Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.01 Význam potravinářského průmyslu Vytvořeno:22.04. 2013 Ověřeno: 01. 10.2013Třída: PV1

2 Obecné základy potravinářské technologie Vzdělávací oblast:Základy technologie Předmět:Technologie Ročník:1. ročník Autor:Mgr.Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova:potravinářský průmysl, vstupní a výstupní potravina, surovina Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.

3  Potravinářský průmysl (PP) se zabývá výrobou a zpracováním potravin.  Suroviny PP jsou různé zemědělské produkty rostlinného a živočišného původu.  Kromě potravin produkuje PP také různé suroviny pro ostatní průmyslová odvětví.

4 1. Uchování zemědělských produktů (prodloužení trvanlivosti). 2. Zvýšení jejich hodnoty (zvýšení výživové hodnoty, zlepšení smyslových vlastností). 3. Zásobování obyvatelstva potravinami.

5  Zajistit zdravotní nezávadnost vyrobených potravin.  Zabránit zhoršení jakosti nebo úplnému znehodnocení surovin.  Zlepšovat jakost výrobku.  Zajistit uplatnění výrobku na trhu.  Nezhoršovat životní prostředí.

6  Jsou zde soustředěny různé obory, které se od sebe liší zpracovávanými surovinami používanými technologickými postupy a charakterem hotových výrobků.

7 1. Mlékárenský průmysl 2. Mlýnsko- pekárenský průmysl 3. Masný 4. Pivovarský 5. Konzervárenský 6. Lihovarský 7. Drůbežářský 8. Mrazírenský 9. Tukový 10. Cukrovarnický 11. Škrobárenský 12. Krmivářský 13. Výroba čokolád a cukrovinek

8  Vstupní surovinou je mléko  čerstvé – nadojené a upravené pro převoz a zpracování v mlékárnách.  Výstupní potravinou, produktem je – mléko – homogenizované, egalizované pasterované.  Šlehačka, smetana, máslo, tvaroh, jogurt, podmáslí, sýry,…

9  Vstupní surovinou je zemědělský produkt – obilovina –pšenice, ječmen žito, oves, kukuřice – mouka – vyrábí se v mlýnech.  Pekárny mají vstupní surovinu mouku a ostatní suroviny – pečivo- běžné jemné, trvanlivé, chleba.

10  Vstupní surovinou jsou hospodářská, jatečná zvířata chovaná pro maso.  Masný průmysl se dělí do 3 fází:  Zpracování na jatkách – maso.  Zpracování masa na části v bourárnách – na maso výsekové a výrobní.  Zpracování částí výrobního masa – na masné výrobky.

11

12 1. Jaký význam má PP?  Zpracovává rostliné a živočišné produkty od zemědělců na potraviny a suroviny vhodné pro výživu lidí.Připravuje některé vedlejší produkty své výroby k dalšímu zpracování v jiných ovětvích průmyslu. 2. Jaké úkoly plní PP?  Uchování zemědělských produktů, zvýšeníjejich hodnoty (zvýšení výživové hodnoty, zlepšení smyslových vlastností), zásobování obyvatelstva potravinami. 3. Co je nutné dodržet a splnit při výrobě potravin?  Zajistit zdravotní nezávadnost vyrobených potravin.  Zabránit zhoršení jakosti nebo úplnému znehodnocení surovin.  Zlepšovat jakost výrobku.  Zajistit uplatnění výrobku na trhu.  Nezhoršovat životní prostředí.

13 Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O-86320-45-6. http://cs.wikipedia.org/wiki/Potravin%C3%A1 %C5%99stv%C3%AD http://fsinet.fsid.cvut.cz/cz/u218/obor/industr y/i_prum.htm Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google