Specifické adopce a judikatura ESLP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupový bod: Zasedacka_108
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Úvod do mezinárodního práva rodinného
Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění
Občanské právo - zásady
Osvojení dítěte Mgr. Dana Ilíková
Sanace rodiny Alena Svobodová, vedoucí sociální služby, koordinátorka projektů.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
V ČESKÉ REPUBLICE 1.  chybějící definice diskriminace v hmotném právu  zákaz diskriminace – čl. 3 LZPS  mezinárodní úmluvy  judikatura ESLP (Belgický.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
 EKONOMICKÉ A POLITICKÉ SOUVISLOSTI DOHOD O OCHRANĚ INVESTIC.
SOS dětské vesničky.
Střídavá péče je prostředek racionální správy společnosti
Účetní systémy ve světě.. Účetní systémy se navzájem odlišují: Vymezením okruhu uživatelů účetních výkazů Mírou regulace účetnictví Vztahem mezi účetnictvím.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Mgr. Roman Šebrle SOŠ sociální péče Ulrichova Kladno
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Náhradní rodinná péče -NRP
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
MEZINÁRODNÍ OSVOJENÍ © Michaela Janočková, Co je to „mezinárodní osvojení dítěte“? I v mezinárodním měřítku platí definice přijetí.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 2 BRUSEL I. OSNOVA ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU HISTORIE ÚPRAVY, INTERPRETAČNÍ ZDROJE, POVAHA NAŘÍZENÍ.
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_18.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
Z ÁKAZ DISKRIMINACE V SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ PODLE PRÁVA EU Seminář 2016.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Adopce na dálku. Mnozí z nás často mívají pocit, že pomoc jednoho nic nezmůže. Není tomu tak. Pomoc každého jednotlivce je důležitá.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Rodina, náhradní rodinná péče
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Název vzdělávacího materiálu
European Arrest Warant
Plánované rodičovství
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Práva a povinnosti nesezdaných párů
Sociální práce s rodinou 13
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sociální práce s rodinou 13
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Příjmové daně – jeden nebo dva zákony? Dny práva 2016
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Děti se závažnou zdravotní a sociální anamnézou v kontextu mezinárodního osvojení Mikulov, Petra Jonášková.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Základní principy Úmluvy o ochraně dětí a spolupráci při mezinárodním osvojení Mikulov, 15. – Markéta Nováková.
Transkript prezentace:

Specifické adopce a judikatura ESLP

Typická adopce v ČR Co je cílem adopce? Za jakých podmínek je dítě adoptovatelné? Komu se dítě adoptuje? Jak probíhá proces osvojení? Jaké jsou požadavky na budoucí osvojitele? Kdo rozhoduje? Na čí návrh? Existuje následná práce s rodinou po adopci?

Specifické adopce Kdo zůstává neuspokojen z existujícího systému? Lze stávající legislativu obcházet? Jak? Témata: Adopce homosexuálními páry Lidé, kteří nevyhoví v odborném posouzení Lidé se specifickými nároky na dítě

1/ Adopce homosexuálními páry Je přípustná dle českého práva? Za jakých podmínek je možná adopce homosexuálem v ČR? Společně vs. samostatně Příklady zemí, které připouští legální adopci dítěte homosexuálními páry: Některé státy USA (95), Nizozemí (01), Švédsko +JAR (02), Španělsko (05), Island + Belgie (06), Brazílie +Dánsko (10) ... SRN (04), Finsko (09) – adopce dítěte partnera

Judikatura ESLP k homosexuálním adopcím Z Úmluvy nevyplývá právo na to adoptovat!! Rozhodnutí se spíše opírají o diskriminaci na základě sexuální orientace S ohledem na citlivost tématu a nesourodý přístup státu Rady Evropy ponechává ESLP státům v této otázce širokou míru vlastního uvážení (wide margin of appreciation) Fretté vs. France (28. 2. 2002) - neporušeno E.B. vs. France (22. 1. 2008) - porušeno

Dítě adoptované homosexuálním párem přijíždí do ČR Homosexuální pár dvou mužů, jeden z nich občan ČR V USA (CA) adoptují dvojčata V USA vydáno rozhodnutí o adopci, vydán nový rodný list (parent 1 + parent 2) Rodina přijede do ČR a žádá vydání českých rodných listů a osvědčení o českém státní občanství pro obě děti Jaké vydáte jako právníci MMB stanovisko? Stanovisko NS

„Nehaagské adopce“ I. Adopce v mezinárodním měřítku v ČR probíhají pouze podle Úmluvy o ochraně dětí a spolupráci při mezinárodním osvojení Záruky dané Úmluvou + spolupráce ÚO + jurisdikční pravidla Bez spolupráce a supervize státních orgánů je možno zajistit si po soukromé linii i adopci z jiných států Typicky do země odjet a dítě osvojit v jeho domovské zemi

„Nehaagské adopce“ II. Přínosy Rizika – zejména: Nedostatek informací o dítěti, jeho rodině, jeho zdravotním stavu, právní volnosti, nebezpečí korupce, obchodování s dětmi Následná rizika po převozu dítěte do ČR

Surogátní mateřství Kdo je surogátní matka? Je tento postup přípustný dle českého práva? Obcházení práva Co není zakázáno je dovoleno Kdo jsou rodiče dítěte (biologičtí x právní) Rizika Nedám Prodám Surogátní matka sama (alkohol, kouření...) Tématem se v mezinár. měřítku zabývá i HCCH Spíše etický než právní problém

Surogátní mateřství v jiných státech Zejména státy common-law (GB, CA, Aus., USA, ale i např. Ukrajina) Základní rysy právní úpravy Zákaz úplatnosti (např. Indie umožňuje i hrazenou dohodu) – nezbytné náklady, kompenzace v USA Dohoda – některé státy jí nepožadují písemnou, jiné k platnosti vyžadují schválení soudem Dítě biologicky spřízněno alespoň s jedním z rodičů Právní vztah mezi budoucími rodiči, sur. matkou a dítětem po porodu variuje (dítě patří budoucím rodičům, sur. matka zůstává právní matkou dítěte do jiné úpravy atp.)

OTÁZKY? DĚKUJI ZA POZORNOST