Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Esterifikace aneb „Co má rum společného s vínem?“.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Esterifikace aneb „Co má rum společného s vínem?“."— Transkript prezentace:

1 Esterifikace aneb „Co má rum společného s vínem?“

2  obecný vzorec  funkční deriváty karboxylových kyselin  přírodní látky (plody, květy) → lipidy (tuky, vosky a oleje) ESTERY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN

3  těkavé látky  průmyslový význam – výroba biopaliv MEŘO  potravinářství (esence, tresti)  příprava – nejčastěji esterifikací ESTERY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN

4 ethyl-formiát (rum) ethyl-acetát (ovoce - většina lidí ho ovšem cítí spíše jako vůni odlakovače) methyl-butyrát (ananas) ethyl-butyrát (broskve) isoamyl-acetát (banán) isoamyl-propionát (banán) butyl-acetát (hruška) ESTERY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN

5  Estery kyseliny borité  výchozí látky: kyselina boritá, methanol či ethanol  produkty: ester kyseliny borité  kyselé prostředí (H 3 O + )  Estery kyseliny dusičné  výchozí látky: kyselina dusičná, glycerol či celulóza  produkty: ester kyseliny dusičné  kyselé prostředí (H 3 O + ) ESTERY ANORGANICKÝCH KYSELIN

6  Kyselá hydrolýza esteru  kyselé prostředí (H 3 O + )  výchozí látky: ester, voda  produkty: kyselina, alkohol  Alkalická hydrolýza esteru  alkalické prostředí (OH - )  produkty: sůl karboxylové kyseliny, alkohol REAKCE ESTERŮ

7  výchozí látky: kyselina, alkohol  produkty: ester, voda  kyselé prostředí (nejčastěji H 2 SO 4 )

8  kyslíkový atom ve vzniklém esteru pochází z molekuly alkoholu

9 reakční mechanizmus

10

11 a) ethylester kyseliny mravenčí (mravenčan ethylnatý, ethyl-methanoát, ethyl-formiát) a voda b) propylester kyseliny octové (octan propylnatý, propyl- ethanoát, propyl-acetát) a voda

12 LABORATORNÍ PŘÍPRAVA ETHYLESTERU KYSELINY OCTOVÉ  chemikálie: ethanol, kyselina octová, kyselina sírová, uhličitan sodný

13 LABORATORNÍ PŘÍPRAVA ETHYLESTERU KYSELINY OCTOVÉ postup: Do zkumavky dejte 20 kapek (asi 0,5 ml) alkoholu, přidejte 6 kapek karboxylové kyseliny (nebo přibližně stejné množství krystalků pevné kyseliny) a 3 kapky koncentrované kyseliny sírové. Zkumavku upevněte do držáku a zahřejte ji nad kahanem. Čichem kontrolujte vůni obsahu zkumavky. Do zkumavky přidejte menší množství Na 2 CO 3 a promíchejte. Poté obsah zkumavky vylijte na Petriho misku se studenou vodou.

14 LABORATORNÍ PŘÍPRAVA ETHYLESTERU KYSELINY OCTOVÉ Odpověz na následující otázky: a)Zapiš rovnici reakce. a)Porovnej vůni kyseliny octové a vzniklého esteru. a)V literatuře vyhledej praktické využití vzniklého esteru. a)Proč myslíš, že přidáváme do reakční směsi uhličitan sodný? a)Na Internetu vyhledej bezpečnostní list daného esteru. Jakými písmennými zkratkami označujeme jeho nebezpečné vlastnosti a jak tyto vlastnosti nazýváme?


Stáhnout ppt "Esterifikace aneb „Co má rum společného s vínem?“."

Podobné prezentace


Reklamy Google