Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Některé látky, jejich vodné roztoky a taveniny vedou el.proud.
Destilovaná voda el.proud téměř nevede, ale vodný roztok NaCl je elektricky vodivý. Proč je tomu tak? 1. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 Podmínkou el. vodivosti roztoků solí a
tavenin solí je přítomnost volně pohyblivých kationů a anionů: NaCl Na+ + Cl- 2. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Elektrolyt – roztok, který obsahuje volné ionty a vede el. proud
3. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Elektrolýza – redoxní reakce, která probíhá
na elektrodách zapojených ke zdroji stejnosměrného el.proudu v roztoku nebo v tavenině. Anoda – kladná elektroda Katoda – záporná elektroda Na+ Cl- anoda + katoda - 4. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 Elektrolýza roztoku NaCl:
anoda + katoda - NaCl Na+ + Cl- 4. Vodný roztok NaCl obsahuje kationty sodíku a anionty chloru Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Katoda: Anoda: proběhne redukce: NaI Nao
redukují se sodné kationy a vznikají atomy sodíku Anoda: proběhne oxidace: Cl–I Clo oxidují se aniony chloru a vznikají atomy chloru Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Použité obrázky: Obr.č.1 Volně šiřitelné Obr.č.2 Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license. Obr.č.3 Obr.č.4 vlastní archiv autora Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google