Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík"— Transkript prezentace:

1 Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
Praktické činnosti Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík

2 Luštěniny jsou zralá suchá semena motýlokvětých rostlin

3 Pojmenuj luštěniny na obrázcích
Hrách Čočka

4 Fazole Sója

5 Luštěniny mají vysokou hodnotu biologickou i energetickou.
Jsou bohaté na bílkoviny, sacharidy a mají nepatrné množství tuku (s výjimkou sóji). Obsahují fosfor, hořčík, draslík, vápník, železo a z vitamínů komplex B, C, A, E, PP.

6 Využití luštěnin při přípravě pokrmů
Luštěniny přebereme (bývají znečištěny kamínky, semeny plevelů). Dobře propláchneme vodou. Necháme ve vodě nabobtnat (čočka 3 hodiny, hrách a fazole 10 hodin). Po nabobtnání vaříme ve stejné vodě, kde bobtnaly. Solíme až před ukončením varu. Uvařené podáváme jako přílohu, lisujeme na kaši nebo připravujeme saláty.

7 Sója Druh luštěniny Pochází z Asie
Semena obsahují 40 % bílkovin, 20 % tuku, vitamíny skupiny B, nerostné látky a vlákninu Sójová mouka, sójové mléko, sójový sýr – Tofu, sójové maso


Stáhnout ppt "Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík"

Podobné prezentace


Reklamy Google