Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní."— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní Větřní Téma hodiny: VY_32_INOVACE_CH9_20

2 Karboxylové kyseliny Jsou organické sloučeniny (tzv. organické kyseliny), v nichž je vázaná charakteristická skupina KARBOXYLOVÁ COOH Název skupiny „karboxylová“ vyjadřuje, že obsahuje karbonylovou a hydroxylovou skupinu: karbonyl ―C=O a hydroxyl ―OH neboli karboxyl ―C=O OH

3 Kde se organické kyseliny vyskytují? Obr. 3: Jablko Obr.4: Citron Obr.1: Mravenci Obr. 2: Ocet

4 NÁZVOSLOVÍ Každá karboxylová kyselina má jednak název tvořený podle uhlovodíku, od kterého je odvozena, a jednak název triviální – ováNázvy tvoříme přidáním přípony – ová k názvu uhlovodíku: methanová kyselina ● Methan – methanová kyselina (kyselina mravenčí) butanová kyselina ● Butan – butanová kyselina (kyselina máselná)

5 VLASTNOSTI POZOR!! Jsou to žíraviny! mají podobné vlastnosti a reakce jako kyseliny anorganické (HCl): 1) Reagují s hydroxidy (neutralizace), vzniká voda a sůl: CH 3 COOH + NaOH ―› CH 3 COONa + H 2 O octan sodný 2) Reagují s kovy za vzniku soli a vodíku: 2CH 3 COOH + Mg ―› (CH 3 COO) 2 Mg + H 2 octan hořečnatý

6 HCOOH METHANOVÁ KYSELINA KYSELINA MRAVENČÍ = HCOOH Obr.5: Kyselina mravenčí Obr. 6: Kyselina mravenčí model

7 Bezbarvá kapalina s leptavými účinky Silně čpí, ve vodě je rozpustná Je obsažena v tělech mravenců (50%), v jedu vos i včel a v žahavých chlupech kopřivy Má dezinfekční účinky – ničí bakterie Konzervování potravin V textilním průmyslu se používá k leptání vzorů na barevné plátno, v kožedělném průmyslu slouží k vydělávání kůží

8 CH 3 COOH ETHANOVÁ KYSELINA KYSELINA OCTOVÁ = CH 3 COOH Obr.7: Kyselina octová Obr. 8: Kyselina octová model

9 Bezbarvá, štiplavě páchnoucí kapalina Leptavě působí na pokožku Její 5 – 8% roztok se nazývá OCET Používá se ke konzervaci potravin a při výrobě plastů a barviv Potravinářský ocet se vyrábí kvašením etanolu pomocí bakterií octového kvašení a následným přibarvením vzniklé kyseliny octové dohněda

10 Vznik kyseliny octové Octovým kvašením z alkoholu (vína) za přístupu vzduchu pomocí bakterií octového kvašení: Úkol 4: Napiš chemickou rovnici octového kvašení: Kontrola: CH 3 -CH 2 OH + O 2 → CH 3 -COOH + H 2 O + O 2 + H 2 O Zdroj: VANĚK, Vlastimil. Karboxylové kyseliny. Metodický portál : Digitální učební materiály [online] , [cit ]. Dostupný z WWW:. ISSN

11 BUTANOVÁ KYSELINA KYSELINA MÁSELNÁ = CH 3 (CH 2 ) 2 COOH Kapalina, nepříjemně zapáchá Je obsažena například v potu nebo ve žluklém másle

12 ETHANDIOVÁ KYSELINA KYSELINA ŠŤAVELOVÁ = (COOH) 2 Pevná, krystalická látka Rozpustná ve vodě, jedovatá Vyskytuje se v rostlině lidově nazývané šťovík, v jahodách i šťavelu kyselém

13 KYSELINA CITRONOVÁ Obr.4: Citron Obsahuje v molekule 3 karboxylové skupiny –COOH Vyskytuje se v přírodě v citrusových plodech nebo v nezralém ovoci Je to nejběžnější konzervační látka (E 330), vyskytuje se v řadě potravinářských výrobků – limonády, džusy, marmelády

14 BENZENKARBOXYLOVÁ KYSELINA KYSELINA BENZOOVÁ = C 6 H 5 COOH Pevná bílá látka Používá se ke konzervaci některých potravin (hořčice) a nealkoholických nápojů

15 MASTNÉ KYSELINY → jsou karboxylové kyseliny vázané v tucích Kyselina palmitová Kyselina stearová Kyselina olejová

16 KYSELINA PALMITOVÁ C 15 H 31 COOH Bílá pevná látka Je palmitovém oleji, v másle, získává se z kokosového oleje Ve druhé světové válce se používaly její deriváty k výrobě zápalné bojové látky napalmu

17 KYSELINA STEAROVÁ C 17 H 35 COOH Bílá pevná látka Získává se z hovězího loje Spolu s kyselinou palmitovou se používá k výrobě mýdel a kosmetiky

18 KYSELINA OLEJOVÁ C 17 H 33 COOH Žlutohnědá kapalina, charakteristického zápachu Nerozpustná ve vodě Obsahuje v molekule jednu dvojnou vazbu (kyseliny s dvojnou vazbou jsou nezbytné pro život člověka – nenasycené mastné kyseliny) Vyskytuje se většinou v olejích, tvoří 55 – 80% olivového oleje

19 Úkol: Přiřaďte ke vzorcům kyselin jejich názvy: CH 3 -CH 2 -CH 2 -CH 2 -COOH propanová kyselina CH 3 -CH 2 -COOH propenová kyselina HOOC-COOH pentanová kyselina H-COOH ethandiová kyselina CH 2 =CH-COOH methanová kyselina

20 Metodické doporučení Prezentace seznamuje s významnými zástupci karboxylových kyselin, jejich vlastnostmi a použitím.

21 BENEŠ, Pavel a kol. Základy chemie. 2.díl. 3.vyd. Praha: Fortuna, s. ISBN , s VANĚK, Vlastimil. Karboxylové kyseliny. Metodický portál : Digitální učební materiály [online] , [cit ]. Dostupný z WWW: . ISSN > Obr. 1: Bauer, Scott. [cit ]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na www: Obr.2: Zenz, Rainer. [cit ]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na www: Obr. 3: Bauer, Scott. [cit ]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na www: Obr.4: Karwath, André. [cit ]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na www:

22 Obr. 5: Benjah-bmm27. [cit ]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na www: Obr.6: MILLS, Ben. [cit ]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na www: Obr. 7: Benjah-bmm27. [cit ]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na www: Obr.8: Benjah-bmm27. [cit ]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na www:


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní."

Podobné prezentace


Reklamy Google