Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P."— Transkript prezentace:

1 Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P

2  Co je to?   soubor komunika č ních a vyjad ř ovacích schopností a dovedností otev ř en ě, up ř ímn ě a p ř im ěř en ě vyjad ř ovat vlastní myšlenky, city, názory a postoje p ř i respektování partnerových práv.   Osvojujeme si jí v procesu socializace.  Asertivní chování není manipula č ní ani agresivní.

3 1. Za č ít a udr ž et rozhovor 2. Po ž ádat druhého o laskavost 3. Vyjad ř ovat vlastní pocity (pozitivní i negativní) 4. P ř ijmout kritiku a vyrovnat se s ní (a ť u ž je oprávn ě ná, nebo ne)

4  Aneb ASERTIVNÍ DESATERO   Souhrn asertivních práv, který má ka ž dý jedinec 1. Máme právo sami posuzovat své chování a city a být za n ě odpov ě dni. 2. Máme právo nenabízet ž ádné omluvy a výmluvy ospravedl ň ující naše chování. 3. Máme právo posoudit, zda a nakolik jsme zodpov ě dní za ř ešení problém ů druhých lidí. 4. Máme právo zm ě nit sv ů j názor. 5. Máme právo ř íci: "Já nevím." 6. Máme právo být nezávislí na dobré v ů li ostatních. 7. Máme právo d ě lat chyby a být za n ě zodpov ě dní. 8. Máme právo d ě lat nelogická rozhodnutí. 9. Máme právo ř íci: "Nerozumím." 10. Máme právo ř íci: "Je mi to jedno. "

5  Pov ě ra a vnit ř ní hlas nám našeptává: kdy ž jsi byl malí, také tu byli lidé kte ř í v ě d ě li více ne ž -li ty a byly lepší. I te ď tomu tak jist ě je.  V ž dy je n ě co nad tebou co t ě posuzuje hodnotí a ty to musíš akceptovat a poslouchat.

6  Pov ě ra: Za své jednání jsi jiným lidem odpov ě dný.  Ž iješ p ř ece mezi nimi, tak je pot ř eba jim v ž dy všechno ř ádn ě ospravedlnit

7  Pov ě ra: V ůč i jiným lidem, institucím a ideál ů m máš v ě tší zodpov ě dnost, ne ž -li za sebe samého.  Co je jeden proti spole č nosti.  Musíš ob ě tovat individuální hodnoty pro blaho spole č nosti.

8  Pov ě ra: Názor který jsi u ž jednou ř ekl, by jsi u ž nikdy nem ě l m ě nit.  Pokud ho op ě t zm ě níš m ůž eš se op ě t splést  Pokud u ž ho zm ě níš, musíš to v ž dy správn ě od ů vodnit a vysv ě tlit.

9  Pov ě ra: v ž dy si musíš být jist d ů sledk ů svého jednání.  V ž dy musíš v ě d ě t co d ě láš a hlavn ě pro č.  Pokud to tak ned ě láš, jsi nezodpov ě dný a chceš lidem kterým to d ě láš, p ě kn ě zava ř it.

10  Pov ě ra: se všemi lidmi, se kterými p ř ijdeš do styku musíš vycházet dob ř e.  Jsi závislí na spolu práci s nimi.

11  Pov ě ra: Nesmíš d ě lat chyby  Chybovat znamená proh ř ešit se  Takové viníky je t ř eba sledovat a dávat pozor aby se neprovinili znovu  Musíš být proto velmi opatrný, kát se za své chyby a p ř edevším mít nad sebou n ě koho zkušen ě jšího aby t ě mohl vést.

12  Pov ě ra: Musíš v ž dy jednat logicky  Lidé kolem tebe musí v ě d ě t, ž e jednáš logicky a p ř ijímáš obecn ě platné p ř edpisy a logické postupy

13  Pov ě ra: Musíš být citlivý k ostatním lidem  Musíš v ž dy chápat všechny jejich pot ř eby  Dobrý č lov ě k v ž dy doká ž e správn ě reagovat na pot ř eby ostatních tak, aby je splnil a to jen díky tomu ž e je zná a zajímá se o n ě.

14  Pov ě ra: Musíš chápat zcela opodstatn ě ný tlak okolí na své nestále zdokonalování  Musíš být stále dokonalejší, abys byl lidem p ř ínosem  A jejich další výzvy k dalšímu sebe zlepšování by m ě l brát samoz ř ejmou povinnost.

15  Hlavní motto asertivity: „ Jen ty sám se m ůž eš rozhodnout být asertivní.“

16  Díky za pozornost a nyní je prostor pro vaše dotazy…


Stáhnout ppt "Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P."

Podobné prezentace


Reklamy Google