Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vývoj potravin a doplňků stravy na bázi obilnin projekt NAZV QF3291 1.3.2003 - 31.12.2007 Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Oddělení potravinářského.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vývoj potravin a doplňků stravy na bázi obilnin projekt NAZV QF3291 1.3.2003 - 31.12.2007 Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Oddělení potravinářského."— Transkript prezentace:

1 Vývoj potravin a doplňků stravy na bázi obilnin projekt NAZV QF Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Oddělení potravinářského inženýrství Oddělení výživových látek Oddělení mikrobiologie a hygieny potravy Oddělení jakostních znaků a mikrobiálních produktů MILCOM, a.s. Agrotest,zemědělské zkušebnictví, poradenství a výzkum,s.r.o. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s, Sladařský ústav Brno

2 Cíl projektu Na bázi netradičních a okrajových obilovin (bezpluchý ječmen, nahý oves a pohanka setá) navrhnout technologické postupy výroby potravin s vyšším nutričním benefitem a doplňky stravy pro zdravou výživu populace i spotřebitelů se specifickými dietetickými nároky Dílčí cíle V001 -Využití vybraných obilovin se zvýšeným obsahem rozpustné vlákniny (receptury na potravinářské výrobky, především pekárenské, cukrárenské, výrobky zdravé výživy) V002 -Vývoj receptur na fermentované výrobky na bázi obilovin zaměřené na celou populaci i na skupiny populace s laktózovou intolerancí a alergií na mléčnou bílkovinu V003 -Vývoj doplňku stravy na bázi kvasničné biomasy se zvýšeným obsahem rutinu V004 -Prostudovat možnosti pěstitelského využití vybraných materiálů bezpluchého ječmene a nahého ovsa (příp. pohanky)

3 Využití vybraných obilovin se zvýšeným obsahem rozpustné vlákniny(receptury na potravinářské výrobky, především pekárenské, cukrárenské, výrobky zdravé výživy) Přihláška užitného vzoru „Potraviny s bezpluchým ovsem”. Osvědčení o zápisu užitného vzoru č Přihláška užitného vzoru „Potraviny s bezpluchým ječmenem”. Osvědčení o zápisu užitného vzoru č.16072

4 V001 vývoj receptur na bázi bezpluchého ječmene suroviny: mouka, sladová mouka, ječné vločky a ječné sladové vločky, ječná a sladová drť, pufovaný ječmen slané varianty - receptury na chléb s přídavkem ječné nebo sladové mouky, těstoviny a bulgur sladké varianty - receptury na lívance, palačinky, bábovku, perník, čajové pečivo receptury na výrobky zdravé výživy -Granola, sladový nápoj, dětská výživa s ječmenem a další výrobky typu “Chalva”, “Nugeta” či náplň pro různé použití vývoj receptur na bázi bezpluchého ovsa suroviny: z ovsa a ovesného sladu byly v laboratorních podmínkách připraveny mouka a vločky slané varianty - receptury na chléb, preclíky, tyčinky sladké varianty - receptury na lívance, palačinky, bábovku, perník, čajové pečivo, sušenky receptury na výrobky zdravé výživy - Granola, ovesný nápoj, müsli směsi, dětská výživa s ovesnými vločkami

5 V001 výrobky na bázi pohanky seté suroviny: pohankové kroupy, mouka, krupice, lámanka, pohankové vločky, pufovaná pohanka a pohankové slady, pražená pohanka slané varianty - receptury na chléb běžný a kvasový, chlebové placky, bezlepkový korpus na pizzu, oplatky sladké varianty - receptury na bezlepkové lívance, bezlepkový moučník, bezlepkový piškotový moučník, oplatky, řezy Raffaelo receptury na výrobky zdravé výživy - bezlepkové müsli nápoje a piva na bázi pohanky

