Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hospodářská politika státu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hospodářská politika státu"— Transkript prezentace:

1 Hospodářská politika státu
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Hospodářská politika státu Ročník / obor studia: I. – III. r./Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. a II. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM Klíčová slova:  Hospodářská politika, státní rozpočet Anotace: Odborná prezentace pro výklad učitele na téma - Hospodářská politika státu.

2 Hospodářská politika státu

3 Hospodářská politika Je souhrn cílů, nástrojů, rozhodnutí a opatření státu v makroekonomické a v menší míře i v mikroekonomické oblasti. Každá hospodářská politika vychází z určité ekonomické teorie, koncepce, která je pak korigována mnoha vnitřními i vnějšími faktory . Zdroj obrázku:

4 Cíle hospodářské politiky
Cíle HP definuje každá vláda již ve svém vládním programu, neboť vláda dokáže korigovat vnitřní a vnější faktory ovlivňující HP. Všeobecně lze říci, že cílem HP je zajištění ekonomicky optimálních podmínek pro potřeby dané společnosti. Cílem každé vlády je: Zajistit vnější stabilitu státu Vyrovnaná platební bilance (platby do zahraničí, příjmy ze zahraničí), Směnitelnost měny, Bilance příjmů z vývozu a dovozu, Udržení a snaha o stabilní a vyrovnaný státní rozpočet. Zajistit vnitřní stabilitu státu Udržení nízkého procenta nezaměstnanosti, Udržení nízkého procenta inflace, Eliminace sociálních dopadů a zajistit optimální ekonomický růst. Obecné cíle hospodářské politiky: Zajištění stability ekonomiky, Zajištění růstu ekonomiky.

5 Subjekty hospodářské politiky
O hospodářské politice státu rozhodují 3 subjekty: VLÁDA výkonný orgán, který rozhoduje prostřednictvím státního rozpočtu za pomoci ministerstev a orgánů místní samosprávy, PARLAMENT v ČR dvoukomorový – Poslanecká sněmovna a Senát, schvalují zákony, CENTRALNÍ BANKA v ČR Česká národní banka, která reguluje množství peněz v oběhu.

6 Funkce hospodářské politiky
aby bylo dosaženo cílů hospodářské politiky, musí subjekty plnit následující funkce: hospodářská (ekonomická) stát podporuje konkurenci, tvoří podmínky pro ekonomický růst, podniká v neziskové sféře, sociální stát přerozděluje důchody, řeší nezaměstnanost, produkuje veřejné statky, právní jistoty a bezpečí stát zajišťuje dodržování práva a bezpečnost.

7 Nástroje hospodářské politiky
základními nástroji státu v oblasti působení na ekonomiku jsou: Celková politika státu, Vnitřní i zahraniční chování státu, Daňová soustava, Kvalita, průhlednost a způsob vymáhání daní, Fiskální (rozpočtová) politika, Celní politika, Obchodní politika, Dovoz a vývoz, Důchodová politika, Zahraničně obchodní politika, Sociální politika, Zákonodárná soustava, Činnost kontrolních orgánů. Zdroj obrázku:

8 Fiskální politika a státní rozpočet
Souvisí se státními rozpočty. Každý rozpočet má dvě strany (stranu příjmovou, kterou tvoří především příjmy z daní a stranu výdajovou. Mohou nastat tyto varianty: P > V: přebytkový rozpočet - vytváří se rezervy a přemýšlí, kam lze rozumě investovat P < V: schodkový rozpočet - schodek se kryje státním dluhem (pokladniční poukázky, úvěr od ČNB, od jiné vlády nebo státními dluhopisy) P = V: vyrovnaný rozpočet

9 Státní rozpočet Převzato z knihy: KRÁLOVÁ, Irena. Makroekonomie a hospodářská politika státu: pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2010, 175 s. ISBN

10 Použitá literatura KRÁLOVÁ, Irena. Makroekonomie a hospodářská politika státu: pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2010, 175 s. ISBN KOČÍ, Jana a Lenka ŠAMŠOVÁ. Základy ekonomiky: pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2009, 143 s. ISBN ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie stručný přehled: Teorie a praxe aktuálně a v souvislostech. 1. vyd. Zlín: CEED nakladatelství, 2002, 279 s. ISBN


Stáhnout ppt "Hospodářská politika státu"

Podobné prezentace


Reklamy Google