Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ekofarma Ctiboř Ctiboř, Častrov, Vysočina, Czech Republic °, °

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ekofarma Ctiboř Ctiboř, Častrov, Vysočina, Czech Republic °, °"— Transkript prezentace:

1 Ekofarma Ctiboř Ctiboř, Častrov, Vysočina, Czech Republic °, ° Rozloha:6 hektarů Sektorové zaměření společnosti- rostlinná výroba Hlavní odběratelé-rodina Zakoupení výrobků-na místě

2 Pěstování biozeleniny
Ekofarma Ctiboř,se nachází v blízkosti Počátek na Českomoravské vrchovině, v nadmořské výšce 620 m. n. m. Manželé koupili v roce 2005 starou zemědělskou usedlost, která byla po mnoho let zčásti využívána místním zemědělským družstvem jako kravín, za účelem zemědělského podnikání a zároveň bydlení. Jejich plánem bylo pěstování biozeleniny v rámci možností této oblasti. Orientují se na ekologickou smysluplnost, takže i celá jejich malá rodinná ekofarma je zaměřena tímto směrem. Od roku jsou v přechodném období ekologického hospodaření s jedním hektarem určeným pro pěstování zeleniny.

3 Rostlinné výrobky Zelenina − saláty, ředkvičky, kopr, petrželka, pažitka, cibulka lahůdková, mrkev, petržel, mangold, pór, kadeřávek, kedluben, hrášek, fazolky, kapusta, zelí, cuketa, patizon, pastinák, červená řepa, bílá ředkev, cibule, červené zelí, dýně hokaidó, kedluben gigant, pekingské zelí, brokolice, růžičková kapusta, květák, vodnice, tuřín, česnek.

4 Stávající situace Zemědělská usedlost kromě obytné části nabízí další hospodářské budovy, které lze po rekonstrukci využít k podnikání. Zemědělská půda zahrnuje 1 ha sadu a 5 ha orné půdy. V blízkosti je potok a dva rybníky. Strojové vybavení je minimální – starý traktor RS-09, kultivátor, hřebové brány, pluh, to vše staré a vyžadující opravy. Pro pěstování zeleniny je nutno mít také dostatek nářadí pro ruční práci. Současným záměrem je rozšířit stávající plochy, pěstování zefektivnit především strojovým vybavením, zajistit skladovací a manipulační prostory.

5 Možnosti výroby Po zvážení situace a po dvou letech zkušebního pěstování manželé usoudili, že je v jejich podmínkách velmi dobře možné pěstování základních druhů zeleniny jako je bílé zelí, cibule, mrkev, pastinák, tuřín, kapusta, hrách, fazolky, mangold, pór, kapusta kadeřávek, kedlubny, cukety, patisony, speciální dýně hokkaidó ,brokolice, růžičková kapusta, česnek, křen, hlávkové saláty, ředkvičky, ředkve červená řepa, cukety, patisony a naťové bylinky jako petrželka, kopr, pažitka, rukola nebo řeřicha. O něco problematičtější je celer, červené zelí, čínské zelí a květák. Protože ví, že v určitých stravovacích kruzích je zájem i o tak netradiční rostliny jako je lopuch (pro kořen obsahující velmi mnoho minerálních látek), kořen pampelišek, rostlinu jménem shizo, nebo zázvor, chtěli by se manželé pokusit i o pěstování těchto druhů. Jako způsob pěstování by rádi zvolili střídání ploch tak, aby se 5 zelenina na stejném místě objevila s ročním nebo s ještě delším odstupem – velikost jejich pozemků tento druh pěstování umožňuje.

6 Způsoby pěstování Mezi ekologickými zelináři je rozšířen způsob pěstování podle tratí: − první trať pro rostliny náročné na živiny, např. pro zelí, brokolici či kapustu; − druhá trať pro středně náročné rostliny, např. pro ředkve, cibuli nebo mrkev; − třetí trať pro nenáročné rostliny, např. pro luskoviny (hrách, fazol), saláty a ředkvičky.

7 Druhy zeleniny a cena


Stáhnout ppt "Ekofarma Ctiboř Ctiboř, Častrov, Vysočina, Czech Republic °, °"

Podobné prezentace


Reklamy Google