Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alkoholy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alkoholy."— Transkript prezentace:

1 Alkoholy

2 Definice Alkoholů Jsou látky odvozené od uhlovodíků náhradou jednoho nebo více vodíků hydroxylovou skupinou – OH.

3 Úkol 1: vyhledej alkoholy podle definice
CH3OH CH3F CH2OH-CHOH-CH2OH CH3-CCl3 HCHO CH3CHO CCl4 CH2OH-CH2OH CH3-CH2OH CH3COOH

4 Kontrola úkolu 1 CH3OH, CH2OH - CHOH - CH2OH
CH2OH - CH2OH, CH3 - CH2OH

5 Rozdělení alkoholů Podle sytnosti, kde sytnost je počet skupin
-OH v alkoholu: A/ Jednosytné CH2OH – CH2 – CH3 B/ Dvojsytné CH2OH – CHOH – CH3 C/ Trojsytné CH2OH – CHOH-CH2OH !Na atomu uhlíku může být pouze jedna skupina OH!

6 Úkol 2: rozdělení alkoholů
Rozděl alkoholy z úkolu 1 na jednosytné, dvojsytné a vícesytné: A/ jednosytné B/ dvojsytné C/ vícesytné

7 Kontrola úkolu 2 A/ jednosytné CH3OH, CH3 - CH2OH
B/ dvojsytné CH2OH - CH2OH C/ vícesytné CH2OH - CHOH - CH2OH

8 Názvosloví alkoholů A/ Jednosytné uhlovodík + ol
B/ Dvojsytné uhlovodík + diol C/ Trojsytné uhlovodík + triol

9 Tvoření vzorců propandiol CH2OH – CHOH – CH3

10 Tvoření názvů CH3 – CHOH – CHOH – CH3 Butandiol

11 Úkol 3: názvosloví alkoholů
Pojmenuj alkoholy z úkolu 1 a 2: CH3OH CH3 - CH2OH CH2OH - CH2OH CH2OH - CHOH - CH2OH

12 Kontrola úkolu 2 CH3OH methanol CH3 - CH2OH ethanol
CH2OH - CH2OH ethandiol CH2OH - CHOH - CH2OH propantriol

13 Pozorně si přečti text C6H12O6 → 2 CO2 + 2 CH3CH2OH
Vodné roztoky ethanolu se již dávno připravují kvašením cukerných směsí (ovocné šťávy, slad), což se dá vyjádřit chemickou rovnicí: C6H12O6 → 2 CO2 + 2 CH3CH2OH Kvašením ovocných šťáv vznikají vína ( % alkoholu), kvašením ječmenného sladu pivo (0,5 - 7% alkoholu). Druhý produkt ethanolové- ho kvašení, CO2, uniká v bublinkách z pravého šampaňského a piva. Nakypřuje těsto z pšeničné mouky, k jehož přípravě byly použity kvas- nice. Alkoholický nápoj s větším obsahem než 15% získáme destilací ovocných kvasů. Ethanol pro průmyslové užití se většinou denaturuje, přidává se do něj páchnoucí kapalina, aby nemohl být zneužit pro vý- robu alkoholických nápojů.

14 Vznik alkoholů kvašením

15 Úkol 4: vznik alkoholů 1. Doplň chemickou rovnici:
C6H12O6 → 2 …+ 2 CH3CH2OH 2. Které alkoholické nápoje získáme kvašením ovocných šťáv a sladu? 3. Co způsobuje kynutí těsta? 4. Jak získáme alkoholický nápoj s větším obsahem než 15%?

16 Kontrola úkolu 4 1. CO2 2. víno a pivo 3. oxid uhličitý
4. destilací ovocných kvasů

17 Pozorně si přečti text Většina alkoholů jsou bezbarvé kapaliny, které se velmi dobře mísí s vodou. Jsou hořlaviny a v jejich blízkosti se nesmí manipulovat s otevřeným ohněm. Methanol je prudce jedovatý, již v malých dávkách způsobuje oslepnutí a smrt. Ethanol patří k látkám, které při častém používání způsobují závislost. Malé dávky později nestačí, aby člověk dosáhl původních pocitů, musí dávky zvyšovat a vytváří se návyk. Vzhledem k těmto vlastnostem patří ethanol mezi drogy. Řidiči nesmí používat alkoholické nápoje, neboť snižuje celkovou vnímavost a zpomaluje reakce. Ethandiol je podobně jako methanol jedovatý, glycerol (propantriol) je hustá, bezbarvá, nevysychavá kapalina.

18 Úkol 5: vlastnosti alkoholů
Doplň text : Alkoholy jsou …….. kapaliny. Při práci s nimi nesmí být v blízkosti ……………. Methanol je prudce …….. Při častém pití ethanolu se vytváří …….. Proto ethanol patří mezi ….. Ethanol snižuje ………, a proto řidiči nemohou před jízdou požívat ……….. …… . Aby nemohl být alkohol zneužit pro domáckou výrobu, úmyslně se znečišťuje - ………. . (Nápověda: bezbarvé, otevřený oheň, jedovatý, závislost, drogy, vnímavost, alkoholické nápoje, denaturuje)

19 Kontrola úkolu 5 Alkoholy jsou bezbarvé kapaliny. Při práci s nimi
nesmí být v blízkosti otevřený oheň. Methanol je prudce jedovatý. Při častém pití ethanolu se vytváří závislost. Proto ethanol patří mezi drogy. Ethanol snižuje vnímavost, a proto řidiči nemohou před jízdou požívat alkoholické nápoje. Aby nemohl být alkohol zneužit pro domáckou výrobu, úmyslně se znečišťuje - denaturuje.

20 Pozorně si přečti text Methanol se používá jako rozpouštědlo, palivo do motorů, k výrobě formaldehydu a dalších organických látek. Ethanol, líh, se užívá rovněž jako rozpouštědlo, k výrobě acetalde- hydu, kyseliny octové, je součástí piva a vína a vyrábějí se z něho destiláty. Ethandiol je součástí nemrznoucích směsí a surovina na výrobu plastů. Glycerol (propantriol) se používá v potravinářství a pro svou vazkost a nevysychavost v kosmetice a na výrobu tiskařské černi, k výrobě plastů, výbušnin (nitroglycerinu) a léků na podporu činnosti srdce.

21 Úkol 6: užití alkoholů Doplň text:
Jako rozpouštědlo se používá ……… a ……., k výrobě alkoholických nápojů ……., do nemrznoucích směsí ………, v kosmetice, na výrobu léků a výbušnin ……….. . (Nápověda: propantriol, methanol, ethanol, ethandiol, ethanol)

22 Kontrola úkolu 6 Jako rozpouštědlo se používá methanol
a ethanol, k výrobě alkoholických nápojů ethanol, do nemrznoucích směsí ethandiol, v kosmetice, na výrobu léků a výbušnin propantriol.

23 Fenol Se podobá alkoholům, ale má -OH skupinu navázanou na
benzenovém jádře. Je toxický a žíravý. Užívá se k výrobě plastů (fenoplastů), barviv. dezinfekčních prostředků.

24 Úkol 7: procvičení názvosloví
CH3 - CH2 - CH2OH propandiol CH2 = CH - CH2OH

25 Kontrola úkolu 7 CH3 - CH2 - CH2OH propanol
Propandiol CH3 - CHOH - CH2OH CH2 = CH - CH2OH propenol

26 Zdroje obrázků: Obrázek 1: Obrázek 2: Obrázek 3: Obrázek 4: Obrázek 5: Mgr. Vaněk Vlastimil, autor


Stáhnout ppt "Alkoholy."

Podobné prezentace


Reklamy Google