Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2146.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2146."— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektu školyInovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.1 Vzdělávací oblast: Svět práce Vzdělávací obor: Svět práce Název: Zelenina Autor: Ing. Andrea Hojková Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Andrea Hojková

2 Název: Zelenina Autor: Ing. Andrea Hojková Stručná anotace: Prezentace je určená k výkladu učiva. Vysvětluje žákům význam zeleniny pro člověka, její dělení z mnoha hledisek, způsoby a podmínky jejího pěstování i následné ochrany. Metodické zhodnocení: Prezentace byla odpilotována v 7.C. Časová dotace materiálu je 1 vyučovací hodina a je vhodný i pro žáky s SVP. Formu zápisu lze v prezentaci vyznačit změnou řezu písma.

3 ZELENINA

4 OSNOVA VÝZNAM ZELENINY ROZDĚLENÍ ZELENINY PĚSTOVÁNÍ ZELENINY PODMÍNKY PRO PĚSTOVÁNÍ ZELENINY OCHRANA ZELENINY PŘED ŠKODLIVÝMI ČINITELI

5 VÝZNAM ZELENINY STRAVA PRO ČLOVĚKA – SYROVÁ NEBO TEPELNĚ ZPRACOVANÁ VYSOKÁ VÝŽIVNÁ HODNOTA – VITAMÍNY, MINERÁLNÍ LÁTKY PREVENCE I LÉČENÍ CHOROB – OBSAH VLÁKNINY

6 ROZDĚLENÍ ZELENINY 1) PODLE DÉLKY VEGETACE - JEDNOLETÉ (VĚTŠINA) - DVOULETÉ (MRKEV, PETRŽEL) - VYTRVALÉ (CHŘEST, KŘEN) 2) PODLE DOBY POTŘEBNÉ PRO VYTVOŘENÍ KONZUMNÍCH ČÁSTÍ - S VEGETAČNÍ DOBOU 4 – 10 TÝDNŮ (ŘEDKVIČKA, RANÉ ZELENINY – KEDLUBEN, SALÁT)

7 - S VEGETAČNÍ DOBOU 3 – 4 MĚSÍCE (CIBULE, RANÉ BRAMBORY) - S VEGETAČNÍ DOBOU KOLEM 6 MĚSÍCŮ (OKURKY, RAJČATA, ZIMNÍ ZELÍ,..) 3) PODLE NÁROKŮ NA HNOJENÍ - VELMI NÁROČNOU (CELER, KOŠŤÁLOVINY, PLODOVÁ ZELENINA) - STŘEDNĚ NÁROČNOU (KEDLUBNY, KOŘENOVÁ) - MÁLO NÁROČNOU (CIBULOVINY, LUSKOVINY)

8 4) PODLE TOHO CO SE POJÍDÁ CIBULOVÁKOŘENINOVÁKOŘENOVÁKOŠŤÁLOVÁLISTOVÁLUSKOVÁPLODOVÁ CIBULEBAZALKACELERBROKOLICESALÁTFAZOLOKURKY ČESNEKKOPRMRKEVKVĚTÁKŠPENÁTHRÁCHPAPRIKY PÓRSATUREJKAPETRŽELKAPUSTA ČEKANKA RAJČATA PASTIŇÁKZELÍ ČÍNSKÉ ZELÍ TYKVE ŘEDKVIČKY KEDLUBEN ČERNÝ KOŘEN

9 PĚSTOVÁNÍ ZELENINY OSIVO – SEMENA A PLODY SADBA – SAZENICE, CIBULE, ŘÍZKY, HLÍZY HLOUBKA VÝSEVU VZDÁLENOST ROSTLIN SPON PĚSTOVÁNÍ PĚSTUJEME NA POLÍCH, ZAHRADÁCH, BALKONĚ I V MÍSTNOSTI, VE VOLNÉ PŮDĚ, SKLENÍCÍCH, FÓLIOVNÍCÍCH I PAŘENIŠTÍCH.

10 PODMÍNKY PRO PĚSTOVÁNÍ ROSTLIN JSOU DÁNY STANOVIŠTĚM A POUŽITÝMI PĚSTITELSKÝMI POSTUPY Z VNĚJŠÍCH ČINITELŮ JSOU DŮLEŽITÉ: - SVĚTLO - TEPLO - VODA - ŽIVINY EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ - BIOPOTRAVINY

11 OCHRANA ZELENINY PŘED ŠKODLIVÝMI ČINITELI K ÚČINNÉ A EKOLOGICKY I EKONOMICKY ŽÁDOUCÍ PREVENCI PATŘÍ: - STŘÍDÁNÍ PLODIN - DODRŽOVÁNÍ VHODNÝCH TERMÍNŮ VÝSEVU A VÝSADBY A VZDÁLENOSTI ROSTLIN - VÝBĚR VHODNÉHO STANOVIŠTĚ A VHODNÉHO DRUHU

12 VLASTNÍ OCHRANA JE PRACNĚJŠÍ - VYBRAT VHODNÉ „SOUSEDY“ - MECHANICKY LIKVIDOVAT ŠKODLIVÉ PARAZITICKÉ ČINITELE - CHEMICKÁ OCHRANA

13 OPAKOVACÍ OTÁZKY 1) KTERÉ DRUHY ZELENINY SE POUŽÍVAJÍ K PŘÍPRAVĚ SYROVÝCH SALÁTŮ? 2) KTERÉ DRUHY ZELENINY DÁVÁTE DOMA DO POLÉVKY? 3) KTERÉ BĚŽNÉ ZELENINY JSOU JEDNOLETÉ? 4) JAK JE MOŽNÉ VYPĚSTOVAT V ZIMĚ LISTY ŘEŘICHY, PAŽITKY, CIBULE, PETRŽELE PRO ZDROJ VITAMÍNŮ?

14 DOPLŇOVAČKA TYKEV BROKOLICE SALÁT OKURKA MRKEV CIBULE KEDLUBNY CELER

15 CHARAKTERIZUJ JEDNOTLIVÉ DRUHY ZELENINY V DOPLŇOVAČCE CO JE TAJENKOU DOPLŇOVAČKY

16 POZNEJ A ZAŘAĎ

17

18 POZNÁŠ?!

19 ŘEŠENÍ TAJENKOU DOPLŇOVAČKY JE VITAMIN C POZNEJ A ZAŘAĎ Č.1 – RAJČE – PLODOVÁ, HRÁCH – LUSKOVÁ, ZELÍ – KOŠŤÁLOVÁ, ČESNEK – CIBULOVÁ, ŘEDKVIČKA – KOŘENOVÁ, SALÁT – LISTOVÁ POZNEJ A ZAŘAĎ Č.2 – CIBULE – CIBULOVÁ, MRKEV – KOŘENOVÁ, BROKOLICE – KOŠŤÁLOVÁ, SALÁT – LISTOVÁ, PAPRIKA – PLODOVÁ, FAZOL – LUSKOVÁ POZNÁŠ?! – ARTIČOK, AVOKÁDO – JE TO OVOCE!, LILEK, CHŘEST, TYKEV, CELER

20 POUŽITÁ LITERATURA DYTRTOVÁ, R. a kol. Praktické činnosti – Pěstitelství pro 6. – 9. ročník základních škol. 1. vyd. Praha : Nakladatelství Fortuna, ISBN s Obrázky poskytl Microsoft


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2146."

Podobné prezentace


Reklamy Google