Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.07 Obaly v potravinářství -úvod Vytvořeno:30.03. 2013 Ověřeno: 12.04. 2013 Třída: PV1

2 Obecné základy potravinářské technologie - obaly Vzdělávací oblast:Základy technologie Předmět:Technologie Ročník:1. ročník Autor:Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova:obal, malospotřebitelský, velkospotřebitelský, kusový,.. Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.

3  Obal představuje obalový prostředek nebo soubor prostředků zabezpečující ochranu výrobků před poškozením a umožňující jeho oběh.  Obalový materiál je materiál, z něhož se vyrábějí obaly.  Nosnost obalu je největší dovolená hmotnost náplně obalu.

4  Nevratný obal je určen pro jedno použití při dodávce výrobků - sáček  Vratný obal je určen k opakovanému používání při dodávkách výrobků - přepravka  Zálohovaný obal je vratný obal, za který se při koupi výroku platí pevná částka, která se vrací při odevzdání obalu - láhev

5  vyjadřuje klasifikační jednotka určující obal podle tvaru (bedna, sud, pytel, láhev....).  Přepravní obal - obal tvořící samostatnou jednotku pro přepravu.  Spotřebitelský obal - obal dostávající se s výrobkem ke spotřebiteli a neplní funkci přepravního obalu.  Obchodní obal - obal používaný zpravidla pro skupinové balení a usnadňující manipulaci v obchodní síti.

6  Speciální obal – je obal určený k tomu, aby chránil výrobky ve zvláštních podmínkách (podle specifických vlastností výroku).  Hermetický obal je obal u něhož nedochází k výměně látek mezi jeho vnitřním prostorem a vnějším prostředím – konzerva.

7  Obaly na bázi celulózy – papír, lepenka, kartón,celofán.  Obaly z plastů.  Kovové obaly – konzervy, hliníkové fólie,nerezavějící ocel.  Skleněné obaly – sklenice, lahve.  Dřevěné obaly.  Poživatelné obaly – v masném průmyslu – cutisinová a přírodní střívka.

8  Malospotřebitelské  Velkospotřebitelské  Skupinové  Přepravní

9  Obal balí jednotlivou porci výrobku pro jednoho spotřebitele nebo pro jednu dávku.  Skupinové obaly – obalují malospotřebitelsky balené výrobky pro usnadnění manipulace.

10  Obal je určen na dávky výrobků pro velkospotřebitele sudy, soudky, pytle cisterny.  Přepravní obaly - usnadňují přepravu výrobků (např. na paletě obtočené pet lahve PVC fólií)

11  1.Vyjmenuj základní funkce obalu.  Ochrana před povětrnostními vlivy, udržení tvaru, estetická funkce,..  2. K čemu slouží etiketa na obalu?  Je to základní informace pro spotřebitele.  3. Rozdíl mezi vratným a nevratným obalem?  Vratný obal je zálohovaný a nezatěžuje životní prostředí, pouze skladové prostory, nevratný obal je nezálohovaný a většinou končí v odpadu, někdy tříděném.  4. Vysvětli funkci přepravního obalu.  Umožňuje manipulaci a přepravu suroviny, výrobku jde např. o kontejnery nebo palety.

12 Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O-86320-45-6. http://www.reelpack.cz/index.php/o- obalech/42 Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google