Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob Druh učebního materiálu Prezentace Autor  Mgr. Věra Sobotová

2 Vzdělávací obor, pro který je
materiál určen Kuchař - číšník Předmět Stolničení Ročník 2. ročník Název tematické oblasti (sady) Nápojová gastronomie Název vzdělávacího materiálu Lihoviny – rozdělení Anotace Prezentace je určena pro výuku předmětu STO ve 2. ročníku oboru Kuchař – číšník, tematický celek Nápoje, jejich servis, ošetřování. Jejím cílem je přiblížit žákům rozdělení a stručnou charakteristiku lihovin včetně jejich správného ošetřování. Učivo bude procvičeno pracovními listy. Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno

3 Lihoviny

4 Lihoviny jsou: Konzumní Značkové Destiláty pravé Destiláty řezané
alkoholické nápoje, obsahují nejméně 20 % alkoholu. DRUHY - TŘÍDĚNÍ Konzumní Značkové Destiláty pravé Destiláty řezané

5 Třídění – dle obsahu cukru
NESLAZENÉ - obsah cukru je nižší než 90 g/l SLAZENÉ, tzv. likéry - obsah cukru je od 90 do 480g/l KRÉMY, tzv. emulzní likéry obsah cukru je vyšší než 480 g/l

6 Lihoviny konzumní tuzemský rum, konzumní vodka a gin
Jsou vyráběny míšením rafinovaného, jemného lihu, upravené pitné vody a ostatními přísadami (cukr, tresti...) ZNAČKY: tuzemský rum, konzumní vodka a gin

7 Lihoviny značkové Praděd, Becherovka, Fernet
Jsou vyráběny převážně za tepla speciálními technologickými postupy z rafinovaného jemného lihu, macerátu z bylin, drog, koření, ovoce, z destilované vody a dalších přísad (cukr, včelí med, révové víno, ovocné šťávy, ...) Praděd, Becherovka, Fernet

8 Destiláty pravé Jsou ušlechtilé lihoviny získané destilací z alkoholicky zkvašených surovin - ovoce, obilí nebo révového vína a upravené destilovanou vodou. Slivovice, Calvados, Cognac, Brandy, Whisky, Bourbon, Kubánský rum, …

9 Destiláty řezané DRUHY: vínovice, borovička
Jsou poloušlechtilé lihoviny vyráběné míšením destilátů s rafinovaným jemným lihem, destilovanou vodou a ostatními přísadami. DRUHY: vínovice, borovička

10 VADY LIHOVIN U lihovin hodnotíme čirost, barvu, vůni a chuť.
Všechny lihoviny mimo emulzních musí být čiré bez zákalů a sedlin. U emulzních hodnotíme homogennost. Vady lihovin vznikají ve výrobě, méně často skladováním. Nejčastější vadou u čirých lihovin je zákal. U emulzních likérů oddělení složek nápoje.

11 OŠETŘOVÁNÍ LIHOVIN Lihoviny jsou nápoje poměrně stálé, postačí jim základní skladovací podmínky – přiměřená teplota, čistota a sucho. V příručních skladech se snažíme respektovat požadavky na teplotu při servisu. Dbáme na dobré větrání místnosti, vlhkost může poničit originální nálepky. Chráníme pře přímým světlem, může ovlivnit barvu lihovin.

12 Použitá literatura a zdroje
SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 2. ročník středních hotelových škol. Vyd. 4. Praha: SPN, 1996, 150 s. ISBN SALAČ, Gustav, PRIBULA, Milan, SEDLÁČKOVÁ, Hana. Technika obsluhy a služeb pro 1. ročník středních hotelových škol. Vyd. 3. Praha: SPN, 1995, 118 s. ISBN Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob"

Podobné prezentace


Reklamy Google