči a odejdou z organismu vylučovacími cestami ven, aniž by výrazně poškodili samotný organismu. Zdroje Z rostlinných zdrojů je na vitamín C velmi bohatý šípek, rakytník, dále např. citrusy (limetka, citrón, pomeranč, grapefruit), brambory nebo rajčata, papája, brokolice, černý rybíz, jahody, květák, špenát, kiwi.

37  Poznámka Vitamín C je tepelně labilní a podléhá oxidaci. Pouhým vařením nebo smažením na otevřené pánvi potraviny ztrácejí až 60 % vitamínu.

38 Vitamín H (biotin) Vitamín H neboli biotin patří do skupiny k tzv. vitagenům. Vitageny jsou látky, které našemu tělu slouží jako zdroje energie a stavebního materiálu. Je součástí mnoha živých buněk, odtud tedy i jeho název.

39 Biotin v našem funguje jako přenašeč tzv. aktivní kyseliny uhličité
Biotin v našem funguje jako přenašeč tzv. aktivní kyseliny uhličité. Slouží k látkové výměně tuků a bílkovin. Podílí se na metabolismu téměř všech buněk v našem těle. Účastní se při tvorbě mastných kyselin, které jsou součástí stěny každé buňky. Kromě toho působí proti depresím a usnadňuje zdravý spánek.

40  Nedostatek vitamínu H
Nejčastějším projevem je zhoršení kvality pokožky, vlasů i nehtů, snížení imunitních funkcí organismu. Nedostatek biotinu brzdí růst dětí a jejich vývoj.  Zdroje K nejbohatším a nejčastějším zdrojům, ve kterých biotin přijímáme, patří žloutky, mléko, kvasnice, játra a ledviny.

41  Poznámka Vzhledem k tomu, že je biotin rozpustný ve vodě, při vaření potravin se jej část znehodnotí. Je také citlivý na sluneční světlo.


Stáhnout ppt "Vitamíny rozpustné ve vodě"

Podobné prezentace


Reklamy Google