Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Číslicově řízené obráběcí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Číslicově řízené obráběcí."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Číslicově řízené obráběcí stroje Ročník:2. Datum vytvoření:listopad 2013 Název:VY_32_INOVACE_15.2.09.STR Anotace: Strojní obrábění, číslicově řízené obráběcí stroje, řídící systém, CNC stroje. Metodický pokyn: Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk pro výuku odborného tématu s využitím aktivizujících možností multimediálních prostředků (dataprojektor, popř. interaktivní tabule). Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Ve spojení s webovými stránkami školy může být prezentace využívána i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání.

2 Číslicově řízené obráběcí stroje Stroje - opracovávají součásti některou technologií obrábění (např. soustružení, vrtání, frézování, řezání závitů atd.). Jejich činnosti jsou řízeny automaticky zadáváním povelů v číselné (hodnotové) podobě z počítačového programu.

3 Sled činností na číslicově řízeném obráběcím stroji -součást se musí upnout do vhodné polohy -upnutí musí být pevné -do vřetena se musí upnout příslušný nástroj

4 -spustí se hlavní řezný pohyb -spustí se pohyb součásti či vřetene stroje -cyklus se opakuje v různých obměnách nástrojů, řezných podmínek, poloh obrobku apod. Pokračování sledu činností na číslicově řízeném obráběcím stroji

5 Výhody CNC obráběcích strojů Automatizace - minimální vliv obsluhy na výrobní proces, snížení počtu chyb, stálost pracovního cyklu. Přesnost každého výrobku - záleží na kvalitě příslušného programu. Pružnost - změna výrobního sortimentu – snadná přizpůsobitelnost v závislosti na změně řídícího programu.

6 Řídící systém CNC obráběcích strojů Zpracovává informace o pohybech nástrojů a obrobků, o jejich rychlosti, o spuštění či zastavení pomocných funkcí apod. Pohyby břitu nástroje podle geometrie obráběného povrchu součásti musí být automatické, přesné a návazné.

7 Podstata pohybových mechanismů všech typů CNC strojů Mohou konat 1 nebo více pohybů v různých směrech – osách. Pohyby mohou být:  lineární (přímé),  otáčivé (kruhové).

8 Pohon jednotlivých pohybových mechanismů je zajišťován řízeným servopohonem, umožňujícím pohyb po určité dráze, určitou rychlostí, do přesné polohy obrábění. Podstata pohybových mechanismů všech typů CNC strojů

9 KONTROLNÍ OTÁZKY – diskuse  Pojem číslicově řízené obráběcí stroje Opracovávají součásti některou z technologií obrábění (např. soustružení, vrtání, frézování, řezání závitů atd.) a jejich činnosti jsou řízeny automaticky zadáváním povelů v číselné (hodnotové) podobě z počítačového programu.  Pojem řídící systém CNC obráběcích strojů Zpracovává informace o pohybech nástrojů a obrobků, o jejich rychlosti, o spuštění či zastavení pomocných funkcí apod. Pohyby břitu nástroje podle geometrie obráběného povrchu součásti musí být automatické, přesné a návazné.

10 Použité zdroje: ŘASA, Jaroslav, Přemysl POKORNÝ a Vladimír GABRIEL. Strojírenská technologie 3. 2. vyd. Praha: Scientia, 2001, 221 s. ISBN 80-7183-227-8.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Číslicově řízené obráběcí."

Podobné prezentace


Reklamy Google