Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/34.037 AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/34.037 AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuVY_32_INOVACE_POT_0302Zelenina Stupeň a typ vzděláníOdborné vzdělávání Vzdělávací oborRVP H/01 Tematický okruhPotraviny a výživa Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupina15 – 18 let AnotaceTato prezentace seznamuje žáky s rozdělením zeleniny, jeho složením a využitím ve výživě. Materiál je určen pro výuku v předmětu „Potraviny a výživa“. Klíčová slovaZelenina Datum

2 Z ELENINA

3 C HARAKTERISTIKA Jako zelenina je označován celý soubor různých rostlin a jejich částí, které se významnou měrou uplatňují ve výživě. Konzumuje se i v syrovém stavu, ale větší část se zpracovává k přípravě pokrmů a nápojů Doporučená dávka ovoce na osobu a rok je 103 kg.

4 S LOŽENÍ ZELENINY Složení Voda80 – 90 % Sacharidy1-7% (1-2% celulózy) Minerální látkyDraslík, fosfor, Hořčík, Železo, Sodík, Vápník, Mangan VitamínyProvitamín A, B K, E a hlavně C Bílkoviny1-4%

5 R OZDĚLENÍ ZELENINY Kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel, pastiňák, křen, ředkvička, ředkev, červená řepa Košťálová zelenina – brokolice, květák, římský květák, kedlubna, kapusta (růžičková, hlávková, kadeřavá), hlávkové zelí (bílé, červené), čínské zelí Listová zelenina – hlávkový salát, špenát, čekanka, stěrbák, mangold, endivie Cibulová zelenina – cibule, česnek, pór, pažitka, šalotka Plodová zelenina: - tykvovitá – meloun, okurky, tykev, patizon, cuketa - lilkovitá – paprika, rajčata, lilek - lusková – hrášek, fazolky - ostatní - kukuřice - Lahůdková zelenina – artyčok, chřest, fenykl, rebarbora,

6 K OŘENOVÁ ZELENINA Mrkev Celer Petržel Pastinák Křen Ředkvička Ředkev Červená řepa

7 K OŠŤÁLOVÁ ZELENINA Květák Brokolice Kedlubna Římský květák Zelí hlávkové – bílé, červené, čínské Kapusta – hlávková, růžičková, kadeřavá

8 L ISTOVÁ ZELENINA Hlávkový salát Špenát Čekanka Štěrbák Mangold Endivie AUTOR NEUVEDEN. salat-se-sladkokyselym-nalevem [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: sladkokyselym-nalevem

9 C IBULOVÁ ZELENINA Cibule Česnek Pórek Šalotka Pažitka

10 P LODOVÁ ZELENINA Tykvovitá - meloun - okurek - cuketa - tykev - patizon AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

11 P LODOVÁ ZELENINA Lusková a ostatní: - hrášek - fazolky - kukuřice AUTOR NEUVEDEN html [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: sety html

12 L ILKOVITÁ ZELENINA Paprika Rajče Lilek

13 L AHŮDKOVÁ ZELENINA Artyčok Chřest Fenykl Rebarbora Kopr AUTOR NEUVEDEN. gratinovany-moje-jarni-tutovka [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: gratinovany-moje-jarni-tutovka

14 VÝZNAM A VYUŽITÍ Díky vysoké biologické hodnotě tvoří zelenina mimořádně významnou skupinu potravin. Celá skupina se vyznačuje nízkou energetickou hodnotou a vysokým obsahem minerálních látek a vitamínů. Významný pro lidskou výživu je obsah vlákniny-celulózy. Mnohá zelenina se konzumuje a zpracovává čerstvá a dá se i delší dobu uchovat. Jiná se konzervuje sterilizací, mražením, mléčným kvašením, nakládáním, sušením apod.

15

16 VÝROBKY ZE ZELENINY Zeleninové šťávy (mrkvová, rajčatová) Zelí sterilované a kysané Okurky nakládané, kvašené Kečup Protlak Sterilovaný hrášek, kukuřice, paprika, fazolky apod. Zeleninové směsi (sterilované, mražené) Sušená zelenina – používá se např. k výrobě hotových polévek

17 J AKÉ JE ROZDĚLENÍ ZELENINY ? 1. Košťálová zelenina – brokolice, květák, římský květák, kedlubna, kapusta (růžičková, hlávková, kadeřavá), hlávkové zelí (bílé, červené), čínské zelí 2. Kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel, pastiňák, křen, ředkvička, ředkev, červená řepa 3. Listová zelenina – hlávkový salát, špenát, čekanka, stěrbák, mangold, endivie 4. Cibulová zelenina – cibule, česnek, pór, pažitka, šalotka 5. Plodová zelenina: - tykvovitá - – meloun, okurky, tykev, patizon, cuketa - lilkovitá - – paprika, rajčata, lilek - lusková - – hrášek, fazolky - ostatní - kukuřice 6. Lahůdková zelenina – artyčok, chřest, fenykl, rebarbora,

18 S LOŽENÍ ZELENINY Složení Voda80 – 90 % Sacharidy1-7% (1-2% celulózy) Minerální látkyDraslík, fosfor, Hořčík, Železo, Sodík, Vápník, Mangan VitamínyProvitamín A, B K, E a hlavně C Bílkoviny1-4%

19 P OUŽITÉ ZDROJE Peter Kružliak, Rudolf Schaller, Anton Fottó, Potraviny a nápoje Ing. Libor Mašek, Potraviny a nápoje v kostce Fotografie: Mgr. Martina Šuráňová, vlastní foto AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. sladkokyselym-nalevem [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN html [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. gratinovany-moje-jarni-tutovka [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: jarni-tutovka


Stáhnout ppt "Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/34.037 AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google