6 Pořadový test – senzorické hodnocení piv– porovnání dvou hodnotících skupin

7 Základní složení chleba s bezpluchým ječmenem (%) ; chléb Šumava zařazen pro porovnání jako standardní výrobek na trhu

8 Výsledky senzorického hodnocení chlebů

9 Čajové pečivo – základní složení

10 Čajové pečivo – senzorické hodnocení

11 V002 - Vývoj receptur a technologických postupů na fermentované výrobky na bázi obilovin se zaměřením na celou populaci i na skupiny populace s laktózovou intolerancí a alergií na mléčnou bílkovinu Přihláška užitného vzoru „Tavený sýr s přídavkem rostlinných surovin”. Osvědčení o zápisu užitného vzoru č Přihláška užitného vzoru „Pomazánka nebo dressing s pohankou a sójovým tofu“. Osvědčení o zápisu užitného vzoru č

12 V002 fermentované výrobky na bázi bezpluchého ječmene suroviny: extrakt z bezpluchého ječmene, ječná mouka bez mléčných surovin: fermentovaný výrobek s jogurtovou kulturou, pomazánka s tofu, sójo-ječný fermentovaný nápoj s jogurtovou nebo kefírovou kulturou s mléčnými surovinami: pomazánka nebo dressing s tvarohem, ječný krém s Nivou fermentované výrobky na bázi nahého ovsa suroviny: mouka z bezpluchého ovsa bez mléčných surovin: ovesný dezert s bifidobakteriemi, ovesný krém s tofu a propionovými bakteriemi, ovesný nápoj s bifidobakteriemi, ovesný nápoj s lyofilizovanými bifidobakteriemi, ovesný nápoj s mlékem a lyofilizovanými bifidobakteriemi, s mléčnými surovinami:, ovesný dezert s tvarohem, tavený výrobek s ovsem, ovesný dressing s mlékem fermentovaný bifidobakteriemi

13 V002 fermentované a nefermentované výrobky na bázi pohanky seté suroviny: mouka z pohanky seté bez mléčných surovin: pohanková pomazánka s tofu, pohanková kaše s lyofilizovanými bifidobakteriemi, pomazánka s tofu fermentovaná bifidobakteriemi, fermentovaný nápoj se sójou, pomazánka s tofu s mléčnými surovinami: tavený výrobek s pohankou, pohankový dressing s tvarohem fermentovaný bifidobakteriemi, pohankový dezert s jogurtem

14 V003 - Vývoj doplňku stravy a funkčních potravin se zvýšeným obsahem rutinu Přihláška vynálezu o názvu "Doplňky stravy obsahující rutin" se žádostí o udělení patentu. Přihláška vynálezu byla evidována pod zn.spisu PV Pekařské výrobky s pohankou (nať)

15 V004 – Prostudovat možnosti pěstitelského využití vybraných materiálů bezpluchého ječmene a a nahého ovsa (příp. pohanky)  výběr vhodných výchozích materiálů ječmene jarního s bezpluchým zrnem a nahého ovsa)  netradiční úpravy zpracování zrna bezpluchých obilovin, zejména bezpluchého ječmene (debranning, využití postupů k odstranění povrchových vrstev zrna na zařízení pro úpravu rýže, speciální mletí k separaci jednotlivých mlecích frakcí)  vedení vybraných materiálů jarního ječmene a ovsa v polních podmínkách, zkoušení a studium vhodnosti k pěstování, množení vybraných potomstev bezpluchého ječmene (KM1910, KM2283) a nahého ovsa (Abel, Izák-do 2006) pro realizaci technologických aktivit  přihlášení a zkoušení linie KM1910 v pokusech SOP  přihlášení a zkoušení linie KM2084 v pokusech MPZ

16 Prezentace projektu: Konference a semináře v České republice (Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr; SALIMA) Symposium v zahraničí – 2x Jednání s možnými zájemci z řad výrobců Články v odborných časopisech Cena ministra zemědělství za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a vývoje v roce 2006 II. cena patent „Potravina s bezpluchým ječmenem“

17 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Vývoj potravin a doplňků stravy na bázi obilnin projekt NAZV QF3291 1.3.2003 - 31.12.2007 Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Oddělení potravinářského."

Podobné prezentace


Reklamy Google