Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Estery. Co způsobuje vůni ovoce? Vůni ovoce způsobují látky zvané estery. 1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Estery. Co způsobuje vůni ovoce? Vůni ovoce způsobují látky zvané estery. 1."— Transkript prezentace:

1 Estery

2 Co způsobuje vůni ovoce? Vůni ovoce způsobují látky zvané estery. 1

3 Co je to ester ? Estery jsou organické sloučeniny, ve kterých je vodík v -OH skupině kyslíkaté kyseliny nahrazen organickým zbytkem (R'). Nejčastějšími estery jsou estery karboxylových kyselin. Mohou ale být odvozeny i od anorganických kyselin. Příkladem esteru může být octan ethylnatý (obrázek 3). Obecný vzorec esterů 2 3

4 Jak estery vznikají? Estery vznikají esterifikací. Je to reakce alkoholu s kyselinou za vzniku esteru a vody. Při esterifikaci spolu reagují vodík z kyseliny a skupina OH z alkoholu: CH 3 CH 2 OH + CH 3 COOH → CH 3 COOCH 2 CH 3 + H 2 O Esterifikací ethanolu a kyseliny octové vzniká ester octan ethylnatý.

5 Úkol 1: Najdi estery: a/ Najdi mezi deriváty uhlovodíků estery: CH 3 COOH, HCHO, CH 3 COOCH 2 CH 3, CH 3 OH, HCOOCH 3 b/ Doplň v rovnici chybějící reaktant a produkt: CH 3 COOH + ……… → CH 3 COOCH 3 + ……

6 Kontrola úkolu 1 a/ CH 3 COOCH 2 CH 3, HCOOCH 3 b/ CH 3 COOH + CH 3 OH → CH 3 COOCH 3 + H 2 O

7 Názvosloví esterů Estery lze pojmenovat dvěma způsoby: jako sůl, anebo moderním názvoslovím. Oba způsoby jsou uvedeny na příkladu sloučeniny CH 3 COOCH 2 CH 3. U prvního způsobu je název dvouslovný. První slovo je názvem iontu odvozeného od kyseliny (v našem případě kyselina octová, tedy octan) a druhé slovo je utvořeno názvem zbytku R' (v našem případě ethyl), ke kterému je přidána chemická přípona – natý. Výsledný název v našem případě bude octan ethylnatý. Moderní pojmenování esteru je jednoslovné. Předponu tvoří název uhlovodíkového zbytku původního alkoholu, kmen odpovídá základu názvu kyseliny a koncovka je tvořena slabikou „oat„, u triviálních názvů“át“. Obě složky názvu jsou odděleny spojovníkem. V našem případě ethyl-ethanoat nebo ethyl- acetát.

8 Úkol 2: Pojmenuj estery: a/ HCOOCH 2 CH 3 b/ HCOOCH 3 c/ CH 3 CH 2 CH 2 COOCH 3 d/ CH 3 COOCH 3

9 Kontrola úkolu 2 a/ Mravenčan ethylnatý nebo ethyl-formiát nebo ethyl-methanoat b/ Mravenčan methylnatý nebo methyl-formiát nebo methyl-methanoat c/ Máselnan methylnatý nebo methyl-butyrát nebo methyl-butanoat d/ Octan methylnatý nebo methyl-acetát nebo methyl-ethanoat

10 Příprava esteru mátové vůně Ke 3 ml ethanolu ve zkumavce přidáme 1g kyseliny benzoové a 10 kapek koncentrované kyseliny sírové (5). Zkumavku zahříváme asi na 70 0 C (6). Vniklý ester pak vlijeme do studené vody (7a) a směs přefilrujeme. K takto připravenému esteru přičichneme (7b). Úkol 3: Podle demonstračního pokusu vypracuj úkoly a, b, c: a/ Napiš název vzniklého esteru: b/ Jaká je rozpustnost vzniklého esteru ve vodě: c/ Co mají společného a v čem liší esterifikace a neutralizace: 456 Obrázek 4: kyselina benzoová a ethanol 7a 7b

11 Kontrola úkolu 3 a/ Benzoan ethylnatý, ethyl-benzoát b/ Tento ester není rozpustný ve vodě. c/ Při obou reakcích vzniká jako produkt voda. Esterifikace probíhá na rozdíl od neutralizace v kyselém prostředí a za vyšší teploty.

12 Po čem voní estery Máselnan pentylnatý Octan butylnatý Mravenčan isobutylnatý Máselnan ethylnatý Máselnan methylnatý Octan oktylnatý Octan isopentylnatý Mravenčan ethylnatý

13 Úkol 4: Z čeho vznikají vůně: Podle snímku 12 napiš, z které karboxylové kyseliny a jakého alkoholu vznikají následující vůně: Malina: Hruška: Ananas: Pomeranč: Jablko: Meruňka: Banán: Rum:

14 Kontrola úkolu 4 Malina: Hruška: Ananas: Pomeranč: Jablko: Meruňka: Banán: Rum: kyselina mravenčí + isobutanol kyselina octová + butanol kyselina máselná + ethanol kyselina octová + oktanol kyselina máselná + methanol kyselina máselná + pentanol kyselina octová + isopentanol kyselina mravenčí + ethanol

15 Použití esterů Mezi estery patří velké množství látek používaných jako chuťové esence (obr. 16) v potravinách. Bionafta (FAME - fatty acid methyl ester - obr. 17) je ekologické palivo na bázi metylesterů nenasycených mastných kyselin rostlinného původu. Akrylát metylnatý, ester kyseliny akrylové, je základní surovina na výrobu plexiskla (obr. 18)

16 Seznam použitých obrázků: Obrázek 1: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 2: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 3: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 8: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 9: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na www: Obrázek 10: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 11: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license na www: Obrázek 12: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 13: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 14: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 15: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 16: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: Obrázek 17: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: SOYBEAM.jpg Obrázek 18: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na www: Ostatní obrázky pochází z vlastních zdrojů. Mgr. Vaněk Vlastimil, autor


Stáhnout ppt "Estery. Co způsobuje vůni ovoce? Vůni ovoce způsobují látky zvané estery. 1."

Podobné prezentace


Reklamy Google