Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ESTERY.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ESTERY."— Transkript prezentace:

1 ESTERY

2 ESTERY jsou kyslíkaté deriváty uhlovodíků obecný vzorec R1 – COO – R2

3 CH3COOH + C2H5OH → CH3COOC2H5 + H2O
Jak vznikají? Esterifikací, což je vzájemná reakce karboxylové kyseliny a alkoholu, při které vzniká ester a voda. Příklad: Kyselina octová reaguje s ethanolem za vzniku ethylesteru kyseliny octové a vody CH3COOH + C2H5OH → CH3COOC2H5 + H2O

4 Vlastnosti esterů: ve vodě nerozpustné rozpustné v organických rozpouštědlech příjemně voní Výskyt: součást plodů rostlin, vosků, tuků

5 Příklady esterů ester vůně ethylester kyseliny mravenčí rumová
pentylester kyseliny octové banánová oktylester kyseliny octové pomerančová butylester kyseliny octové ananasová pentylesterkyseliny máselné meruňková ethylester kyseliny benzoové mátová

6 Ethylester kyseliny octové
Použití : Na výrobu ředidel barev. Obsažen v ředidle C 6000. K výrobě odlakovačů na nehty (bezacetonový). Smrtelná dávka pro člověka 0,5 g na každý kilogram tělesné hmotnosti. Vypočítej, jaké množství této látky by bylo pro tebe smrtelné.

7 Významné estery bez vůně
Estery karboxylových mastných kyselin (palmitové, stearové, olejové) s glycerolem tvoří různé tuky, oleje a vosky – např. včelí vosk Ethanol vytváří estery s mastnými kyselinami, které se pak ukládají ve vlasech. Podle vlasů mumií starých i tisíc let, lze zjistit, zda byl jejich majitel alkoholik.

8 Významné estery bez vůně
Kyselina acetylsalicylová – v lécích Acylpyrin, Aspirin, Anopyrin, Aspro – analgetický a antipyretický účinek Acylpyrin je nejužívanějším lékem v celých dějinách lidstva. Podobné látky, jako jsou obsaženy v acylpyrinu jsou obsaženy v kůře vrbovitých rostlin. Naši předkové přikládali kůru z těchto rostlin na rány. Ty nehnisaly a rychleji se hojily. Výtažek z vrbové kůry se používal proti horečce již před 2500 lety.

9 Významné estery bez vůně
MEŘO (metylestery mastných kyselin z řepkového oleje) – důležitá složka bionafty, ta obsahuje 5 – 30% MEŘO. Bionafta při spalování lépe hoří, a tím výrazně snižuje kouřivost naftového motoru, množství polétavých částic, síry, oxidu uhličitého a uhlovodíků vůbec. Díky svému složení je bionafta odbouratelná v přírodě do 21 dnů.

10 Výbušné estery Nitroglycerín (ester glycerolu a kyseliny dusičné)– nejdůležitější součást dynamitu Nitroglycerín v lékařství

11 Alfred Nobel Přínos vynálezu – např. těžba kamene odstřelem
Zneužití – k zabíjení lidí A. Nobel na konci svého života tohoto vynálezu litoval. Ve své závěti z pocitu viny za vynález této ničivé látky odkázal většinu svého majetku nadaci, která udílí Nobelovu cenu.

12 Opakuj si Chemickou reakcí kyselin s alkoholy vznikají ………
Tato reakce se jmenuje …………….. Kapalné ……….. většinou příjemně ….. a vyskytují se v ovoci. ……… se jako rozpouštědla, paliva a léčiva. Jaké účinky má kys. acetylsalicylová na lidský organismus, kde se jich využívá? Estery mastných kyselin a …… tvoří přírodní tuky, vosky a oleje. Estery kyseliny………. se používají jako výbušniny. Lze označit bionaftu jako ekologické palivo? Zdůvodni. Zapiš rovnicí vznik: a) rumové, b) banánové a c) ananasové esence.


Stáhnout ppt "ESTERY."

Podobné prezentace


Reklamy Google