Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Likéry Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 95
Likéry
Likéry Likéry jsou slazené lihoviny (100 až 250 g cukru na 1 litr). Jejich výrobní receptury sahají daleko do historie - první likéry byly popsány v Itálii již v 15. století. Vyrábějí se smíšením lihu, trestí, silic, éterických olejů,cukru a ovocných šťáv, které působí jako zahušťovadlo.
Druhy likérů Dle typu receptury můžeme likéry dělit na: Výčepní, Pepermintový likér, Cassis, Griotte, apod. Značkové, Žaludeční likéry, Becherovka, Jägermeister, apod. Emulzní (krémy). S přísadou mléka, smetany či žloutků. Vaječný likér, Creme, Advocaat, apod. Zdroj obrázku: http://martin.markovic.sweb.cz/recepty.htm
Karlovarská Becherovka Becherovka je bylinný alkoholický nápoj (likér). Obsahuje karlovarskou vodu, kvalitní líh, přírodní cukr a specifickou nahořklou směs asi 32 bylinek a koření. Byla uvedena na trh v roce 1807. Zdroj obrázku: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Becher_1.jpg; autor: Karlj
Jägermeister Jägermeister je německý bylinný likér, jenž má trpkou kořeněnou chuť. Tento likér se vyrábí z 56 různých bylin, kořenů, dřev a kůry, jako je skořice, kořen zázvoru, šafrán a další. Obsahuje 35% alkoholu. Zdroj obrázku: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jagermeister_bottle.jpg
Advocaat Je hustý vaječný krém, složený převážně z brandy, cukru a vaječných žloutků. Obsahuje 400 g cukru na 1 litr. Zdroj obrázku: http://www.topalkohol.cz/zbozi/bols-advocaat-0-7l
Curacao Je likér vyrobený ze slupek hořkých pomerančů curacao. Vyrábí se ve variantách: Curacao Orange, Lemon Curacao, Curacao Triple. Zdroj obrázku: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Blue_Curacao.jpg; Autor: Coatilex
Použitá literatura http://cs.wikipedia.org/wiki/Becherovka http://cs.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4germeister HRABĚ, Jan. Základy zbožíznalství potravin. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 167 s. ISBN 978-80-7454-118-6. MAŠEK, Libor. Potraviny a nápoje v kostce. 1. vyd. Úvaly: Ratio, 1996, 211 s., [6] s. obr. přílohy. Gastronomie. ISBN 80-238-1585-7.