Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aldehydy a ketony.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aldehydy a ketony."— Transkript prezentace:

1 Aldehydy a ketony

2 Aldehydy a ketony patří mezi karbonylové sloučeniny
1 2 3 Karbonylové sloučeniny jsou kyslíkaté deriváty uhlovodíků, které obsahují karbonylovou skupinu (obr.1 ). V organické chemii je samotná karbonylová skupina obsažena v aldehydech (obr. 2) a ketonech (obr. 3). Úkol 1: Napiš podle obrázků 2 a 3, jaký je rozdíl mezi aldehydem a ketonem:

3 Kontrola úkolu 1 Aldehydy mají karbonylovou skupinu na
konci uhlíkového řetězce, ketony ji mají uprostřed uhlíkového řetězce.

4 Názvosloví karbonylových sloučenin
4 5 6 HCHO CH3–CHO CH3–CO–CH3 Systematické názvy aldehydů se tvoří z kmene názvů uhlovodíků, od nichž jsou odvozeny přidáním koncovky -al. U ketonů se k názvu uhlovodíků přidává koncovka -on. Triviální název tvoří kmen mezinárodního názvu kyseliny + koncovka aldehyd. Úkol 2: Napiš názvy karbonylových sloučenin na obrázcích 4, 5, 6:

5 Kontrola úkolu 2 Obrázek 4: methanal (formaldehyd)
Obrázek 5: ethanal (acetaldehyd) Obrázek 6: propanon (aceton)

6 Methanal Methanal (formaldehyd), HCHO je bezbarvý plyn, ostrého
7 8 9a 9b 10 Methanal (formaldehyd), HCHO je bezbarvý plyn, ostrého zápachu. Je toxický, žíravý a karcinogenní! V praxi se používá jeho 40% roztok – formalín (obr. 8 vlevo). Úkol 3: a/ Co se stane s roztokem bílku (9a) po přilití formalínu (9b): b/ Kde se můžeš setkat ve škole se zředěným roztokem formalínu (obr. 10):

7 Kontrola úkolu 3 a/ Po přilití formalínu dojde ke srážení
roztoku vaječného bílku. b/ V kabinetu přírodopisu. Zředěny roztok formalínu se používá ke konzervaci biologických preparátů.

8 Ethanal Ethanal (acetaldehyd), CH3–CHO je bezbarvá, hořlavá
11 12 Ethanal (acetaldehyd), CH3–CHO je bezbarvá, hořlavá kapalina štiplavého zápachu. Snadno polymerizuje na metaldehyd. Ten lze použít jako tuhý podpalovač (suchý líh) do lihových turistických vařičů (obr. 12).

9 Nejznámější z ketonů Propanon (aceton), CH3–CO–CH3, je vysoce hořlavá
13 14 15 Propanon (aceton), CH3–CO–CH3, je vysoce hořlavá a dráždivá látka (obrázek 14 vpravo). Je výborným ředidlem barev (obr.15) a rozpouštědlem některých lepidel. Produkty reakce acetonu s halogeny mají slzotvorné účinky.

10 Úkol 4: Zopakuj si názvosloví:
CH3OH, HCHO, CH3Cl, CH2=CH-CHO, CH3-CH2-CO-CH3, CH3-CH2-CH2OH, a/ Z uvedených sloučenin vyber aldehydy a ketony: b/ Pojmenuj vybrané aldehydy a ketony: c/ Pojmenuj i ostatní sloučeniny:

11 Kontrola úkolu 4 a/ HCHO, CH2=CH-CHO, CH3-CH2-CO-CH3
b/ methanal, propenal, butanon c/ CH3OH – methanol CH3Cl – monochlórmethan CH3-CH2-CH2OH – propanol

12 Seznam použitých obrázků:
Obrázek 1: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 2: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 3: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 4: Dostupný pod licencí public domain na www: _Formaldehyde.svg/500px-Formaldehyd_-_Formaldehyde.svg.png Obrázek 5: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 6: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 7: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 11: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 13: Dostupný pod licencí public domain na www: Obrázek 15: Dostupný pod licencí public domain na www: Ostatní obrázky pochází z vlastních zdrojů. Mgr.Vaněk Vlastimil, autor


Stáhnout ppt "Aldehydy a ketony."

Podobné prezentace


Reklamy Google