Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: 2/3 Výstup: VY_32_INOVACE_2LE312 Ověření ve výuce: Právo Datum ověření: Třída: 2.VS

2 Rodinné právo Osvojení
Předmět: Právo Ročník: 2. Klíčová slova: Osvojení, osvojitel, osvojované dítě, následky osvojení, osvojení zletilého Jméno autora Mgr. Zuzana Ležáková Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 Anotace Cílem tohoto výukového materiálu je vysvětlit studentům pojem osvojení a rozdíly mezi osvojením nezletilých a zletilých osob. Naplnění průřezového tématu: CSP: Vést žáky k tomu, aby si uvědomovali odpovědnost za vlastní život ODS: Vážit si materiálních a duchovních hodnot a snažit se je uchránit a zachovat pro budoucí generace Druh učebního materiálu: prezentace

4 Pojem osvojení Osvojení je nově vnímáno jako forma rodičovství, nikoli jako náhradní péče o dítě. Cílem je založit mezi osvojitelem a osvojencem takový právní vztah, jako mezi biologickými rodiči a dětmi, a vytvořit tak nezletilému dítěti stabilní a harmonický domov. Osvojení nezletilého musí být v souladu s jeho zájmy. Jako institut se může uplatnit jedině tehdy, je-li nezletilé dítě osvojitelné = osiřelo, bylo opuštěno, nemůže být navráceno do své přirozené rodiny.

5 Osvojitel Pouze zletilá osoba, svéprávná,
předpoklad právní bezúhonnosti, mezi osvojitelem a osvojencem musí být přiměřený věkový rozdíl (zpravidla ne menší než 16 let), osvojení je vyloučeno mezi osobami spolu příbuznými v přímé linii a sourozenci, osvojiteli mohou být manželé nebo jeden z manželů, výjimečně i jiná osoba.

6 Osvojované dítě Musí být nezletilé, nenabylo plně svéprávnost,
osiřelé, opuštěné, nemůže být navráceno do své přirozené rodiny.

7 Souhlas s osvojením souhlas dítěte
Souhlas dítěte s osvojením Dosáhlo-li osvojované dítě alespoň 12 let, je třeba jeho souhlas V případě, že ještě nedosáhlo 12 let, souhlas dává jeho opatrovník, kterým je většinou orgán sociálně-právní ochrany dětí. Dítě svůj souhlas může až do rozhodnutí odvolat.

8 Souhlas s osvojením souhlas rodičů
K osvojení je třeba souhlasu biologických rodičů. Souhlas dává rodič osobním prohlášením u soudu. Souhlasu je třeba i u nezletilého rodiče i přesto, že ještě plně nenabyl svéprávnosti, nezletilý rodič mladší 16 let dát souhlas k osvojení nemůže. Matka osvojovaného dítěte může dát souhlas nejdříve 6 týdnů po narození dítěte, otec může dát souhlas nejdříve po narození dítěte. Souhlas má platnost 6 let, poté pozbude účinnosti, v případě, že nedojde k osvojení.

9 Kdy není třeba souhlasu rodiče:
Rodič byl zbaven rodičovské odpovědnosti a zároveň zbaven práva dát souhlas k osvojení. Není schopen projevit svou vůli. Nemá o dítě zájem (tj. nejeví o dítě opravdový zájem a tím trvale porušuje své povinnosti jako rodiče – nezájem trvá min. 3 měsíce). Zdržuje se na neznámém místě a jeho pobyt se soudu či ostatním orgánům zjistit nepodaří. V tomto případě dává souhlas poručník či opatrovník.

10 Rozhodnutí o osvojení U osvojení zletilého:
Rozhodne soud na návrh osoby, která chce dítě osvojit. V případě osvojení dítěte z ciziny či do ciziny je třeba připojit rozhodnutí orgánu veřejné moci o souhlasu s osvojením. U osvojení nezletilého (nový institut NOZ): Rozhodne soud na návrh osoby, která chce zletilého osvojit. K návrhu se musí připojit i zletilý, který má být osvojen.

11 Následky osvojení V případě, že dítě bylo osvojeno manžely nebo manželem svého rodiče má postavení společného dítěte manželů. V ostatních případem má postavení dítěte osvojitele. Osvojitelům vzniká rodičovská odpovědnost. Osvojením zaniká příbuzenský poměr mezi osvojencem a jeho původní rodinou. Osvojitel má příjmení osvojitele. Na základě rozhodnutí soudu o osvojení se osvojitel zapíše do matriky jako rodič.

12 Osvojitel je povinen o osvojení informovat dítě o osvojení nejpozději do zahájení školní docházky. ,
Jakmile osvojenec nabude svéprávnosti, má právo seznámit se se spisem, který byl veden v řízen o osvojení. Utajení osvojení: lze podat návrh o utajení osvojení před biologickou rodinou dítěte, to samé platí i o utajení rodiče a jeho souhlasu s osvojením.

13 Zrušení osvojení Osvojení lze zrušit z důležitých důvodů a to na návrh osvojitel nebo osvojence. Osvojení nelze zrušit po uplynutí tří let od rozhodnutí o osvojení. Na základě zrušení osvojení se obnovuje předchozí příbuzenský poměr. Nezrušitelné osvojení: na návrh osvojitele může soud rozhodnout, že je osvojení nezrušitelné a to i před uplynutím doby 3 let a v případě, že je to v zájmu dítěte.

14 Osvojení zletilého Nově zavedený institut v NOZ.
Zletilého lze osvojit, pouze není-li to v rozporu s dobrými mravy. Osvojení má právní následky pro osvojencovy potomky, jen v případě, že se narodí později. Rozlišujeme na osvojení které je: obdobou osvojení nezletilého, není obdobou zletilého.

15 Osvojení, které je obdobou osvojení nezletilého
Zletilého lze osvojit, jestliže: Přirozený sourozenec byl osvojen týmž osvojitelem. V době podání návrhu na osvojení byl osvojovaný nezletilý. Osvojitel pečoval o osvojovaného jako o vlastního již v době nezletilosti. Osvojitel hodlá osvojit dítě svého manžela.

16 Osvojení, které není obdobou osvojení nezletilého
Osvojenci a jeho potomků nevzniká příbuzenský vztah vůči členům rodiny osvojitele a nenabývají vůči nim žádná majetková práva. Osvojitel nenabývá žádná majetková práva vůči osvojenci a jeho potomkům. Osvojenec osvojením nepozbývá práv ve vlastní rodině.

17 Shrnutí – otázky k opakování
Vysvětli pojem osvojení? Objasni rozdíl mezi osvojením zletilého a nezletilého. Kdo může být osvojitelem? Kdo podá návrh na osvojení zletilé osoby? Lze osvojení zrušit, v případě, že ano, kdy je toto možné?

18 Použité zdroje Zákon č. 89/20012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů. HRUŠÁKOVÁ, Milana a Zdeňka KRÁLÍČKOVÁ. České rodinné právo. 3., přeprac. a dopl. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2006c1998, 398 s. ISBN Nový občanský zákoník: Obecně o občanském právu. In: Ministerstvo spravedlnosti [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google