Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana Hlaváčová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana Hlaváčová."— Transkript prezentace:

1 Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana Hlaváčová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /3 AutorIng. Zuzana Hlaváčová Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR- KC-PN/1-SL- 2/4 Název DUMRozdělení zeleniny Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP65-51-H/01 Obor vzděláváníKuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmětPotraviny a nápoje Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: Význam zeleniny pro lidskou výživu, rozdělení zeleniny Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slovaVýznam zeleniny, druhy zeleniny Datum

3 Rozdělení zeleniny Náplň výuky: Význam zeleniny pro lidskou výživu Rozdělení zeleniny Kontrolní úkol

4 Význam zeleniny pro lidskou výživu Každý druh zeleniny je jedinečný rozmanitostí látek, které obsahuje. Všechny druhy zeleniny ovšem obsahují: 1.Vodu 2.Vitamíny – závisí na konkrétním druhu a zralosti zeleniny. 1.Vitamin C – listová zelenina 2.Karotenoidy – mrkev 3.Minerální látky – Ca, Mg, P, Fe – důležité složky zeleniny 4.Aromatické látky – cibule česnek 5.Sacharidy – mrkev, hrášek, rajčata, meloun 6.Bílkoviny, tuky – velmi malé množství

5 Rozdělení zeleniny KOŘENOVÁ – mrkev, celer, petržel, křen, červená řepa, ředkev KOŠŤÁLOVÁ – zelí, kapusta, květák, brokolice, kedluben LISTOVÁ – salát (ledový, hlávkový, rukola), špenát, čekanka CIBULOVÁ – cibule (šalotka, carmen, perlovka, lahůdková), česnek, pórek obr.1 obr.2 obr.3 obr.4

6 Rozdělené zeleniny PLODOVÁ LILKOVITÁ – rajče, paprika, lilek – baklažán TYKVOVITÁ – okurek, tykev, patizon, cuketa, meloun LUSKOVITÁ – hrášek, fazolové lusky, kukuřice cukrová obr.8obr.5 obr.7 obr.6 LAHŮDKOVÁ – artyčok, chřest, fenykl sladký, bambus

7 Kontrolní úkol Doplň druhy zeleniny : ZELENINA CIBULOVÁ LAHŮDKOVÁ rajče rukola kapusta křen PLODOVÁ LISTOVÁ Šalotka KOŠŤÁLOVÁ artyčok KOŘENOVÁ

8 Seznam obrázků: Obr. 1: anonym, [vid ], dostupné z: html Obr. 2: anonym, [vid ], dostupné z: html Obr. 3: anonym, [vid ], dostupné z: html Obr. 4: anonym, [vid ], dostupné z: html Obr. 5: anonym, [vid ], dostupné z: htmlhttp://www.clker.com/clipart html Obr. 6: anonym, [vid ], dostupné z: html Obr. 7: anonym, [vid ], dostupné z: html Obr. 8: anonym, [vid ], dostupné z: html

9 Seznam použité literatury: [ 1] Kolaříková, Jana, Potraviny a výživa, 1. díl, Vydavatelství Orlík, 1994, Tisk Agrodat, Nové Město nad Cidlinou [2] Mašek, Libor, Potraviny a Nápoje v Kostce, 1. vyd., Úvaly, Ratio, 1997

10 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana Hlaváčová."

Podobné prezentace


Reklamy Google