Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus"— Transkript prezentace:

1 Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Živnostenský zákon a rejstřík Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví a turismus Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. a II. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 602 Klíčová slova:  Živnost, živnostenský zákon, živnostenský rejstřík Anotace: Odborná prezentace pro výklad učitele na téma Živnostenský zákon a rejstřík.

2 Živnostenský zákon a rejstřík

3 Živnostenský zákon Provozování živností upravuje zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání. Tzn. že tento zákon upravuje podmínky živnostenského podnikání (dále jen "živnost") a kontrolu nad jejich dodržováním.

4 Živnostenský zákon Fyzická nebo právnická osoba, která chce živnost provozovat, musí získat živnostenské oprávnění pro danou činnost. Živnostenské oprávnění se od 1. července 2008 osvědčuje výpisem ze živnostenského rejstříku. Kromě výpisu mohou podnikatelům osvědčit živnostenské oprávnění i živnostenské listy a koncesní listiny.

5 Živnostenský rejstřík
Živnostenský rejstřík je informační systém veřejné správy, který spravuje Živnostenský úřad ČR a provozují obecní a krajské živnostenské úřady. Vede informace o fyzických a právnických osobách, které provozují živnost na základě živnostenského oprávnění. Informace nalezneme na portále:

6 Živnostenský rejstřík
Do živnostenského rejstříku se zapisují informace o fyzických i právnických osobách, které provozují živnost na základě živnostenského oprávnění včetně změn těchto údajů. Zapisují se zde tedy především tyto údaje: osobní údaje: fyzická osoba jméno, příjmení, státní občanství, bydliště, rodné číslo, IČ, místo podnikání, popřípadě obchodní firma, odpovědný zástupce, je-li ustanoven, právnická osoba obchodní firma nebo název, sídlo, IČ, adresa organizační složky a u fyzických osob, které jsou statutárním orgánem nebo jeho členy nebo odpovědným zástupcem apod., také jméno, příjmení, státní občanství, bydliště nebo pobyt na území ČR a rodné číslo nebo datum narození,

7 Živnostenský rejstřík
dále se uvádí: předmět podnikání, druh živnosti, provozovna nebo provozovny, v nichž je živnost provozována (včetně údajů o zahájení a končení provozování živnosti v nich), doba platnosti živnostenského oprávnění (živnostenského listu nebo koncese), datum vzniku (popř. i zániku) živnostenského oprávnění, datum zahájení provozování živnosti, pozastavení nebo přerušení provozování živnosti, rozhodnutí o úpadku, rozhodnutí o zrušení úpadku, rozhodnutí o způsobu řešení úpadku a rozhodnutí o zrušení konkursu, vstup právnické osoby do likvidace, překážky provozování živnosti, a další doplňující informace.

8 Kontrolní otázky: Co je podstatou živnostenského zákona?
Co rozumíme živnostenským rejstříkem? Jaké údaje poskytuje živnostenský rejstřík?

9 Použitá literatura PETR KLÍNSKÝ, Otto Münch. Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy. 4. vyd. Praha: EDUKO. ISBN


Stáhnout ppt "Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus"

Podobné prezentace


Reklamy Google