Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Asertivita.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Asertivita."— Transkript prezentace:

1 Asertivita

2 Typy chování Agresivní Pasivní Asertivní

3 Agresivní jednání útočné jednání vědomě a záměrně ubližuje
nerespektuje názory ostatních prosazuje názory na úkor druhých vyvolává protiútok nebo pasivitu

4 Příklad Host v restauraci dostane tvrdé maso a rozvařenou rýži. Jak se zachová agresivní host? Řešení: Okamžitě přivolá číšníka, s křikem a urážkami mu jídlo vrátí a tvrdě vyžaduje náhradu, odmítá zaplatit.

5 Pasivní jednání jednání založené na ústupcích
neschopnost prosadit vlastní názor, nejistota ztráta vlastní hodnoty dovoluje agresivnějším, aby jím manipulovali

6 Příklad Host v restauraci dostane tvrdé maso a rozvařenou rýži. Jak se zachová pasivní host? Řešení: část jídla sní, část nechá na talíři, nic neřekne a zaplatí.

7 Asertivní jednání schopnost prosadit svůj názor, zájem
jednání bez poškozování sebe sama i druhých jednání bez ironie, zesměšňování, v klidu, s nadhledem přesvědčuje ostatní, ale respektuje jejich názory

8 Příklad Host v restauraci dostane tvrdé maso a rozvařenou rýži. Jak se zachová asertivní host? Řešení: v klidu přivolá číšníka, upozorní na situaci a chce náhradu, nevyvolává konflikt.

9 Asertivní techniky přeskakující gramofonová deska – klidné opakování požadavku otevřené dveře – schopnost přijmout kritické názory sebeotevření – schopnost prozradit na sebe kladné i záporné informace selektivní ignorování - reakce na věcnou kritiku, ignorování manipulativní kritiky přijatelný kompromis – společné řešení problému


Stáhnout ppt "Asertivita."

Podobné prezentace


Reklamy Google