Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_298 Ročník: 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
Advertisements

Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.
Ostatní druhy jatečného masa
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
SKOPOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skopové, maso, jakostní, třídy, dělení Autor:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.02 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Předmět: Potravina a výživa Ročník: první
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_295 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_513 Ročník: 2.
Charakteristika pokrmů ze skopového masa. TÚ - pečení. VY_32_INOVACE_TPP_552 Charakteristika pokrmů ze skopového masa. TÚ - pečení. VY_32_INOVACE_TPP_552.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_505 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_514 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_281 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_284 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_511 Ročník: 2.
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_508 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Ročník:2. Vzdělávací obor: H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Předběžná příprava potravin Téma: Zpracování.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_282 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_504 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_515 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_512 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_506 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor: H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Hovězí vnitřnosti Jméno autora:Roman Rumler.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_297 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_287 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Nauka o výživě Tematický okruh:Maso. Téma:Charakteristika a složení vepřového masa Jméno autora:Roman.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_300 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_299 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_285 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_293 Ročník: 2.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O4.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV41 Název školy.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa - Zelenina
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa - Brambory
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
KVÍZOVÉ OTÁZKY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: opakování, kvízové, otázky Autor:
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Skopové maso - charakteristika
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
JEHNĚČÍ A KŮZLEČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jehněčí, kůzlečí,maso, složení, tržní části,
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hovězí, maso, složení, charakteristika Autor:
Transkript prezentace:

Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_298 Ročník: 2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Charakteristika a složení skopového masa. Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne:  9.11.2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci se naučí a upevní si základní poznatky o charakteristice skopového masa a složení skopového masa…

Charakteristika a složení skopového masa. získáváme ze skopců, beranů, ovcí, koz, jehňat je jemně vláknité barva maso cihlově červené až tmavočervené má jemná vlákna a charakteristickou vůni. nejlepší je maso z jednoročních a dvouročních kusů oveček nebo beránků, dobře a správně krmených kvalitní pastvou obrázek č. 1 nevýhodou skopového masa je osobitý pach rychlé tuhnutí skopového loje.

Charakteristika a složení skopového masa. pokrmy ze skopového masa podáváme na nahřátém talíři pach tuku lze potlačit vhodnou tepelnou úpravou, nakládání do mořidel, bylinky, koření doporučuje se delší doba zrání, skopové maso obsahuje větší podíl minerálních látek nejkvalitnější je skopové maso v zimních měsících bourá se na půlky, malé kusy i v celku spotřeba masa se v současné době pohybuje u nás na obrázek č. 2 nízké úrovni 0,07-0,09 kg/osobu/rok.

Charakteristika a složení skopového masa. · Voda 54 – 74 % · Bílkoviny 17 – 20 % · Tuk 5 – 27 % · Sacharidy 0,2 – 0,3 % · Minerální látky: Ca - vápník, Fe - železo, Na - sodík, K - draslík obrázek č 3

VY_32_INOVACE_NAV_298_pracovní_list Znáš složení skopového masa? Tak doplň chybějící text. Složení ·___________ 54 – 74 % · ______________ 17 – 20 % · ___________ 5 – 27 % · ________________ 0,2 – 0,3 % · ____________________ Ca - _____________ Fe - _____________ Na - _____________ K - _____________

VY_32_INOVACE_NAV_298_pracovní_list_řešení Správné řešení. Složení · Voda 54 – 74 % · Bílkoviny 17 – 20 % · Tuk 5 – 27 % · Sacharidy 0,2 – 0,3 % · Minerální látky: Ca - vápník, Fe - železo, Na - sodík, K - draslík

Použité zdroje http://dadala.hyperlinx.cz/jeh/jehh.html http://www.receptynamaso.cz/kategorie/vysekove- maso-a-droby/skopove-maso-a-droby/ Obrázek č. 1 – 3 - http://www.google.cz/ Obrázky stažený 9. listopadu 2012