Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název."— Transkript prezentace:

1 Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiálu Zelenina kořenová a košťálová Číslo vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_27_5 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

2 K OŘENOVÁ ZELENINA jsou kořeny, bulvy, oddenky nebo hlízy. Tato zelenina je bohatá na sacharidy, dobře se skladuje.  Mrkev  Mrkev – vysoký obsah provitamínu A,  Celer  Celer - používají se mladé výhonky, čerstvá, sušená,  Petržel  Petržel – má charakteristickou vůni a nasládlou chuť,  Pastiňák  Pastiňák – se podobá petrželi, ale chutí spíše mrkvi  Ředkvičky  Ředkvičky – bílá dužina mírně palčivá,  Ředkev  Ředkev – má vyšší obsah bílkovin,  Křen  Křen – používá se strouhaný ke zpestření chuti a vůni masitých pokrmů,  Červená řepa  Červená řepa - má nasládlou chuť,  Černý kořen  Černý kořen – je podobný chřestu, používá se jako pochoutková jemná zelenina.

3 KAROTKA PETRŽEL KAROTKA PETRŽEL MRKEV PASTIŇÁK MRKEV PASTIŇÁK

4 CELER ČERVENÁ ŘEPA

5 ŘEDKVIČKY ŘEDKEV BÍLÁ ŘEDKVIČKY ŘEDKEV BÍLÁ

6 K OŠŤÁLOVÁ ZELENINA patří do čeledi brukvovitých rostlin, vyznačuje se vysokým obsahem vitaminu C, PP, celulózy a vápníku. Hlávkové zelí  Hlávkové zelí - rané, letní a pozdní, bílé a červené, Čínské zelí  Čínské zelí - nemá košťál uvnitř hlávky, Kapusta  Kapusta - hlávková, růžičková, kadeřavá, Kedlubny  Kedlubny - brukve - bílé a modré, Květák  Květák - je nejjemnější košťálová zelenina,  Brokolice - příbuzná květáku,má menší růžici, barvu zelenou.

7 KEDLUBNA KAPUSTA HLÁVKOVÁ BÍLÁ A MODRÁ KAPUSTA KAPUSTA RŮŽIČKOVÁ RŮŽIČKOVÁ

8 KVĚTÁK BÍLÝ BROKOLICE KVĚTÁK ZELENÝ

9 HLÁVKOVÉ ZELÍ BÍLÉ ČÍNSKÉ ZELÍ A ČERVENÉ

10  KRUŽLIAK, P. Potraviny a nápoje, 5. vyd. Merkur. 1995. ISBN 80-7032-722-7  MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Ratio. 2005. ISBN 80-2381-585-7 Z DROJE


Stáhnout ppt "Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google