Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Rozdělení nápojů Ročník / obor studia: 2. a 3. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 66

2 Rozdělení nápojů

3 Zdroj: http://www.sxc.hu/photo/570268
Nápoj Nápoj (hovorově též pití) je tekutina s vysokým obsahem vody, primárně určená k požívání. Požíváním nápojů člověk v rámci pitného režimu přijímá vodu. Zdroj:

4 Členění nápojů Podle teploty při servírování se nápoje dělí na: teplé,
studené. Zdroj: Zdroj:

5 Zdroj: http://beveragesandmeal.com/
Členění nápojů Podle obsahu alkoholu: Nealkoholické Nápoj obsahující nejvýše 0,5 % ethanolu, vyrobený zejména z pitné vody a dalších surovin. Alkoholické Nápoj obsahující více než 0,5 % ethanolu, získaného ze zkvašené tekutiny. Zdroj: Zdroj:

6 Zdroj: http://kxxk.blog.cz/0808/4
Členění nápojů Podle obsahu a složení se nápoje označují jako: mléčné, ovocné, tonizující, nápoje colového typu, iontové a energetické, kávoviny, čaje, nápoje s obsahem alkoholu. Zdroj:

7 Členění studených nápojů
Podle způsobu podávání se studené nápoje dělí na: lahvované (podávané v lahvi), rozlévané (z větších balení), točené (pomocí výčepní stolice nebo jiné dávkovací technologie), postmixové (připravované strojně z koncentrátů) balené. Horké nápoje se obvykle připravují kuchyňským způsobem nebo se postmixují z koncentrátů. Zdroj:

8 Členění studených nápojů
Studené nápoje se dále dělí na: Sycené, Nesycené. V závislosti na tom, zda je při výrobě nápoj sycen oxidem uhličitým. Obsah oxidu uhličitého u sycených nápojů je min. 4g/l. Zdroj:

9 Otázky k procvičení: Podle teploty při servisu dělíme nápoje na?
Studené nápoje připravené pomocí stroje z koncetrátu nazýváme? Obsah ethanolu u nealkoholických nápojů je stanoven na hodnotu? Kolik gramů činí min. hranice obsahu CO2 u studených nealk. nápojů?

10 Použitá literatura http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1poj
ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa: učebnice pro odborná učiliště, obor kuchařské práce. 2. vyd. Praha: Parta, 2004, 114 s. ISBN ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje: učebnice pro odborná učiliště, obor kuchařské práce. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google