Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZELENINA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZELENINA."— Transkript prezentace:

1 ZELENINA

2 KOŠŤÁLOVÉ ZELENINY chladuodolné, dlouhodenní jednoleté nebo dvouleté
náročné na živiny, vodu chladuodolné, dlouhodenní jednoleté nebo dvouleté rané a pozdní ZELÍ HLÁVKOVÉ bílé, červené kysání, marinování, sušení tvar, velikost, pevnost uzavřenost hlávky tvar a hloubka košťálu barva, probarvení

3 KOŠŤÁLOVÉ ZELENINY KAPUSTA HLÁVKOVÁ , KAPUSTA RŮŽIČKOVÁ
sušení , zmrazování tvar, velikost hlávky uzavřenost barva, žloutnutí

4 KOŠŤÁLOVÉ ZELENINY KVĚTÁK, BROKOLICE jednoleté, náročné
sušení , zmrazování, sterilace tvar, velikost, pevnost barva dusičnany; ethylen

5 KOŠŤÁLOVÉ ZELENINY KEDLUBNA - BRUKEV sušení , zmrazování, sterilace
tvar bulev konzistence dřevnatění pukání KAPUSTA KEDEŘAVÁ

6 KOŘENOVÉ ZELENINY MRKEV sterilace, zmrazování, sušení šťávy
čerstvé saláty tvar a povrch kořene barva hlavy barva korové a dřeňové části obsah karotenoidů obsah cukrů

7 KOŘENOVÉ ZELENINY CELER sterilace, zmrazování, sušení
tvar a povrch bulvy rozložení kořenů barva a konzistence dužniny

8 KOŘENOVÉ ZELENINY PETRŽEL, PASTINÁK sterilace, zmrazování, sušení
tvar a povrch kořenů barva a konzistence dužniny

9 KOŘENOVÉ ZELENINY ŘEDKEV, VODNICE, ŘEDKVIČKY KŘEN ČERNÝ KOŘEN

10 CIBULOVÉ ZELENINY teplé slunné stanoviště, hlinitopísčité půdy
CIBULE KUCHYŇSKÁ sušení, protlak, sterilace velikost cibulí loupatelnost barva dužniny obsah cukrů ( 10%) CIBULE ŠALOTKA, PERLOVKA

11 CIBULOVÉ ZELENINY ČESNEK paličáky (modré zimní); pacibulky
nepaličáky (bílé zimní, jarní) protlak, pasta sterilace sušení silice velikost a pevnost cibulí loupatelnost stroužků

12 CIBULOVÉ ZELENINY PÓR vybělení nakopčením mrazuodolný sušení
zmrazování tvar a délka bazální části rzivost

13 PLODOVÉ ZELENINY - TYKVOVITÉ
OKURKY nakládačky, salátovky, hadovky teplejší chráněné polohy, náročné na živiny a závlahu sterilace, mléčné kysání, (zmrazování) tvar (vřetenovitý 3,5:1) barva, bradavičnatost konzistence dužniny kukurbitacein velikost : kornyšonky ( 5 cm, 17 mm) přerostky ( 15 cm, 50 mm)

14 PLODOVÉ ZELENINY - TYKVOVITÉ
TYKEV velkoplodá, cuketa, patison teplomilné, náročné na živiny a vodu kompoty, dřeně, proslazování semena barva a tloušťka dužniny karotenoidy dusičnany

15 PLODOVÉ ZELENINY - TYKVOVITÉ
MELOUN VODNÍ MELOUN CUKROVÝ velmi náročné na teplo, světlo a vodu kompoty, dřeně, šťávy proslazování barva a tloušťka dužniny

16 PLODOVÉ ZELENINY - LILKOVITÉ
RAJČE náročné na teplo, živiny a vodu protlak, šťáva, kečup sterilace, zmrazování džemy, proslazování velikost, pevnost dužniny a slupky, kališní jamka barva a tloušťka dužniny, komory obsah sušiny min. 6,5 % (opt. 8 %) odpad při pasírování  7 % poměr cukry : kyseliny, pektiny karotenoidy

17 PLODOVÉ ZELENINY - LILKOVITÉ
PAPRIKA ROČNÍ náročná teplomilná sterilace, zmrazování protlak hotová jídla velikost a tvar bobule velikost a tvar semeníku tloušťka dužniny tloušťka slupky barva karotenoidy kapsaicin odrůdy tlustostěnné, rajčinové, kapie; kořeninové

18 PLODOVÉ ZELENINY - LILKOVITÉ
LILEK VEJCOPLODÝ - BAKLAŽÁN velmi náročný teplomilný jen tepelně zpracovaný velikost a tvar bobule zbarvení a lesk pektiny solanin

19 PLODOVÉ ZELENINY - LUSKOVÉ
HRÁCH SETÝ zahradní (dřeňový) x luštěninový hrachy dřeňové, hrachy cukrové zrna v mléčné zralosti sterilace, zmrazování, sušení délka, tvar, pevnost lusků počet semen v lusku velikost a vyrovnanost semen barva cukry min. 8% škrob max. 4% PAN 14 – 16%

20 PLODOVÉ ZELENINY - LUSKOVÉ
FAZOL OBECNÝ náročnější zeleninový x luštěninový keříčkový, tyčkový dužnaté lusky v mléčné zralosti sterilace, zmrazování délka, tvar, soudržnost lusků vláknitost, tvrdost endokarpu bez semen nebo jen slabě vyvinutá

21 LISTOVÉ A SALÁTOVÉ ZELENINY
ŠPENÁT jednoletý, dlouhodenní náročný na světlo, živiny, vodu zmrazování, sušení délka a tloušťka řapíku velikost a dužnatost čepele dusičnany sušina min. 6,5% barva, chuť

22 STONKOVÉ A ŘAPÍKATÉ ZELENINY
CHŘEST vytrvalý, náročný podzemní dužnaté vegetační osní vrcholy – pazochy sterilace chřest bílý, zelený barva křehkost chuť

23 STONKOVÉ A ŘAPÍKATÉ ZELENINY
CELER ŘAPÍKATÝ FENYKL MANGOLD REVEŇ ČÍNSKÉ ZELÍ křehkost barva, chuť

24 OBILNINY KUKUŘICE CUKROVÁ zrna nebo palice v mléčné zralosti
sterilace, zmrazování KUKUŘICE PUKANCOVÁ


Stáhnout ppt "ZELENINA."

Podobné prezentace


Reklamy Google