Matoušovo evangelium.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
Advertisements

Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
BIBLICKÝ RŮŽENEC slavná tajemství
Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013
BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Křest a znovuzrození Herľany
O Ježíši Kristu a Božím království
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Chceš vidět zázraky - vyzývej lidi k proměně života Dobře položená výzva proměňuje život.
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Dosáhni cíle!.
Následuj zbožnost 1. Timoteovi 6, 3 – 12 ….Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej? Následuj spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost………
Křesťanství vznik a podstata.
Křesťanství.
KDO JE JEŽÍŠ? 1.JEŽÍŠ JE NÁŠ PÁN A VŠECH KRÁLŮ KRÁL, JÁ HO DOBŘE ZNÁM, //:ON MI ŽIVOT DAL://
Události narození Ježíše Krista Více očima Vyškov
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
2. TEOLOGIE BIBLE KLÍČOVÁ BIBLICKÁ TÉMATA Vyškov, BŠ EBED Ježíš říká: Zkoumáte Písma a myslíte si, že v nich máte věčný život; a Písma svědčí.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_19.
Místa setkávání lidstva s Bohem podle Bible
Věřím v Ducha.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z Ducha.
Vypracoval: Jakub Moravec
Milost přijímám od druhého přijímám od druhého můžeme ji druhým předávat můžeme ji druhým předávat spasení je zdarma - vstup dveřmi spasení je zdarma -
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
Efezským 2: 1, 2v nichž jste dříve žili podle běhu tohoto světa, poslušni vládce nadzemských mocí, ducha, působícího dosud v těch, kteří vzdorují Bohu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 2008/09 Petr Jandejsek.
Syropalestina.
Věřím v Svatých obcování
Věřím v Boha, Otce.... Věřím v Boha, Otce... Věřím v Boha, Otce... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista,
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
KŘESŤANSTVÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
MOJŽÍŠ-DAVID-UČEDNÍCI
Daniel.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Michaela Pecová Nikola Horáčková.  cca 1. st. n. l.  Ježíš z Nazaretu  2 tábory věřících – víra v Ježíše jako mesiáše - konzervativnější (čekají na.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Část 2 EVANGELIA & SKUTKY Matouš Jan Marek Lukáš Skutky Přehledy } }
Klikněte pro vložení textu Církev jako tělo „Vy jste tedy tělo Kristovo a jednotlivé jeho části“ 1 Kor 12,27.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
3colorsofcommunity.org Zaslíbení z Matouše 18,20 Kde jsou dva nebo tři shromáždění v mém jménu tam jsem já uprostřed nich malé skupiny celostné Kristova.
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 200/10
Zázrak komunikace s Bohem
Ježíš.
Vánoční naděje nekončí
CESTA LIDSKÉ DUŠE Nové nebe a země Nový Jeruzalém duše v novém těle
Digitální učební materiál
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
polovina 1. století našeho letopočtu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
Transkript prezentace:

Matoušovo evangelium

Porovnání evangelií Autor Adresáti Důraz Znázornění Matouš židé vyučování Zaslíbený Mesiáš (Král) Marek římané zázraky Trpící služebník Hospodinův (Zachránce) Lukáš řekové/pohané podobenství Syn člověka bez hříchu (člověk) Jan všem/křesťané doktríny Dokonalý Syn Boží (Bůh)

Autor a datum vzniku Matouš 50. – 60 po. Kr. - „Boží dar“

Zajimavosti Matoušova evangelia - Matouš ve své knize používá minimálně 58 citací ze SZ 60% knihy se skládá z citací Ježíše Obsahuje 42% informací, které v jiných evangeliích nenajdeme Nejlepší volba pro evangelizaci židů

Rozdělení Matoušova evangelia 1) Ježíšova osoba (1:1-4:11) 2) Ježíšův program (4:12 – 11:30 ) 3) Ježíšovo pronásledování (21:1 – 28:20 ) 4) Ježíšovo vítězství (21:1 – 28:20)

SZ proroctví naplněné v Matoušovi -Narození z panny -Narození v Betlémě -Návštěva mudrců, kteří přišli uctívat židovského krále -útěk do Egypta -Herodův plán, jak zabít Mesiáše -Návrat do Nazareta -Služba Jana Křtitele (toho, který měl Mesiáše předcházet) -Ježíšův křest Janem Křtitelem -Ježíšovo pokušení v pustině - …

Témata, kterých se dotýkalo Ježíšovo vyučování Spravedlnost Svatost Dokonalost Pravá zbožnost Poklady v nebi Správná cesta k Bohu

Definice tématu a cíle knihy Matouš napsal své evangelium, aby ukázal, že Ježíš je Mesiáš-Král, který byl předpovězen ve SZ, ale byl odmítnut židy (svým lidem) a to přesto, že své Mesiášství prokázal svými slovy i činy.

Aplikační poselství Poselství o Mesiáši z Matoušova evangelia nemůžeme ignorovat! Musíme jej buď přijmout anebo odmítnout a potom nést věčné důsledky tohoto svého rozhodnutí.

Nejdůležitější učení k zapamatování: 1)Ježíš Kristus je SZ zaslíbený Mesiáš 2)Své Mesiášství potvrdil mnoha způsoby, když naplnil všechna SZ proroctví, jež se na něj vztahovala k prvnímu příchodu 3)Ježíš je příkladem člověka, jenž se líbí Bohu 4)Ježíšova hlavní služba spočívala v: -povolávání a výcviku učedníků -kázání evangelia -vyučování pravdě -uzdravování a naplňovaní potřeb lidí

Nejdůležitější učení k zapamatování: 5)Ježíš používal Písmo, aby se postavil satanovu pokušení 6) Poslušnost Božího slova dokazuje naši víru 7) Člověk může dojít spravedlnosti, kterou potřebuje k vstupu do Božího království, jen skrze Ježíše Krista 8) Pronásledování je znamením, které potvrzuje věřícího člověka 9) Věřící mají být ve světě jako sůl a světlo

Nejdůležitější učení k zapamatování: 10) Učení Ježíše je důležitější než učení lidí 11) Pro spasení je nezbytná taková víra, jakou mají děti 12) Bůh má moc nade vším, včetně smrti 13) Ježíš přišel, aby zemřel za hřích 14) Třetího dne byl Ježíš vzkříšen Boží mocí v těle 15) Po svém vzkříšení se zjevil mnoha lidem a povolal své následovníky k šíření evangelia všem lidem